A rabló zsidó oligarchák előtt szintúgy, mint a nagy Oroszország előtt. Nem jobb volna mégis az oroszokat választani és bízni a hűtlennek járó ájtatos kegyelemben, mint a kivéreztető rablógyilkosokkal paktálni?
Az oroszokkal történő szembenállás hatására Ukrajna egyre nehezebb helyzetbe kerül, aminek az enyhítése érdekében pénzhez kell jutni, bármi áron. Októberben ez nem jelentett mást, mint azt, hogy piacra dobta aranytartalékának 35 százalékát. A lépéssel nem csináltak nagy boltot az ukránok, az árfolyama 2010 óta nem volt olyan alacsonyan, mint múlt hónapban.


Elherdálja aranytartalékát Ukrajna

Ukrajna arra kényszerült, hogy aranytartalékának 35 százalékát piacra dobja, így most már csak 26,1 tonnával rendelkezik. Az Oroszországgal szemben álló ország nem csinált nagy üzletet, a sárga nemesfém átlagárfolyama ugyanis 2010 óta nem volt olyan alacsonyan, mint októberben. A számítások szerint 14,3 tonna arany elherdálásával körülbelül 562 millió dolláros bevételre tehettek szert az ukránok.

Nagy a baj - Kell a pénz!
  • A lépés nem lepte meg a szakembereket, Ukrajna ugyanis egyre nehezebb helyzetben van, így égető kérdés számára, hogy pénzt szerezzen bármi áron:
  • Ukrajna hazai összterméke (GDP) az első negyedévben 1,1, a másodikban 4,6, a harmadikban pedig 5,1 százalékkal zsugorodott
  • Július-októberben a lakosság 16,8 milliárd hrivnyát vont ki betéteiből, az év eleje óta pedig összesen 110 milliárd hrivnyát
  • A gyengülő hrivnya fokozza a deviza-, illetve valutakeresletet
  • Január-októberben az ukrán fizetőeszköz 58,9 százalékkal értékelődött le a dollárhoz viszonyítva
  • A folyamatok látva pedig az ország jegybankja november 12-én másfél százalékponttal 14 százalékra emelte alapkamatát


Nem nagy játékosok

A World Gold Council adatai szerint a harmadik negyedév végén továbbra is az Egyesült Államok rendelkezett a legnagyobb aranytartalékkal, mintegy 8133,5 tonna arannyal. Bár az ukránok adták az aranyat októberben, a július-szeptemberi időszakban Oroszország 55 tonnát, Kazahsztán 28 tonnát, Törökország pedig 11 tonnát vásárolt, ezzel a legnagyobb vásárlók voltak a jegybankok közt. Az aranytartalékok szerinti rangsorban Ukrajna már a harmadik negyedév végén sem fért be az első negyven ország közé.


Gölöncsér Miklós