A triklozán, ez a fertőtlenítő adalék, amely megtalálható a szappanokban – a folyékony szappanban is –, továbbá samponokban, fogkrémekben, májfibrózist (a máj hegesedését, a kötőszövet megszaporodását) és hosszú távon rákot okozhat. Reális a kockázat, különösen, ha kombinálódik más, hasonló hatású vegyületekkel – jelentette ki Robert H. Tukey kémikus.

Hatóanyaga árthat

„A triklozánt egyre gyakrabban lehet találni a környezeti mintákban, egyre gyakrabban és egyre szélesebb körben a higiénés termékekben. Nagyon is reális a kockázata annak, hogy az emberekben májkárosodást okoz, ugyanúgy, ahogy a laboratóriumi állatokban (egerekben), különösen, ha kombinálódik más, hasonló hatású vegyületekkel” – jelentette ki Robert H. Tukey kémikus.
Tukey professzor és csapata egereken azt tapasztalta, hogy a triklozántól a máj szövetei átépülnek, nem lesznek képesek normálisan működni. A triklozánnak kitett egerek hat hónap alatt – ami nagyjából 18 évnek felel meg az embernél – hajlamossá váltak májtumor kialakulására. Tumorjaik nagyobbak voltak és sokkal gyakoribbak, mint a triklozánmentesen tartott egereknél.
A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy triklozán úgy fejti ki hatását, hogy zavarja működésében a méregtelenítő fehérjét, amely a szervezetidegen fehérjéket távolítja el a szervezetből. Ennek a stressznek az ellensúlyozására kezdenek szaporodni a májsejtek, és burjánzanak el idővel fibrózissá. A folyton ismétlődő triklozán expozíció és a májszövetek folyamatos burjánzása előmozdítja a tumor kialakulását.
A triklozán talán a leggyakoribb antibakteriális szer. Kutatások megtalálták nyomokban az anyatejminták 97 százalékában, a tesztelt személyek 75 százalékának vizeletében. De a környezetben sem kevésbé gyakori: a hét leggyakrabban detektált vegyületek egyike az Egyesült Államok élővizeiben.
„Azzal csökkenthetjük az ember és a környezet érintettségét, ha abbahagyjuk a triklozán felhasználását, amelyet nagy tömegben, de kevés haszonnal használnak, még a folyékony kézmosószerben is” – állapította meg a kutató. A triklozánt már vizsgálja az FDA (Food and Drug Administration – Élelmiszer- és Gyógyszer Hatóság) is túlságosan széleskörű elterjedtsége, továbbá hormont utánzó hatása és izom-összehúzódást rontó képessége miatt.

NaturSziget