2014. november 21., péntek

Devizás sajtótájékoztató - Mégsem járnak jobban a devizások?

Trócsányi László igazságügyi miniszter többek között az alábbiakról beszélt a sajtótájékoztatón:
  • November 25-én lesz a végszavazás a fair bankrendszerről és a forintosításról szóló törvényről.
  • A devizahiteleseket érintő négy törvényt együtt kell nézni: 1. a júniusi kúriai törvényt, amely a devizahiteles pereket szabályozza, 2. a szeptemberi, elszámolás módját és idejét szabályozó törvényt, 3. a fair bankrendszerre vonatkozó és 4. a forintosításra vonatkozó törvényt.
  • A fair banki törvény szigorú tájékoztatási kötelezettséget ró a bankokra, meghatározza az egyoldalú szerződésmódosítások lehetőségét és ingyenes szerződésfelmondásra ad lehetőséget, ami Trócsányi szerint versenyt generálhat a bankok között.
  • A forintosítás alapja a Polgári Törvénykönyv, az Alkotmánybíróság idén márciusi határozata (amely kivételes társadalmi problémák esetében, itt pl. a lakással érintett hitelekre arányos beavatkozást tesz lehetővé a szerződésekbe), illetve a bankszövetséggel kötött megállapodás.
  • Ha mindenkinek előírták volna a forintosítást, probléma lett volna, ezért sokak számára hagytak lehetőséget a devizahitel fenntartására (devizajövedelmű ügyfelek, az MNB feltételeinek megfelelők, a 2020 vége előtt lejáró szerződéssel rendelkezők - vagyis a szerződések mintegy egyharmada - , illetve a csökkentett kamattal rendelkezők), figyelembe véve a szükségesség és arányosság elvét.
  • Az új kamatok meghatározásánál figyelembe vették a devizahitelek eredeti kamatfelárát, és 1%-os minimumot határoztak meg erre. A törlesztőrészletek a kezdeti ígéretnek megfelelően 25-30%-kal csökkenni fognak.
  • Mindez alkotmányos és kiállja az EU-s kontroll próbáját is, az ezzel kapcsolatos aggályokat sikerült eloszlatni.
  • Az elszámolások során átlagosan közel 190 forintos forintosításnak megfelelő törlesztőrészletet sikerült elérni.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter többek között az alábbiakról beszélt a sajtótájékoztatón:
  • "ahogy a kormány korábban ígérte, elszámolunk a bankokkal, leszámolunk a devizahitelekkel",
  • a kormány kiindulópontja mindig az volt, hogy a Kúria jogegységi döntését vegye alapul, azóta nem volt nagy mozgástere a kormánynak, hogy a testület kimondta: az árfolyamkockázatokat az ügyfelek viselik,
  • de eközben azok a forinthitelesek sem járhatnak rosszabbul, akik "nem engedtek a bankok csábításának",
  • a bankszövetséggel és az MNB-vel kötött megállapodás biztosítja a forintosítás feltételeit, utóbbi már a bankok rendelkezésére is bocsátotta a forintosításhoz szükséges 8 milliárd eurónyi devizát,
  • az elszámolás egy tisztességtelenül elvett pénz visszaadása tőkében és törlesztőrészletben, a jövőbeni kockázatok kivédését pedig a forintosítás biztosítja,
  • a tegnapi módosításokkal pontosították azt is, miként alakulhatnak a jövőbeni törlesztőrészletek, a most keletkező 25-30%-os előnyt sikerül megtartani a következő években a fair bankrendszerről szóló törvénynek köszönhetően.

Kína-USA kíberpolitikai tenisz: Magaslabdák

A képviselőházban tartott meghallgatásán az NSA igazgatója, Admiral Mike Rogers az Egyesült Államokat fenyegető kibertámadások kockázatairól beszélt. Szerinte a digitális támadók felderítő akciókkal már feltérképezték, hogy a létfontosságú rendszereik hogyan kapcsolódnak egymáshoz. "Az aggaszt, hogy egyes nemzetek , csoportok, vagy akár magánszemélyek ezt a rendszerek leállítására használhatják fel" - mondta. Ilyen képességekkel Kína, és mellette egy vagy két nemzet rendelkezik - tette hozzá.

Rogers szavaira Kína azonnal reagált, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerint ők tiltják az ilyen tevékenységet, és vissza is dobták a labdát az USA-nak azzal, hogy éppen Kína szenved el Amerikából érkező ehhez hasonló támadásokat. "A kínai kormányzat világosan visszautasítja a vádakat. Ez a cáfolhatatlan valóság" - mondta.

Bakta Lóránt

Ukrajna lassan letérdel

A rabló zsidó oligarchák előtt szintúgy, mint a nagy Oroszország előtt. Nem jobb volna mégis az oroszokat választani és bízni a hűtlennek járó ájtatos kegyelemben, mint a kivéreztető rablógyilkosokkal paktálni?
Az oroszokkal történő szembenállás hatására Ukrajna egyre nehezebb helyzetbe kerül, aminek az enyhítése érdekében pénzhez kell jutni, bármi áron. Októberben ez nem jelentett mást, mint azt, hogy piacra dobta aranytartalékának 35 százalékát. A lépéssel nem csináltak nagy boltot az ukránok, az árfolyama 2010 óta nem volt olyan alacsonyan, mint múlt hónapban.


Elherdálja aranytartalékát Ukrajna

Ukrajna arra kényszerült, hogy aranytartalékának 35 százalékát piacra dobja, így most már csak 26,1 tonnával rendelkezik. Az Oroszországgal szemben álló ország nem csinált nagy üzletet, a sárga nemesfém átlagárfolyama ugyanis 2010 óta nem volt olyan alacsonyan, mint októberben. A számítások szerint 14,3 tonna arany elherdálásával körülbelül 562 millió dolláros bevételre tehettek szert az ukránok.

Nagy a baj - Kell a pénz!
  • A lépés nem lepte meg a szakembereket, Ukrajna ugyanis egyre nehezebb helyzetben van, így égető kérdés számára, hogy pénzt szerezzen bármi áron:
  • Ukrajna hazai összterméke (GDP) az első negyedévben 1,1, a másodikban 4,6, a harmadikban pedig 5,1 százalékkal zsugorodott
  • Július-októberben a lakosság 16,8 milliárd hrivnyát vont ki betéteiből, az év eleje óta pedig összesen 110 milliárd hrivnyát
  • A gyengülő hrivnya fokozza a deviza-, illetve valutakeresletet
  • Január-októberben az ukrán fizetőeszköz 58,9 százalékkal értékelődött le a dollárhoz viszonyítva
  • A folyamatok látva pedig az ország jegybankja november 12-én másfél százalékponttal 14 százalékra emelte alapkamatát


Nem nagy játékosok

A World Gold Council adatai szerint a harmadik negyedév végén továbbra is az Egyesült Államok rendelkezett a legnagyobb aranytartalékkal, mintegy 8133,5 tonna arannyal. Bár az ukránok adták az aranyat októberben, a július-szeptemberi időszakban Oroszország 55 tonnát, Kazahsztán 28 tonnát, Törökország pedig 11 tonnát vásárolt, ezzel a legnagyobb vásárlók voltak a jegybankok közt. Az aranytartalékok szerinti rangsorban Ukrajna már a harmadik negyedév végén sem fért be az első negyven ország közé.


Gölöncsér Miklós

Az illegális zsidó állam zsinagógája elleni támadás - Az ENSZ szolidáris

Megdöbbenését fejezte ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár november 20-án este a jeruzsálemi zsinagóga elleni támadás kapcsán, és azt kérte az izraeli és palesztin vezetőktől, hogy tegyenek lépéseket a konfliktus további elmérgesedésének megakadályozására.
A világszervezet főtitkára - mint szóvivője, Stéphane Dujarric elmondta - telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Hangoztatta, nagyon aggasztja, hogy az elmúlt hetekben fokozódott az erőszak a felek között, és sürgetőnek nevezte, hogy megakadályozzák a feszültség további növekedését. Ban Ki Mun szerint „bátorságra és felelősségvállalásra van szükség” az izraeli és a palesztin vezetők részéről, hogy „olyan álláspontra helyezkedjenek, amely ellentmondásban lehet a szélsőségesekével”.

A főtitkár egyúttal reményét fejezte ki, hogy azok a bizalomépítő intézkedések és kötelezettségvállalások, amelyeket a minapi ammáni találkozón tettek a szent helyek jogállásának fenntartására, a feszültség enyhítését eredményezhetik. Úgy vélte, hogy ennek hiányában az izraeli-palesztin konfliktus vallási konfliktussá alakulhat át, és egy ilyenre a nemzetközi közösség csak kisebb befolyással tud hatni. A nyugat-jeruzsálemi zsinagógában két palesztin merénylő kedden támadt az imádkozókra, és négy embert megölt. A rendőrség agyonlőtte a merénylőket. Izrael kemény választ helyezett kilátásba.
Az izraeli belbiztonsági szolgálat még a nyáron meghiúsított egy palesztin merényletet Avigdor Liberman zsidó külügyminiszter ellen - jelentette az izraeli média tegnap. A sajtó a Sin Bét szolgálatra hivatkozva azt írta, hogy három palesztin augusztusban rakétavetővel akart rálőni a miniszterre, hogy elérje a Gázai övezet elleni izraeli hadművelet leállítását. Liberman egy zsidó telepen lakik a Jordán folyó nyugati partján, palesztin területen, és a merénylők vélhetően lakhelyének közelében akarták megtámadni. Az izraeli sajtó egy része szerint a szervezkedők között volt a szélsőséges Hamász szervezet egy vagy több tagja is, más jelentések viszont úgy tudják, hogy a fegyveres csoportoktól független akció készült.

A három gyanúsítottat őrizetbe vették.
Hírfigyelő Szolgálat

Washington irányít nagyszabású tervekkel

Az ukrajnai válsággal kapcsolatos orosz kihívás és a fundamentalista iszlám, így az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet jelentette fenyegetés állt a középpontjában azoknak a tárgyalásoknak, amelyen a  Magyar Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai helyettes államtitkára is részt vett az elmúlt négy napban Washingtonban.
A védelmi és a külügyminisztériumban, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsában, a kongresszusban és politikai kutatóintézetekben folytattak magas szintű megbeszéléseket. A helyettes magyar államtitkár tájékoztatta partnereit Magyarország az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban milyen azonnali megerősítő intézkedéseket tett, beleértve, hogy egy századot telepített két hónapra Litvániába. Rámutatott, hogy a balti országnak jelenleg csak két NATO-szövetségese, az Egyesült Államok és Magyarország állomásoztat katonákat a területén. A magyar katonák helyét karácsony után más erők veszik át.

Az Ukrajnának nyújtott magyar segítség keretében a Honvédkórház sebesülteket fogad, valamint ukrán katonák tűzszerész- és angol nyelvi képzést kapnak. Magyarország emellett egy tisztet küld a NATO kijevi összekötő irodájába.

Washington számon kérte, hogy Magyarország hosszabb távon mivel járul hozzá a NATO Készenléti Akciótervéhez (Readiness Action Plan, RAP). Ennek keretében a tervek szerint egy magyar harcoló lövészszázad vesz majd részt a szövetség Nagyon Magas Készenlétű Közös Alakulatában (Very High Readiness Joint Task Force,VJTF), amely a NATO Reagáló Erő (NATO Response Force, NRF) része. Hatalmas elnevezések... Viktor,Viktor...de mit szól majd ehhez Putyin, ha összefutnak netán...

A honvédelmi tárca képviselője beszámolt tárgyalópartnereinek arról, hogy Magyarország növelni fogja védelmi kiadásait. A helyettes államtitkár megerősítette, hogy az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Erő (International Security Assistance Force, ISAF) mandátumának idén decemberi lejárta után Magyarország több mint 100 fővel vesz részt az Eltökélt Támogatás Műveletben (Resolute Support Mission, RSM) is.

Az IÁ elleni küzdelemmel kapcsolatban a helyettes államtitkár ismertette Magyarország álláspontját, hogy Magyarország mint a terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció aktív tagja, az amerikai légierő segítségével több mint 50 tonna lőszert szállított az iraki kurd pesmerga erőknek. Megemlítette, hogy a magyar felajánlás eredetileg 224 tonna volt, de ennyire végül nem volt szükség. A magyar kormány emellett vizsgálja annak lehetőségét, hogy ezen túlmenően hogyan tudna hozzájárulni az IÁ elleni küzdelemhez. Vagyis itt a megfelelési kényszer fonja a szálakat.

Az atlantista összeborulás keretében a magyar honvédség képviselteti magát az Egyesült Államok fegyveres erőinek Középső Parancsnokságán (CENTCOM), amely a közel-keleti és a közép-ázsiai régióért felelős, és amelynek székhelye a floridai Tampában van. „A megtett és a tervezett intézkedések komoly elismerést váltottak ki partnereimből, egyértelműen dicsérő visszajelzéseim voltak” – mondta. „Minden partneremmel rendkívül jó hangulatban beszéltem. Elismerik Magyarország teljesítményét a védelem területén ” – tette hozzá a helyettes államtitkár.
Hírfigyelő Szolgálat

Aggódó lengyelek: Magyarország az egész régiót orosz kézbe löki

Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal kötött szövetsége monopolhelyzethez segíti a Gazpromot Közép-Európában – írta a vezető varsói napilap.

A magyar miniszterelnök következetesen támogatja a Gazprom terveit, s a budapesti parlament törvényt is módosított, hogy megépíthessék a Déli Áramlat magyarországi szakaszát. A magyarok minél gyorsabban meg akarják építeni az Ukrajnát elkerülő gázvezetéket, amely szerintük Közép-Európa biztonságát szolgálja - írta a vezető lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza "Orbán gázos szövetsége Putyinnal" című cikkében. A lap emlékeztetett: Orbán Viktor szerint elsősorban Magyarország érdekei vezérlik politikáját, azonban az Európai Parlament már felszólított ennek a projektnek a leállítására, az Európai Bizottság szerint pedig a résztvevők szerződései megsértik az uniós jogot.

Ez a gázvezeték ráüti a pecsétet az orosz gáz monopóliumára Közép-Európában, megnehezítve a szállításokat a Gazprom konkurenseinek - írta a lap. Budapest azonban nem akarja látni a kockázatot, s példaképpen Szijjártó Péter külügyminiszter moszkvai nyilatkozatát idézte, amely szerint az Oroszországgal való együttműködés növeli Közép-Európa energetikai biztonságát.

Az elemzés kiemeli, hogy Orbán következetesen támogatja a Gazprom terveit, ismertetve ennek lépéseit, és azt, hogy az Európai Unió mellett már az Egyesült Államok is bírálja a magyar vezetés Oroszországgal való egyre szorosabb gazdasági együttműködését.
Napi

Orbán behódolt?

A jelenlegi helyzetben elsőbbséget élveznek a biztonsági kiadások – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Vilniusban, miután a litván elnök és kormányfő társaságában megtekintette a litván fegyveres erők napja alkalmából rendezett katonai díszfelvonulást.

A kormányfő a felvonulás után az eseményen részt vevő magyar szakasz katonáival találkozott, majd magyar újságíróknak nyilatkozva kiemelte: a részvétel egy katonai hadgyakorlaton mindig komoly kiadással jár. Ebben az esetben is több százmillió forintról van szó, de a jelenlegi helyzetben, amikor a NATO-t új kihívások érték, “háború van a szomszédos Ukrajnában, az egész térség feszült és ideges”, a költségvetési szempontokat is meg kell változtatni.
A magyar katonák Litvániában részt vettek az Iron Sword (Vaskard) 2014 fedőnevű, november 2. és 14. között tartott hadgyakorlaton. December közepéig maradnak a balti köztársaságban, ahol egy másik gyakorlat, a Baltic Training 2014 keretein belül különféle téli kiképzéseken vesznek részt.
A miniszterelnök elmondta: “ez nekünk fontos, részben katonabecsület kérdése”, részben pedig a katonáknak szükségük van arra, hogy nemzetközileg is összemérhessék erejüket. Erre egy hadgyakorlat alkalmas, és ezzel növelik az ország iránti elismerést és tiszteletet is – vélekedett. Hozzáfűzte: itt csak a legnagyobb elismerés hangján beszéltek a magyar egységek részvételéről.
Orbán Viktor rámutatott: az ország NATO-nak tett vállalásaival “haladunk”, és ugyan Magyarország nem olyan gazdag ország, amely “a mellényzsebéből előránthat tíz- meg húszmilliárd forintokat, de amit vállaltunk, azt teljesítjük”. Komoly felújítást végeznek Pápán, részt fognak venni más hadgyakorlatokon, és komolyabb katonai eszközöket szereznek be a következő időszakban – sorolta. Úgy látja, Magyarország a NATO-tagállamok első csoportjába fog tartozni, azon országok közé, amelyek a vállalt pénzügyi és technikai kötelezettségeiket teljesítik.
Orbán Viktor az ukrajnai helyzettel kapcsolatban azt mondta, hogy elsősorban Magyarország történelmi tapasztalatából kell kiindulni, vagyis hogy az országnak korábban volt közös határa a Szovjetunióval, és “nem voltunk tőle boldogok”. Ezért az az ország érdeke, hogy “Magyarország és Oroszország között mindig legyen valami, ez a valami a szuverén Ukrajna lehet” – mutatott rá. Közölte: az az érdekünk, hogy Ukrajna szuverenitása megmaradjon, az ország erős legyen, meg tudjon állni a lábán, képes legyen működtetni a gazdaságát, és meg tudja védeni a határait. “Egy ilyen szomszédra van szükségünk, az ehhez szükséges minden segítséget nemzeti alapon és NATO-kötelékben is megadunk” – fogalmazott.
A kormányfő kijelentette, hogy a jelenlegi magyar hadseregben nagyobb büszkeséget, erősebb öntudatot, fegyelmezettebb életvezetést és komolyabb felkészültséget lát. “Csak a legjobbakat mondhatom a magyar katonákról” – fűzte hozzá.
Hende Csaba honvédelmi miniszter a szeptemberi walesi NATO-csúcstalálkozó után jelentette be, hogy Magyarország a keleti szárny megerősítése céljából elhatározott intézkedések keretében részt vesz a térségben tartandó hadgyakorlatokon.
Az Iron Sword (Vaskard) 2014 hadgyakorlaton kilenc NATO-ország mintegy 2500 katonája vett részt. A mintegy 140 magyar katonából álló kontingens többségét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóalja adja. December közepéig maradnak Litvániában, és a Baltic Training 2014 fedőnevű hadgyakorlat keretein belül különféle téli kiképzéseken vesznek még részt.
A magyar katonák egy litván századdal és amerikai századokkal egy zászlóaljnak megfelelő alegységet képeznek, elhelyezési körletük Ruklában van, ahol amerikai katonákkal vannak együtt.
(Híradó)
Bal-Rad komm: “…ugyan Magyarország nem olyan gazdag ország, amely “a mellényzsebéből előránthat tíz- meg húszmilliárd forintokat…”
-Magyarország egyáltalán nem gazdag ország! Sőt! Nagyon csóró kis ország!
Ennélfogva futballstadionokra sem igen kellene nekünk (NEKIK) költenünk! Meg hát a NATO – elvárások teljesítésénél azért vannak – lennének – fontosabb dolgaink is!
“…az országnak korábban volt közös határa a Szovjetunióval…” – és nem is volt belőle semmi bajunk!
Ez a mondata pedig Maradék-Ukrajnáról: “Egy ilyen szomszédra van szükségünk, az ehhez szükséges minden segítséget nemzeti alapon és NATO-kötelékben is megadunk” – meglehetősen zsebapasztónak tűnik, és igencsak “vérszagú”!
Orbán ezzel a mai nyilatkozatával föltette a koronát a diplomácia nagyhét teljesítményére! Bebizonyította Magyarország népének, hogy kizárólag saját- személyes érdekek mentén cselekszik! Hűségnyilatkozata a NATO – mellett nem jelent semmit! A NATO – nak legalábbis már nem! ŐT MÁR LEÍRTÁK! Mondhat bármit! Viszont Oroszország is meggyőződhetett a pávatánc lényegéről! “Eta durak kurica!”

https://balrad.wordpress.com/2014/11/23/orban-behodolt/

Az Ipsos kutatóintézet novemberi adatai alapján a kormánypárt támogatottsága jelentősen csökkent az elmúlt hónapokban, a bizonytalanok aránya pedig egyre nő.

Az Ipsos november első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatása eredményeiből kiderül, hogy a Fidesz támogatottsága az október eleji 35%-ról (a teljes lakosság körében) 30%-ra csökkent. Ebből a visszaesésből az ellenzéki pártok azonban semennyit nem kaptak: a Jobbik és LMP támogatottsága nőtt 1-1%-al, a többi ellenzéki párt támogatottsága változatlan. Gyurcsány Ferenc radikális atlantista pátja 2%-on áll, az MSZP megszokásból még kapna 11%-ot egy most vasárnap tartott választáson, - az LMP pedig 4%-ot kapna. A hivatalos adatokhoz hozzáadva azt a "feltételezést", hogy az Ipsos baloldali kötődései miatt hibahatáron belül a baloldali ellenzék javára módosíthatja az eredményeket, "feltételezhető", hogy a Fideszről lepergő szavazatokból egyedül a Jobbik tud felfogni valamennyit.
Ahogy a Századvég a kormánypárt javára torzítja az eredményeket (hibahatáron belül), minden politikai érdekcsoportnak megvan a maga kutatóintézete. Ezeket a politikai elköteleződéseket leginkább akkor lehet tetten érni, amikor választások előtt lehozzák a pártok támogatottságára vonatkozó eredményeket, és mindegyik kutatóintézet - hibahatáron belül - a mögötte álló párt felé torzít. (A Jobbik támogatottságának növekedése felé általában nem torzít egyik sem.)
A kormánypárt támogatottságának csökkenése egy kézzelfogható dolog. Ugyanakkor az Ipsos a politikailag passzívak, érdektelenek arányát 35%-ra mérte. Tehát van Magyarországon egy olyan réteg, ami nagyobb tömeg, mint amivel a Fidesznek kétharmada van - de ezt a réteget semmilyen ellenzéki párt nem tudja megszólítani. Az általános magyarázattal ellentétben ez nem csak a politikából kiábrándulást jelentheti: jelentheti azt is, hogy egyszerűen nincsen olyan párt, amire ez a több mint 3 millió ember teljes bizonyossággal szavazna. Tehát lenne igény a politikára, - de nem ilyenre.
Mi a közös azokban a pártokban, akikre a bizonytalanok nem szavaznak? (azon kívül, hogy hazudnak és lopnak) Mindannyian mélyebb integrációt akarnak az Európai Unióval, és a nyugati liberális értékrendet erőltetik.
Ma már egyetlen EU-barát párt sem tudja felfogni a kormánypártról lepergő szavazatokat. A Jobbik felfoghatja a szavazatok töredékét, mert ebben az országban leginkább a Jobbik ellenzi az Európai Unió tagságot. Utána pedig van 3 millió ember, akinek nincs megfelelően nyugatellenes és EU-ellenes párt a palettán.
Magyarországon csakis kizárólag atlantista pártok vannak. Mert Washington nem enged mást kibontakozni. Vannak "radikális atlantisták", akik Európai Egyesült Államokat akarnak - a magyar államiság felszámolásával - és vannak a "mérsékelt atlantisták", akik Európai Uniót akarnak - a magyar államiság névleges megtartásával. Mindez már nem elegendő a több millió szavazónak, akinek elege van belőle, hogy a nyugati átmenettel csak nyugati árakat kaptunk, amit 10 évvel az EU-csatlakozás után is kelet-európai bérekből kell kigazdálkodni. Ennek a 3 millió embernek már nem kell olyan párt, ami az Európai Uniót csak mérsékelt módon kritizálja.
Ezt a 3 millió embert már nem lehet megvezetni egy újabb EU-barát vagy mérsékelt "euroszkeptikus" párttal. Az 1989-ben létrehozott parlamenti váltógazdaság véget ért. A kerék nem fordul tovább. A Fidesz után nem jön vissza az MSZP, - de ha a Jobbik nem vállalja fel az Európai Unióból kilépést, lehet, hogy a Jobbik sem jön helyette. A kormánypárt támogatottsága csökken, de az ellenzéké nem nő tovább. Ennyi volt - ha a politikus színész, akkor az a hasonlat is megállja a helyét, hogy a színésznek olyan darabot kell eljátszania, ami a közönséget érdekli, - vagy a közönség kisétál a teremből, és nem vesz jegyet a következő előadásra.

http://www.hidfo.net.ru/2014/11/21/fidesz-helyett-csak-az-apatia-marad

Donbasszi összefoglaló

“Csendes mederben” csordogálnak a harcok Donbasszban a mai nap folyamán. A délután kettő órai jelentésbe nincs említés jelentősebb összecsapásokról. Ezek közül is kitűnik a donyecki eseménytelenség.
Trehizbenkától északi irányban a Szeverszkij Donyecnél a latorerőkkel szemben meglehetősen komoly kozák erősítés érkezett ma délelőtt. Egyelőre csak “integetnek” egymásnak.
Szcsasztyjénál folyamatosak a harcok, de nem hevesek.
Gorszkiból a milicia tüzérsége Liszicsansz környékén készített tüzérségi hatástanulmányt.
Sztanyica Luhanszkajanál a jelentés szerint a milicisták rohamcsapatai “nagy károkat okoztak” a valcmanista latroknak. Ennek nyomán hamarosan sor kerülhet a Scsasztyjetól és Petrovszkijtól keletre lévő terület latormentesítésére. A terepadottságok a népköztársaságiaknak roppantul kedvezőek.
Nyikisinonál kissebb – nagyobb megszakításokkal és változó intenzitással, de tovább gyűrik egymást a felek.
Dzerzsinszk és Majorszk térségében szintén összecsapások vannak.
Avgyejevkánál a milicia egy utánpótlást szállító latorkonvojt lepett meg délelőtt.
Pervomajszk környékéről a népköztársasági erők tüzérsége lövi a valcmanistákat. Főként azok kurahovoi állásait.
A donyecki repülőtérre néha – néha belő a latortüzérség.
Volnovaha pribékjei közé gránátok potyognak – aztán azok néha visszalőnek
Mariupolnál valami készülődik. A várostól északi irányba már nagyon komoly népköztársasági erők csoportosulnak.
Pionyerszkom és Primorszk térségében már jónéhány milicista erődítés létesült ma hajnal óta.
Harkovban ma délelőtt a katonai kórház bejáratát őrző latorposztot csapta szét egy helyi partizáncsapat. Rakétagránátokkal működtek. Hullaház és a csontozó közel tehát.
https://balrad.wordpress.com/2014/11/21/donbasszi-osszefoglalo-3/

Megfosztják-e Szerbiát az európai perspektívától?

…”Sydney-ben a G20 befejezése után mondott beszédében Angela Merkel először sorolta Szerbiát azon országok sorába, amelyekre Moszkva igényt tart. Ezt követően egyértelművé lett, erősebb eszközöket fognak alkalmazni Belgráddal szemben…”

Szerbia immár két éve hivatalosan EU-tagjelölt. De most első alkalommal került olyan helyzetbe, amikor fizetnie kell érte. Hiszen Belgrád nem volt hajlandó fellépni Oroszország ellen, nem akart szankciókat bevezetni ellene.
Brüsszel és Washington – Oroszország elszigetelésére irányuló törekvéseiben – a meggyőzés taktikájáról áttér a nyílt zsarolásra.
Azzal fenyegették Szerbiát, hogyha nem támogatja a jövendő család egységes akcióját, felülvizsgálják a tagság iránti kérelmét az Európai Unióban. Meg kell jegyezni, hogy Brüsszel már hónapok óta nyomást gyakorol Belgrádra. Eddig a szerb kormánynak sikerült ennek ellenállnia.
Sydney-ben a G20 befejezése után mondott beszédében Angela Merkel először sorolta Szerbiát azon országok sorába, amelyekre Moszkva igényt tart. Ezt követően egyértelművé lett, erősebb eszközöket fognak alkalmazni Belgráddal szemben.
Az EU-nak nem tetszik Szerbia különvéleménye. Túl hazafias lett a szerb társadalom. Létrejön az oroszbarát blokk.
Vojislav Seselj szerb radikális csoport vezetője, akit 12 év börtön után – egészségi állapotára tekintettel – szabadlábra helyezett a Hágai Törvényszék, kijelentette, hogy nem gyógykezelésre tért haza, hanem azért, hogy kigyógyítsa az országot európai integrációból. És abból ítélve, hogy hány ember gyűlt össze az első ülésen, ez sikerülhet neki.
Alekszandr Karaszjov a balkáni országok szakértőjének tettük fel a következő kérdést:
- Valóban megfoszthatják Szerbiát az EU-s perspektívától, ha továbbra is makacs lesz?
- Az EU nem követelheti Szerbiától, hogy szankciókat vezessen be Oroszország ellen, mert Szerbia nem tagja az Európai Uniónak, és nem köteles teljesíteni a közös politikát. De egy bizonyos idő óta zsarolni kezdték. Két lehetőség van. Vagy ismét elhalasztják a felvételét, vagy szélsőséges esetben bizonyos időre befagyasztják az eljárást.
- Mennyire magabiztosan érzi magát Szerbia? Tud-e ellenállni Brüsszel nyomásának?
- Jelenleg Szerbia vezetése tudatosan úgy viselkedik, mint független állam. Más dolog, hogy nehéz megjósolni, hogyan alakul ki majd a helyzet, ha az EU erősíti a nyomást. Valójában minden az elsődleges prioritású válságtól, – az ukrajnai események alakulásától függ.
- Túl erős az orosz-barát hangulat Szerbiában ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyják azt. Hogyan hat ez a Belgrád és Brüsszel közötti kapcsolatokra?
- Persze, Szerbiában megfigyelhető az ilyen hangulat. De nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy az orosz-barát hangulat mellett, a társadalom egy része Európára orientálódik. De mivel a társadalom jelentős része független szerb politika mellett száll síkra, ezek az emberek ellen fognak állni az Európai Unió nyomásának.
Oroszország Hangja

Ukrajna minimális szénszállítmányt kapott Ausztráliából

Ukrajna számára 36 ezer tonna szenet szállítottak Ausztráliából, - az egy erőműnek is alig néhány napra elegendő szállítmány nemrég érkezett meg Mariupol kikötőjébe. A városi tanács szerint onnan vasúttal viszik tovább a leállított erőművekbe. A szállítást a Metinvest Group intézi, amit a Mariupol Acélművek továbbít.
Október 23-án a kijevi kormány értesítést kapott arról, hogy Dél-Afrikából is várható az első szállítmány, mintegy 84 ezer tonna. Azóta azonban Ukrajna széntartalékai teljesen kifogytak, tegnap megkezdődött az erőművek leállítása.
Kijev és a Donyecki Népi Köztársaság tárgyalásokat kezdett a szénszállításról, mivel addigra Kijevnek alig több mint egy havi széntartaléka maradt, és rákényszerültek, hogy egyenlő félként tárgyalásokat kezdjenek a korábban csak terroristaként emlegetett szabadságharcosokkal.
Donyeckben bőven van szén, csak fizetni kell érte, nem háborúzni
November 4-én a kijevi kormány bejelentette, készen áll szenet vásárolni a Donyecki Népi Köztársaság területéről, - a tárgyalási folyamat végére Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök szerint Ukrajnában mindössze 5-7 napra elég széntartalék maradt. November 12-én azonban Alekszej Granovszkij, donyecki energiaügyi miniszter közölte, hogy csak akkor indítják újra a szénszállítást, ha Kijev leállít minden ellenséges tevékenységet az ország területén, és kifizeti a bányászok több havi bérét - a bányászok fizetéséről Kijev ugyanis megfeledkezett. Miközben Ukrajna magának követelte a donyecki szénbányákat, az ukrán állam a bányászoknak már hónapok óta nem adott fizetést.
Zjukov elmondása szerint a régió szénbányáinak elvesztése energetikai katasztrófát okoz Ukrajnának. Ez mostanra látható is - tegnap reggelre már két széntüzelésű hőerőművet le kellett állítani, amivel az ukrán elektromos hálózat fokozottan instabillá vált. Az ukrán erőművek számára mintegy 3-3,1 millió tonna szén lenne szükséges, hogy az egész tél folyamán biztosított legyen a stabil működés.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/21/ukrajna-minimalis-szenszallitmanyt-kapott-ausztraliabol

Kényszerpályán Litvánia - nemsokára ők is kapják a szankciókat

Oroszország Kommunista Pártja az állami Dumában javasolta egy állásfoglalás elfogadását, amiben Oroszország kilátásba helyez bizonyos szankciókat és a diplomáciai kapcsolatok megvonását Litvániával. A hivatalos indoklás szerint erre azért van szükség, mert tegnap a litván államfő újabb, a diplomáciában elfogadhatatlan kijelentéseket tett. "A litván elnök tegnapi nyilatkozata után javasoljuk, hogy a külügy készítsen elő egy közleményt, hirdessen szankciókat Litvánia ellen és vegye fontolóra a diplomáciai kapcsolatok beszüntetését".
Litvánia régóta folytat háborús retorikát Oroszország ellen, kis és gazdaságilag-katonailag erőtlen országként a kormány kényszerpályán van. A felelőtlen kijelentések hónapok óta jellemzik a litván politikát.
Augusztus 31-én Dalia Grybauskaitė litván elnök bejelentette, hogy Oroszország gyakorlatilag háborúban áll Ukrajnával, Ukrajna pedig "Európa egészét védelmezi ezzel a háborúval". Az elnökasszony erre hivatkozva elkezdte kifejteni, hogy a NATO-tól "többet kell elvárni" Ukrajnával kapcsolatban. Végül pedig azt a következtetést vonta le, hogy "szükségessé vált, hogy a NATO katonai támogatást biztosítson és annyi szankciót iktasson be, amennyit csak lehet" Oroszország ellen. Az elnökasszony szerint "Oroszország nyíltan háborút visel egy ország ellen, ami közelebb akar kerülni Európához, vagyis gyakorlatilag háborúban áll Európával."
A háborús uszítást vélhetően nem saját jószántából folytatta, mert voltak előzetesen arra utaló jelek, hogy a NATO a balti államokon keresztül akarna újabb frontot nyitni Oroszország ellen. Augusztus 28-án egy forrásunk tájékoztatott arról, hogy a Magyar Honvédség harcoló csapatokat küld a balti térségbe, az előzetes tájékoztató alapján határvédelmi feladatokra. A MH főként az afganisztáni és iraki missziókban tapasztalt katonákból összevont századot azonnali hatállyal indította Litvániába, a kiküldetések előtt megszokott, esetenként több hónapos előkészítés elmaradt, az érintetteket közvetlen az indulás előtt értesítették. Az azt követő NATO csúcstalálkozót követően bejelentették a hadgyakorlatot Litvánia területén, amire a HM hivatalos nyilatkozatai szerint Magyarország is küldött csapatokat.
Hídfő.net.ru | Magyar csapatok LitvániábanMegérkeztek a magyar csapatok Litvániában - mi is kényszerpályán vagyunk
A Litvániával kibontakozó diplomáciai bonyodalom így sokkal inkább vezethető vissza a háborús készülődésre, mint hogy a katonai előkészületek megtételét követően miket mond egy kényszerpályán lévő politikus. Litvánia nem tehet arról, ami az országban zajlik, mert nincsen erejük arra, hogy megakadályozzák, - de az atlantizmus begyűrűzésétől szenvedni fognak mint mindenki más.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/21/kenyszerpalyan-litvania-nemsokara-ok-kapjak-szankciokat

A szappan titkos piszkos tulajdonsága

A triklozán, ez a fertőtlenítő adalék, amely megtalálható a szappanokban – a folyékony szappanban is –, továbbá samponokban, fogkrémekben, májfibrózist (a máj hegesedését, a kötőszövet megszaporodását) és hosszú távon rákot okozhat. Reális a kockázat, különösen, ha kombinálódik más, hasonló hatású vegyületekkel – jelentette ki Robert H. Tukey kémikus.

Hatóanyaga árthat

„A triklozánt egyre gyakrabban lehet találni a környezeti mintákban, egyre gyakrabban és egyre szélesebb körben a higiénés termékekben. Nagyon is reális a kockázata annak, hogy az emberekben májkárosodást okoz, ugyanúgy, ahogy a laboratóriumi állatokban (egerekben), különösen, ha kombinálódik más, hasonló hatású vegyületekkel” – jelentette ki Robert H. Tukey kémikus.
Tukey professzor és csapata egereken azt tapasztalta, hogy a triklozántól a máj szövetei átépülnek, nem lesznek képesek normálisan működni. A triklozánnak kitett egerek hat hónap alatt – ami nagyjából 18 évnek felel meg az embernél – hajlamossá váltak májtumor kialakulására. Tumorjaik nagyobbak voltak és sokkal gyakoribbak, mint a triklozánmentesen tartott egereknél.
A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy triklozán úgy fejti ki hatását, hogy zavarja működésében a méregtelenítő fehérjét, amely a szervezetidegen fehérjéket távolítja el a szervezetből. Ennek a stressznek az ellensúlyozására kezdenek szaporodni a májsejtek, és burjánzanak el idővel fibrózissá. A folyton ismétlődő triklozán expozíció és a májszövetek folyamatos burjánzása előmozdítja a tumor kialakulását.
A triklozán talán a leggyakoribb antibakteriális szer. Kutatások megtalálták nyomokban az anyatejminták 97 százalékában, a tesztelt személyek 75 százalékának vizeletében. De a környezetben sem kevésbé gyakori: a hét leggyakrabban detektált vegyületek egyike az Egyesült Államok élővizeiben.
„Azzal csökkenthetjük az ember és a környezet érintettségét, ha abbahagyjuk a triklozán felhasználását, amelyet nagy tömegben, de kevés haszonnal használnak, még a folyékony kézmosószerben is” – állapította meg a kutató. A triklozánt már vizsgálja az FDA (Food and Drug Administration – Élelmiszer- és Gyógyszer Hatóság) is túlságosan széleskörű elterjedtsége, továbbá hormont utánzó hatása és izom-összehúzódást rontó képessége miatt.

NaturSziget

Rabszolgatartás Magyarországon!

A munkáltatók a pluszmunkát vállaló dolgozók 49 százalékának mindig vagy többnyire kifizetik, 44 százalékának azonban még sosem fizették ki a többletmunkáért járó plusz juttatásokat – derül ki a profession.hu online álláskeresési oldal felméréséből, amelyről csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t.
A Profession 3310 ember bevonásával készített reprezentatív felmérést, amelyben a munkavállalók véleményét és tapasztalatait mérte fel a hivatalos munkaidő után végzett munkáról. A vizsgálatban résztvevők 29 százaléka arról számolt be, hogy legalább havi, 23 százaléka pedig arról, hogy heti rendszerességgel dolgozik többet hivatalos munkaidejénél. Ráadásul a felmérést kitöltők 74 százaléka még sosem jelezte felettesének, ha többlet munkát vállalt – olvasható a weboldalon ismertetett kutatásban.
A felmérés szerint a hivatalos munkaidejükön túl legtöbbet dolgozók 35 százaléka férfi, 57 százaléka alacsony képzettségű, 32 százaléka vidéken él.
A felmérés a túlórák vállalásának okaira is választ keresett. Az alternatívák közül a megkérdezettek 10 százaléka a többletkereseti lehetőséget, 35 százaléka a “túl sok munkát”, 8 százalékuk pedig a “mások helyett is dolgozni kell” opciót jelölte be. Szintén ennél a kérdésnél a munkavállalók 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a munkaadó elvárja a túlórát, 3 százalékuk pedig a munkamániát jelölte meg.
A válaszadók a vizsgálat következő részében az esetleges megoldási módokra is javaslatokat tehettek. Ennek keretében 44 százalékuk a munkaerő-felvételben, 26 százalékuk pedig a magasabb jövedelem kialakításában látta a helyzet normalizálódásának kulcsát.
(MTI)
Bal-Rad komm: “…44 százalékának azonban még sosem fizették ki a többletmunkáért járó plusz juttatásokat…”
Egy kitűnő példa: a Magyar Posta megnövelte a gyakorlatban a munkaidőt – papíron viszont csökkentette. Ezzel együtt értelemszerűen csökkent a fizetés is. Gyakorlatilag tehát több munkáért – kevesebb bért fizetett!
Igazi rabszolgatartó hajlandóság kezd elharapózni ORSZÁGUNKBAN!

Donbassz frontjainak éjszakai élete néhány “forró pont” környékén zajlott többnyire.

szme
Míg az éjszakát a legtöbb helyen alvással múlatták latrok és népköztársaságiak, Avgyejevka, Makejevka, Peszka és Karlovka térségében egész éjjel élénk tüzérségi tevekenységben élték ki magukat a felek.
Jenakijevo és Uglegorszk lakosai éjfélig retteghettek a gránátok miatt, de akkortájt elcsendesedett a vidék.
Gyjebalcsevo környékéről Fascsovkát lőtte aknavetőkkel a valcmanista horda. Két helyi lakos meghalt.
A donyecki repülőtér régi termináljának romjait lőtte az éjszaka a latortüzérség. Ez sem volt folyamatos, mert csak időszakosan lőttek. Hajnali három óráig tartott ez az állapot, akkor aztán abbahagyták.
Trehizbenkánál két valcmanista “Kamaz” éjfél tájban volt rossz helyen rossz időben.
Szmelo népköztársasági milicistái közül egy súlyosan megsebesült egy taposóaknától ma hajnalban.
Nyikisinonál viszont egész éjjel tartott a húzd meg – ereszd meg állapot. Kalasnyikovokkal kezdődött még az este folyamán, de éjfélkor már latortankok is beavatkoztak. A pribékek egy számukra teljesen ismeretlen terepre éjjel tankokat küldtek! Hármat. Ami kb. olyan, mintha távirányítású pokolgépekkel raggatták volna körül őket, és a távirányítót meg átadják a milicistáknak.

De ez sem igazán szegte kedvüket Nyalókakirály pribékjeinek. Még reggel hat órakor is erőszakoskodtak, bár már csökkenő hévvel. Majd virradat után lesz látható az eredmény.
Sztanyica Luhanszkajánál az este a latrok valamiféle új, eddig még a milicisták által nem ismert fegyvert vetettek be. A népköztársaságiak úgy vélik, hogy valamiféle “Jácint” fajtájú önjáró lövegről lehet szó, de nem az! Mondják, hogy félelmetes hatása van.
Donyeckben ha lenne áram és vízszolgáltatás, az éjszaka senki sem mondta volna meg, hogy háború van. Olyan nyugalom volt.
Voltak a mára virradó éjszaka természetesen Donbassz – szerte “heveskedések” – de ezek a tegnapi nappali eseményekhez képest silentio – számba veendők.

https://balrad.wordpress.com/2014/11/21/donbasszi-ejszaka-csendes-haboru/



A magyar nemzet szégyene fűbe harapott Szcsasztyjénál

“Babaj” ma arról tájékoztatott, hogy az ő bőrére utazó Bodnár László nevű kárpátaljai valcmanista lator péntekről szombatra virradó éjjel Szcsasztjénál a fűbe harapott.
bod
Ez a magyar nemzet szégyene hónapokkal ezelőtt – a szlavjanszki csaták idején – nagy garral bejelentette, hogy neki bizony “Babaj” fejére fáj a foga, és meg is szerzi a hőn áhított trófeát, és ura – királya lábai elé teszi.
Vaszilij Bodnár foga belevásott a kalandba.
A gondok jelei mutatkoznak Nyalókakirály Maradék – Ukrajnájának pénzügyi stabilitásában.
A kijevi helytartó – Klicskoról van szó – ma bejelentette: Maradék – Ukrajna fővárosa eljutott a csőd szélére.
Arszenyij Jacenyjuk pedig – ő Nyalókakirály Őfelsége miniszterelnöke és legfőbb udvari nyalonca – szomorú szívvel, nagy sóhajtások közepette tett le nagy tervéről, szintén pénzhiányra hivatkozva: az Ukrán Nagy Fal további kivitelezése egyelőre jegelve. Úgyhogy a keleti szél továbbra is akadálytalanul süvíthet át a határon. (Ha már az orosz tankok nem jönnek!)
Persze nem fogja felvidítani Jacenyjukot az a Moszkvában kelt hír sem, hogy a “Fehér Konvoj VIII.” bemálházása is megkezdődött. Ezt Valgyimir Artamonov, a Sürgősségi Helyzetek Minisztériumának helyettes vezetője közölte ma. A konvoj a jövő héten fog célba érni.
Amiatt viszont felvidulhat ez a kis sakál és Nyalókakirály, hogy a legfőbb latorállam – az USA – szenátusa első olvasatban elfogadta azt a törvénytervezetet, miszerint Amerika NATO – n kívüli SZÖVETSÉGESI rangra emeli Maradék – Ukrajnát. Ugyanilyen “rangra” emelik Grúziát és Moldovát is.
mcc
A dagadtpofájú Mc Cain már nyihog is örömében. Ez a szenátori rangban utazó vén akasztófára való bitang már háborúra uszít Oroszország ellen, és Maradék – Ukrajna amerikai felfegyverzését, és NATO – csapatok haladéktalan orosz határokhoz való vezénylését követeli. Hamarosan Kijevbe is utazik a Cukrosnénivel! Nuland őnaccságával kiadják a tennivalókat.


https://balrad.wordpress.com/2014/11/20/a-magyar-nemzet-szegyene-fube-harapott-szcsasztyjenal/