2016. július 22., péntek

Hivatalos: katonai felhasználású eszköz az okostelefon

okostelefon hidfo.ru
Az Európai Unió korlátozhatja azoknak a kettős felhasználású elektronikai eszközöknek az exportját, melyeknek civil és katonai felhasználása egyaránt lehetséges, és lehetővé teszik emberek nyomon követését, lehallgatását. Ilyen kettős felhasználású eszköz például az okostelefon.
Az Európai Unió egy új exportszabályozás előkészítését folytatja, melynek célja, hogy megakadályozza a katonai technológiák exportját olyan országok számára, ahol a nyugati világból vásárolt eszközöket a hatóságok a lakosság elnyomására, nemzetközi agresszióra, vagy regionális instabilitás előkészítésére használják.
Akinek kételyei voltak azzal kapcsolatban, hogy az okostelefonok nem egyszerűen telefonok, hanem titkosszolgálatok által használt lehallgató készülékek, az új uniós szabályozás eloszlatja majd ezirányú kételyeit: az új exportszabályozás tervezete betiltaná az okostelefonok exportálását számos harmadik világ béli országba, mert ezek az eszközök alkalmasak arra, hogy segítségükkel a hatóságok lehallgassák az embereket, és méteres pontossággal nyomon kövessék az emberek mozgását, tartózkodási helyét.
Az új exportszabályozás tervezete szerint az okostelefonok olyan kettős felhasználású technológiai eszköznek minősülnek, melyek felhasználása egyértelműen nem csak civil célokra, hanem katonai programok keretén belül történik, emiatt minden típusú okostelefonra vonatkozni fog a katonai eszközök exporttilalma.
Az okostelefonok exportja elsősorban olyan országokra vonatkozóan kerül betiltásra, melyek nem megfelelően szabályozzák a kiber-felderítési technológiák használatát, vagyis nem tiltják, hogy az állami hatóságok ezeket az eszközöket pl. kormányellenes személyek esetében lehallgató készülékként használják. Emellett tiltólistára kerülnek olyan országok, ahol az úgynevezett “Facebook-forradalmakat” a hatóságok a közösségi média megfigyelésével próbálták elhárítani, s ebbe beletartozott az aktivisták saját telefonkészülékükön keresztüli lehallgatása.


http://www.hidfo.ru/2016/07/hivatalos-katonai-felhasznalasu-eszkoz-az-okostelefon/

Az USA elismerte Európa első iszlám államát

Koszovó dzsihádisták hidfo.ru
2008. február 17-én az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió támogatásával megbomlott Szerbia területi egysége. Koszovó leszakadásával létrejött Európa első iszlám állama, ahol ma már legkevesebb öt terrorista kiképző központ működik.
A Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozó hírszerzési forrás szerint jelenleg legkevesebb öt terrorista kiképzőközpont működik Koszovó területén, ami fokozott biztonsági kockázatot jelent Európára nézve. A forrás beszámol arról, hogy a Szerbiáról leszakított régió Albániával és Macedóniával közös határai mentén legkevesebb öt olyan tábort azonosítottak be, ahol az Iszlám Állam fegyveres terroristáinak felkészítése zajlik; Urosevac és Djakovica területén, valamint a Decani körzetben találhatóak a legnagyobb táborok. Emellett két kisebb kiképzőközpont működik a Prizren és Pec régiókban. A forrás szerint jelenleg 314 koszovói albán harcol a terroristák oldalán Szíriában és Irakban – köztük 38 nő.
A beszámoló szerint a Szerbiáról leszakított területeken kétszintű kiképzés zajlik: az első szakaszban nem-kormányzati szervek vesznek részt, melyek többek között magániskolákban folytatnak ‘agymosást’. “A Daes jövőbéli terroristáit agymosásnak vetik alá, megtanulnak arabul, tanulmányozzák a Koránt. Később ezt követi a fegyveres harcra való közvetlen felkészítés, amit a Koszovói Felszabadító Hadsereg volt tagjai vezetnek. Az újoncokat a fegyverek kezelésére, valamint tipikusan gerilla-hadviselésre képzik ki.”
A forrás szerint ezekben a táborokban működnek a Daes olyan tagjai is, akik a helyszínen döntik el, hogy egy újoncot további fegyveres kiképzésre küldenek, vagy inkább öngyilkos merénylet végrehajtására kap felkészítést. Több mint 70 koszovói albán család csatlakozott ehhez a programhoz, esetükben a gyermekekből is terroristát faragnak. Elmondása szerint elképzelhető, hogy a közeljövőben ezek a táborok tovább terjeszkednek Macedóniába és Boszniába, ahová a ’90-es évek háborúi során több mint 800 dzsihádista érkezett. A forrás szerint Macedóniában kisebb falvak teljes egészében terrorista kiképzőközponttá formálódtak át.
Koszovó 2008-ban nyilvánította ki függetlenségét, miután már több éve az ENSZ ellenőrzése alatt állt. Az Amerikai Egyesült Államok, és az Európai Unió számos tagállama elismerte Koszovó függetlenségét. Szerbia területi egységének megbontásával Európa első iszlám állama jött létre – Koszovó lakosságának 90%-a szunnita muszlim -, ahol mostanra a terrorszervezetek az amerikai katonai jelenlét ellenére is zavartalan kiképzési tevékenységet folytatnak.


http://www.hidfo.ru/2016/07/az-usa-elismerte-europa-elso-iszlam-allamat/