2019. január 19., szombat

Általános sztrájkot tartottak Tunéziában a megszorítások ellen

Több, mint 700 ezer munkavállaló sztrájkolt tegnap Tunéziában, miután a kormány befagyasztotta a közszolgálati dolgozók bérét és megszorító intézkedésekbe kezdett. A kormány az általa felvett IMF hitel feltételei és ajánlásai miatt kezdett megszorító intézkedésekbe, amik egyre nagyobb társadalmi feszültségekhez vezettek.

Előbb egy újságíró, Abderrazak Zorgui gyújtotta fel magát, aki arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy nyolc évvel a 2011-es Arab Tavasz után sem oldódtak meg az emberek problémái, majd a mostani országos munkabeszüntetés előzményeként novemberben több százezer közszolgálati dolgozó sztrájkolt, és országos tüntetéshullám vette kezdetét.

Csütörtökön az országos munkabeszüntetés mellett több ezren vonultak a különböző városokban a szakszervezeti irodák elé, hogy tiltakozzanak a kormány és az IMF ellen. Az egyik tüntető elmondta, hogy a 2011-es forradalom főbb követelései nem teljesültek, és elsősorban ezért vannak most az utcán.
Az egész napos napos sztrájk alatt a tunéziai repülőterek összes járatát törölték, az iskolák országszerte zárva maradtak, és megbénult a kórházak, a kikötők, a tömegközlekedés, a közmédia működése is.
A tunéziai szakszervezeti ernyőszervezet, az UGTT több, mint száz alkalommal tárgyalt a kormánnyal, mielőtt sztrájkba hívta az ország munkavállalóit. A tárgyalások azonban eredménytelenek voltak: a szakszervezet nem tudta elfogadni a kormány 27 dolláros béremelési javaslatát, ami helyett ők egy 91 dolláros emelést tartanának elfogadhatónak, valamint többek között azt szeretnék, ha javulna az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítaná a társadalmi mobilizációt.

Kijelentették, hogy nem tartják alkalmasnak a kormányt arra, hogy kezelje az ország égető társadalmi kérdéseit, és úgy látják, hogy a vezetés egyre inkább csak az IMF bábjaként viselkedik ahelyett, hogy az embereket képviselné.

Youssef Chahed miniszterelnök szerint minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy elkerüljék a sztrájkot, egy olyan ajánlatot tettek le a szakszervezetek elé, amely úgy növeli a fogyasztók vásárlóerejét, hogy közben az ország gazdasági állapotát is figyelembe veszi. Azt üzente az embereknek a közszolgálati tévének nyilatkozva, hogy a sztrájkok veszélyeztetik Tunézia így is törékeny gazdaságát, és az országot újabb külföldi hitelek felvételére kényszeríthetik. A sztrájkot követően újra tárgyalóasztalhoz hívta a szakszervezeteket.
(AP News)