2017. január 20., péntek

Hétezer külföldi katona megy Ukrajnába idén

Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint idén mintegy 7500 külföldi és 12500 ukrán katona fog részt venni az Ukrajnában zajló hadgyakorlatokban.
Csütörtökön az ukrán parlament ennek megfelelően meghozott egy törvényt, ami kimondja, hogy 2017-ben külföldi fegyveres erő állomásozhat az országban, és részt vehetnek az Ukrajna területén zajló „soknemzeti” (NATO) hadgyakorlatokban.
Ukrajna 2014 áprilisa óta folytat hadmozdulatokat azokon a területeken, melyek 2014 februárjában nem ismerték el a nem-demokratikus úton hatalomra jutó kijevi atlantista kormányt, ehelyett döntést hoztak az elszakadásról, illetve később saját országgyűlési választásokat tartottak. 2015 februárjában az ukrán küldöttség és az elszakadó régiók képviselői megállapodást írtak alá Minszkben, ami lefektette a válság rendezésének alapjait: a minszki egyezmény többek között gondoskodott a tűzszünetről, és a frontvonalról a nehézfegyverzet kivonásáról.
A minszki egyezmény 10. cikke előírja, hogy minden külföldi fegyveres el kell hagyja Ukrajna területét (ami a konfliktus eszkalálódásának elkerülése végett szükséges). Az egyezményben foglaltak ellenére azonban jelenleg is tucatnyi NATO-tagállam fegyveres erői állomásoznak Ukrajnában.

http://www.hidfo.ru/2017/01/hetezer-kulfoldi-katona-megy-ukrajnaba-iden/

Az Európai Bizottság szerint előrelépés van a terrorizmus elleni harcban

Az Európai Bizottság közzétett egy jelentést, melyben elismerését fejezi ki amiatt, hogy az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió közt fokozódik az együttműködés a terrorizmus elleni harc terén.
A jelentés szerint két kulcsfontosságú megállapodás van, mely ennek gerincét alkotja; a Terroristák Finanszírozását Nyomonkövető Program (TFTP) és az EU-USA közt érvényben lévő utasnyilvántartási egyezmény (PNR). A TFTP-vel kapcsolatos megállapítások szerint a 2015 januári Charlie Hebdo eset és a 2015 novemberben, Párizsban történt terrortámadás óta az Európai Unió jelentős előrelépést ért el a terrorizmus belföldi finanszírozásának felgöngyölítése terén. A jelentés szerint összesen 8998 nyomozás indult ennek segítségével, a korábbi időszak 3929 esetét követően.
A Bizottság szerint az USA ebben érintett hatóságai átláthatóan működnek, és releváns információkat biztosítanak a terrorizmushoz köthető személyek beazonosításához, az őket kiképző, támogató hálózatok feltérképezéséhez.
A csütörtöki jelentés szerint az amerikai hatóságok sikeresen alkalmazzák a PNR megállapodást is, melyet a 9/11 terrortámadást követően léptettek életbe. Az USA ennek keretén belül megosztja a vonatkozó adatokat a tagállamokkal, ill. az Europol és Eurojust szervezeteivel. A TFTP-re vonatkozó jelentés a 2014 március és 2015 december közti időszakot vizsgálta, míg a PNR áttekintése a 2013 július és 2015 május közti időszakot vizsgálta.


http://www.hidfo.ru/2017/01/az-europai-bizottsag-szerint-elorelepes-van-a-terrorizmus-elleni-harcban/

Választási trolloktól tartanak a németek

A német belföldi hírszerzés attól tart, hogy valakik már előre eldöntötték a választások kimenetelét, és hackertámadással próbálnak érvényt szerezni akaratuknak. Az orosz kormányzati érintettséget nem tudják bizonyítani, de ezúttal a függetlenül tevékenykedő trollok is „veszélyt jelentenek a demokráciára.”
Hans-Georg Maassen, a BfV belföldi hírszerző ügynökség vezetője elismerte, hogy nem tudják bizonyítani azon állításaikat, miszerint Oroszország megpróbálná befolyásolni a német országgyűlési választások kimenetelét.
„Figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását más országokban. Figyelembe vesszük az amerikai Demokrata Párt ellen elkövetett támadásokat is. Az USA hírszerző szervei meggyőződtek arról, hogy mindemögött orosz titkosszolgálatok állnak. Természetesen, nincs erre bizonyítékunk, de elméletileg ugyanez bekövetkezhet Németországban is.”
Maassen azt mondta, a Bundestag is hackertámadás áldozatává vált 2015-ben, melynek részeként egyes törvényhozóktól bizalmas adatok és államtitkok szivárogtak ki – ahogy ő mondja – Oroszország felé.
Mivel az orosz kormányzati érintettséget nem tudták bizonyítani, egyelőre úgy tűnik, a német vezetők attól tartanak, hogy függetlenül tevékenykedő hackerek is okozhatnak kellemetlen pillanatokat a választások során.
Függetlenül tevékenykedő amatőr hackerek is okozhatnak kellemetlen pillanatokat
Január 6-án az amerikai hírszerző szervek kiadtak egy jelentést, mely szerint meggyőződtek arról, hogy Oroszország beavatkozott a 2016. novemberi elnökválasztásba. Ezekről az „bizonyítékokról” Donald Trumpot is tájékoztatták, aki az állítólagos bizonyítékok birtokában később kijelentette, hogy az incidensek nem befolyásolták a választás kimenetelét.
A németországi támadásért korábban egy Pawn Storm nevű hackercsoportot tettek felelőssé. Mivel az amerikai elnökválasztás során kampányidőszakban jutottak nyilvánosságra Hillary Clintonnal kapcsolatos „bizalmas információk”, a német titkosszolgálatok okkal tartanak attól, hogy egy-egy elszigetelt hackertámadás eredménye is fegyverré válhat az országgyűlési választásokat megelőző kampány során.


http://www.hidfo.ru/2017/01/valasztasi-trolloktol-tartanak-a-nemetek/