A kép illusztráció
A liberális demokráciában nincs akkora szólásszabadság, mint azt sokan gondolják. Ha valaki eltér a központilag megszabott vélemény-lehetőségektől, rárúgják az ajtót. Kérdés, hogy mi értelme egyáltalán fenntartani egy ilyen rendszert – ha már mindenféleképpen véleményterror van, inkább a hatósági kényszer ideológiai irányultságáról lenne érdemes társadalmi vitát folytatni.
Alapjaiban dőlnek meg azok az elképzelések, amiket az emberek eddig a liberális demokrácia értékének tartottak. Szólásszabadság, véleményszabadság, gondolatszabadság és hasonlók. A Business Insider beszámolójából kiderült, hogy a brit rendőrök az éjszaka közepén rárúgják az ajtót olyan emberekre, akik bevándorlásellenes hozzászólásokat írtak a Facebookon.
Nemrég két muszlim extrémista egy katonát gyilkolt meg Londonban. A történtek után elszabadultak a szabad vélemények a közösségi médiában, és sokan olyan hozzászólásokat tettek, ami nem politikailag korrekt – tehát nem csak sajnálatukat fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak, hanem elkezdtek arról értekezni, szerintük mit kellene csinálni egy ilyen helyzetben. A Business Insider azonban azt írja, hogy ilyen embereket elkezdtek őrizetbe venni a brit hatóságok.
„Három embert vettek őrizetbe, akik arra használták a Twittert és a Facebookot, hogy muszlimokat kritizáljanak.”
A Daily Mail szerint az elkövetőket közrend megzavarásával vádolják. Mármint nem a katonát meggyilkoló személyt, hanem kommentelőket. A beszámoló szerint az elkövetőket faji és vallási gyűlöletkeltéssel vádolják, és a sajtónak nyilatkozva az egyik nyomozó megerősítette, hogy pusztán interneten beszélgetés miatt tartóztatnak le embereket, tehát semmilyen tényleges bűncselekményt nem követtek el.
A közlemény szerint „az általuk írt hozzászólások a közösségünk egy része ellen irányultak. Ezek a hozzászólások teljesen elfogadhatatlanok voltak.” A nyomozó emellett azt mondta, hogy „az emberek meg kell gondolják, mit írnak le a közösségi médiában, mert ennek komoly következményei lehetnek.”
A beszámoló szerint számos letartóztatás történt és vádat is emeltek olyan esetekben, amikor valaki muszlimokra nézve sértő hozzászólásokat tett a Facebookon vagy a Twitteren. “Több emberre az éjszaka közepén rúgták rá az ajtót, miután muszlimokra nézve sértő hozzászólást tett a Twitteren”. Az Independent szerint két, 23 és 22 éves személyt kora hajnalban, 3:20-kor fogtak el a saját otthonában, és „közrend megzavarása” miatt vádat emeltek ellenük.
Tehát a gyakorlatban így működik ez a “liberális demokrácia” nevű képződmény, amit elvileg a szólásszabadság, vélemény- és gondolatszabadság és más szabadságjogok miatt kellene értékelni és megvédeni. Van egy elég elvontan értelmezett „közrend”, ami láthatóan már a virtuális térre, az emberek gondolataira is kiterjed, és meg van mondva, hogy ennek a közrendnek milyen vélemények lehetnek részei, más véleményekért pedig hajnalban rárúgják az ajtót az emberekre. Bűncselekmény elkövetésére már nincs szükség, mert az a bűncselekmény, ha eltérő véleményünk van. Már csak az a kérdés: ha ez a liberális demokrácia, milyen jogon mondják azt a liberálisok, hogy elfogadhatatlan lenne bevezetni egy olyan „diktatúrát”, ami az ő véleményeiket korlátozza? Ha a bevándorlásellenes kommentekért rajtaütés és vádemelés jár, akár a bevándorlás – és következményeinek – támogatásáért is meg lehetne tenni ugyanezt.
A közrend védelmét egyébként igen érdekesen határozzák meg a brit hatóságok: ha valaki az interneten leírja a véleményét, az “közrend megzavarása” – de eközben nem számít a közrend megzavarásának, ha valaki azt mondja, hozzá kell szokjunk, hogy a városban ahol élünk, bármikor terrortámadás történhet, és “meg kell tanulni ezzel együtt élni”.

http://www.hidfo.ru/2017/05/nyilt-lapokkal-a-bevandorlaspartiak-terrorizalni-kezdik-a-lakossagot/