Megdöbbenését fejezte ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár november 20-án este a jeruzsálemi zsinagóga elleni támadás kapcsán, és azt kérte az izraeli és palesztin vezetőktől, hogy tegyenek lépéseket a konfliktus további elmérgesedésének megakadályozására.
A világszervezet főtitkára - mint szóvivője, Stéphane Dujarric elmondta - telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Hangoztatta, nagyon aggasztja, hogy az elmúlt hetekben fokozódott az erőszak a felek között, és sürgetőnek nevezte, hogy megakadályozzák a feszültség további növekedését. Ban Ki Mun szerint „bátorságra és felelősségvállalásra van szükség” az izraeli és a palesztin vezetők részéről, hogy „olyan álláspontra helyezkedjenek, amely ellentmondásban lehet a szélsőségesekével”.

A főtitkár egyúttal reményét fejezte ki, hogy azok a bizalomépítő intézkedések és kötelezettségvállalások, amelyeket a minapi ammáni találkozón tettek a szent helyek jogállásának fenntartására, a feszültség enyhítését eredményezhetik. Úgy vélte, hogy ennek hiányában az izraeli-palesztin konfliktus vallási konfliktussá alakulhat át, és egy ilyenre a nemzetközi közösség csak kisebb befolyással tud hatni. A nyugat-jeruzsálemi zsinagógában két palesztin merénylő kedden támadt az imádkozókra, és négy embert megölt. A rendőrség agyonlőtte a merénylőket. Izrael kemény választ helyezett kilátásba.
Az izraeli belbiztonsági szolgálat még a nyáron meghiúsított egy palesztin merényletet Avigdor Liberman zsidó külügyminiszter ellen - jelentette az izraeli média tegnap. A sajtó a Sin Bét szolgálatra hivatkozva azt írta, hogy három palesztin augusztusban rakétavetővel akart rálőni a miniszterre, hogy elérje a Gázai övezet elleni izraeli hadművelet leállítását. Liberman egy zsidó telepen lakik a Jordán folyó nyugati partján, palesztin területen, és a merénylők vélhetően lakhelyének közelében akarták megtámadni. Az izraeli sajtó egy része szerint a szervezkedők között volt a szélsőséges Hamász szervezet egy vagy több tagja is, más jelentések viszont úgy tudják, hogy a fegyveres csoportoktól független akció készült.

A három gyanúsítottat őrizetbe vették.
Hírfigyelő Szolgálat