Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint idén mintegy 7500 külföldi és 12500 ukrán katona fog részt venni az Ukrajnában zajló hadgyakorlatokban.
Csütörtökön az ukrán parlament ennek megfelelően meghozott egy törvényt, ami kimondja, hogy 2017-ben külföldi fegyveres erő állomásozhat az országban, és részt vehetnek az Ukrajna területén zajló „soknemzeti” (NATO) hadgyakorlatokban.
Ukrajna 2014 áprilisa óta folytat hadmozdulatokat azokon a területeken, melyek 2014 februárjában nem ismerték el a nem-demokratikus úton hatalomra jutó kijevi atlantista kormányt, ehelyett döntést hoztak az elszakadásról, illetve később saját országgyűlési választásokat tartottak. 2015 februárjában az ukrán küldöttség és az elszakadó régiók képviselői megállapodást írtak alá Minszkben, ami lefektette a válság rendezésének alapjait: a minszki egyezmény többek között gondoskodott a tűzszünetről, és a frontvonalról a nehézfegyverzet kivonásáról.
A minszki egyezmény 10. cikke előírja, hogy minden külföldi fegyveres el kell hagyja Ukrajna területét (ami a konfliktus eszkalálódásának elkerülése végett szükséges). Az egyezményben foglaltak ellenére azonban jelenleg is tucatnyi NATO-tagállam fegyveres erői állomásoznak Ukrajnában.

http://www.hidfo.ru/2017/01/hetezer-kulfoldi-katona-megy-ukrajnaba-iden/