Ukrajna számára 36 ezer tonna szenet szállítottak Ausztráliából, - az egy erőműnek is alig néhány napra elegendő szállítmány nemrég érkezett meg Mariupol kikötőjébe. A városi tanács szerint onnan vasúttal viszik tovább a leállított erőművekbe. A szállítást a Metinvest Group intézi, amit a Mariupol Acélművek továbbít.
Október 23-án a kijevi kormány értesítést kapott arról, hogy Dél-Afrikából is várható az első szállítmány, mintegy 84 ezer tonna. Azóta azonban Ukrajna széntartalékai teljesen kifogytak, tegnap megkezdődött az erőművek leállítása.
Kijev és a Donyecki Népi Köztársaság tárgyalásokat kezdett a szénszállításról, mivel addigra Kijevnek alig több mint egy havi széntartaléka maradt, és rákényszerültek, hogy egyenlő félként tárgyalásokat kezdjenek a korábban csak terroristaként emlegetett szabadságharcosokkal.
Donyeckben bőven van szén, csak fizetni kell érte, nem háborúzni
November 4-én a kijevi kormány bejelentette, készen áll szenet vásárolni a Donyecki Népi Köztársaság területéről, - a tárgyalási folyamat végére Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök szerint Ukrajnában mindössze 5-7 napra elég széntartalék maradt. November 12-én azonban Alekszej Granovszkij, donyecki energiaügyi miniszter közölte, hogy csak akkor indítják újra a szénszállítást, ha Kijev leállít minden ellenséges tevékenységet az ország területén, és kifizeti a bányászok több havi bérét - a bányászok fizetéséről Kijev ugyanis megfeledkezett. Miközben Ukrajna magának követelte a donyecki szénbányákat, az ukrán állam a bányászoknak már hónapok óta nem adott fizetést.
Zjukov elmondása szerint a régió szénbányáinak elvesztése energetikai katasztrófát okoz Ukrajnának. Ez mostanra látható is - tegnap reggelre már két széntüzelésű hőerőművet le kellett állítani, amivel az ukrán elektromos hálózat fokozottan instabillá vált. Az ukrán erőművek számára mintegy 3-3,1 millió tonna szén lenne szükséges, hogy az egész tél folyamán biztosított legyen a stabil működés.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/21/ukrajna-minimalis-szenszallitmanyt-kapott-ausztraliabol