…”Sydney-ben a G20 befejezése után mondott beszédében Angela Merkel először sorolta Szerbiát azon országok sorába, amelyekre Moszkva igényt tart. Ezt követően egyértelművé lett, erősebb eszközöket fognak alkalmazni Belgráddal szemben…”

Szerbia immár két éve hivatalosan EU-tagjelölt. De most első alkalommal került olyan helyzetbe, amikor fizetnie kell érte. Hiszen Belgrád nem volt hajlandó fellépni Oroszország ellen, nem akart szankciókat bevezetni ellene.
Brüsszel és Washington – Oroszország elszigetelésére irányuló törekvéseiben – a meggyőzés taktikájáról áttér a nyílt zsarolásra.
Azzal fenyegették Szerbiát, hogyha nem támogatja a jövendő család egységes akcióját, felülvizsgálják a tagság iránti kérelmét az Európai Unióban. Meg kell jegyezni, hogy Brüsszel már hónapok óta nyomást gyakorol Belgrádra. Eddig a szerb kormánynak sikerült ennek ellenállnia.
Sydney-ben a G20 befejezése után mondott beszédében Angela Merkel először sorolta Szerbiát azon országok sorába, amelyekre Moszkva igényt tart. Ezt követően egyértelművé lett, erősebb eszközöket fognak alkalmazni Belgráddal szemben.
Az EU-nak nem tetszik Szerbia különvéleménye. Túl hazafias lett a szerb társadalom. Létrejön az oroszbarát blokk.
Vojislav Seselj szerb radikális csoport vezetője, akit 12 év börtön után – egészségi állapotára tekintettel – szabadlábra helyezett a Hágai Törvényszék, kijelentette, hogy nem gyógykezelésre tért haza, hanem azért, hogy kigyógyítsa az országot európai integrációból. És abból ítélve, hogy hány ember gyűlt össze az első ülésen, ez sikerülhet neki.
Alekszandr Karaszjov a balkáni országok szakértőjének tettük fel a következő kérdést:
- Valóban megfoszthatják Szerbiát az EU-s perspektívától, ha továbbra is makacs lesz?
- Az EU nem követelheti Szerbiától, hogy szankciókat vezessen be Oroszország ellen, mert Szerbia nem tagja az Európai Uniónak, és nem köteles teljesíteni a közös politikát. De egy bizonyos idő óta zsarolni kezdték. Két lehetőség van. Vagy ismét elhalasztják a felvételét, vagy szélsőséges esetben bizonyos időre befagyasztják az eljárást.
- Mennyire magabiztosan érzi magát Szerbia? Tud-e ellenállni Brüsszel nyomásának?
- Jelenleg Szerbia vezetése tudatosan úgy viselkedik, mint független állam. Más dolog, hogy nehéz megjósolni, hogyan alakul ki majd a helyzet, ha az EU erősíti a nyomást. Valójában minden az elsődleges prioritású válságtól, – az ukrajnai események alakulásától függ.
- Túl erős az orosz-barát hangulat Szerbiában ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyják azt. Hogyan hat ez a Belgrád és Brüsszel közötti kapcsolatokra?
- Persze, Szerbiában megfigyelhető az ilyen hangulat. De nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy az orosz-barát hangulat mellett, a társadalom egy része Európára orientálódik. De mivel a társadalom jelentős része független szerb politika mellett száll síkra, ezek az emberek ellen fognak állni az Európai Unió nyomásának.
Oroszország Hangja