Az Európai Bizottság közzétett egy jelentést, melyben elismerését fejezi ki amiatt, hogy az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió közt fokozódik az együttműködés a terrorizmus elleni harc terén.
A jelentés szerint két kulcsfontosságú megállapodás van, mely ennek gerincét alkotja; a Terroristák Finanszírozását Nyomonkövető Program (TFTP) és az EU-USA közt érvényben lévő utasnyilvántartási egyezmény (PNR). A TFTP-vel kapcsolatos megállapítások szerint a 2015 januári Charlie Hebdo eset és a 2015 novemberben, Párizsban történt terrortámadás óta az Európai Unió jelentős előrelépést ért el a terrorizmus belföldi finanszírozásának felgöngyölítése terén. A jelentés szerint összesen 8998 nyomozás indult ennek segítségével, a korábbi időszak 3929 esetét követően.
A Bizottság szerint az USA ebben érintett hatóságai átláthatóan működnek, és releváns információkat biztosítanak a terrorizmushoz köthető személyek beazonosításához, az őket kiképző, támogató hálózatok feltérképezéséhez.
A csütörtöki jelentés szerint az amerikai hatóságok sikeresen alkalmazzák a PNR megállapodást is, melyet a 9/11 terrortámadást követően léptettek életbe. Az USA ennek keretén belül megosztja a vonatkozó adatokat a tagállamokkal, ill. az Europol és Eurojust szervezeteivel. A TFTP-re vonatkozó jelentés a 2014 március és 2015 december közti időszakot vizsgálta, míg a PNR áttekintése a 2013 július és 2015 május közti időszakot vizsgálta.


http://www.hidfo.ru/2017/01/az-europai-bizottsag-szerint-elorelepes-van-a-terrorizmus-elleni-harcban/