2016. november 7., hétfő

Medvegyev: összeomolhat a WTO

2005-wto-konferencia-hidfo-ru
Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn annak lehetőségéről beszélt, hogy nemsokára összeomolhat a Kereskedelmi Világszervezet.
Medvegyev ma a kínai Államtanács elöljárójával folytatott megbeszélést követően azt mondta; “korábban azzal kapcsolatban voltak aggodalmaink, hogy a WTO milyen hatást fog gyakorolni országunk gazdasági helyzetére. Most azonban más jellegű félelmeink vannak: a WTO összeomolhat, és ennek eredményeként számos probléma merülhet fel a nemzetközi kereskedelem és a globális gazdaság alapvető folyamatainak szabályozásával.”
A WTO egy nemzetközi szervezet, amit abból a célból hoztak létre, hogy liberalizálja a nemzetközi kereskedelmet, valamint szabályozza a tagállamok közti kereskedelmi és politikai kapcsolatokat. Oroszország 2012 augusztusában csatlakozott a szervezethez.


http://www.hidfo.ru/2016/11/medvegyev-osszeomolhat-a-wto/

CETA: bürokraták kis csoportja ráerőszakolta saját akaratát Európára

ceta-hidfo-ru
Az Európai Unió és Kanada annak ellenére írta alá a CETA egyezményét, hogy Belgium egy régiója elutasította azt, emellett tömeges ellentüntetések zajlottak Ausztriában, Csehországban, Németországban, Franciaországban, Lengyelországban és Spanyolországban. Az EU az európai lakosság akarata ellenére kötötte meg ezt a szabadkereskedelmi megállapodást.
Egy cseh EP-képviselő, Jiri Mastalka szerint ez igen rossz üzenetet közvetít Brüsszelből a tagállamok lakossága felé. A politikus szerint maga a tárgyalási folyamat azt mutatja, hogy az Európai Uniót bürokraták kis csoportja irányítja, akik keresztülviszik a saját akaratukat, függetlenül attól, hogy mit gondol erről ötszáz millió európai.
“A tárgyalási folyamat megmutatta, hogy Brüsszelben a bürokraták a saját titkos boszorkánykonyhájukban senki által nem várt, de mindenki által elutasított meglepetéseket főznek ki.”
Mastalka emellett párhuzamot vont a CETA és az EU alkotmánya közt, amit 2004-ben nem ratifikált minden tagállam, ehelyett átvette a helyét a Lisszaboni Szerződés. Brüsszel akkor ugyanazzal a módszerrel vitte keresztül akaratát, mint amit most, a CETA esetében is láthattunk. Az uniós alkotmányt ugyanis elutasították a franciák és a hollandok. A Lisszaboni Szerződést pedig elutasították az írek, majd egy második népszavazáson mégis megszavazták, miután Brüsszel rendkívüli jogosultságokat ígért nekik. Mastalka szerint ugyanez mutatkozott meg a CETA esetében: Belgium egy régiója elutasította a szerződést, majd mégis elfogadta, miután Brüsszel külön megállapodást kötött velük az emberek háta mögött.
A képviselő elmondása szerint, bár az egyezmény addig nem lép életbe, míg az Európai Parlament jóvá nem hagyja, az Európai Parlamentnek a gyakorlatban nincs beleszólása ebbe, hiszen nem tudja nyomon követni a tárgyalási folyamatot.
Az EP-képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak a választópolgárok által közvetlen megválasztott képviselők nem vehettek részt a tárgyalási folyamatban, de nem engedték a tárgyalások közelébe a szakszervezeteket, és a médiát sem. A multinacionális cégek azonban részt vettek a tárgyalásokon.
Ezáltal a CETA egy olyan egyezmény lett, ami a multinacionális cégek és egy nemzetközi elit érdekeit képviseli, az alkalmazottak érdekeit azonban nem védelmezi. Emellett az úgynevezett “demokráciát” is teljes mértékben megkerülték a szerződés megalkotásakor, hiszen a nyilvánosságnak semmilyen beleszólási lehetősége nem volt a tárgyalási folyamatba.


http://www.hidfo.ru/2016/11/ceta-burokratak-kis-csoportja-raeroszakolta-sajat-akaratat-europara/

Tucatnyi ellenzéki képviselőt tartóztattak le Törökországban

A török hatóságok pénteken letartóztatták a Kurd Népi Demokrata Párt több tucat képviselőjét. Az őrizetbe vett személyeket terrorcselekményekkel kapcsolatban kihallgatják.
Aznap egy török nagyvárosban újabb terrortámadás történt, melynek során kilenc ember életét veszítette, és több százan megsebesültek. A kormány a Kurdisztáni Munkáspártot vádolja a terrorcselekménnyel, melynek elkövetését később az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalta. A robbantást követően a hatóságok azonnal letartóztatták a Kurd Népi Demokrata Párt számos képviselőjét, akiket most azzal vádolnak, hogy segítik a Kurdisztáni Munkáspártot az államellenes szervezkedésben.
Washington, Brüsszel és az ENSZ illetékes szervei egyaránt elítélték az ellenzéki politikusok letartóztatását.
Törökországban az elmúlt hónapok során több mint százezer embert bocsátottak el állami hivatalokból, illetve tartóztatták le őket, hiszen a tömeges intézkedés a júliusi, bukott puccskísérlet után kezdődött.
A puccskísérletet követően a hadseregben, a bíróságokon, állami hivatalokban és az oktatásban történt tömeges elbocsátás ill. bebörtönzés. A pénteken őrizetbe vett képviselők mellett baloldali aktivistákat, újságírókat, akadémikusokat, kurd politikai aktivistákat tartóztattak le nagy számban.


http://www.hidfo.ru/2016/11/tucatnyi-ellenzeki-kepviselot-tartoztattak-le-torokorszagban/