2014. november 21., péntek

Aggódó lengyelek: Magyarország az egész régiót orosz kézbe löki

Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal kötött szövetsége monopolhelyzethez segíti a Gazpromot Közép-Európában – írta a vezető varsói napilap.

A magyar miniszterelnök következetesen támogatja a Gazprom terveit, s a budapesti parlament törvényt is módosított, hogy megépíthessék a Déli Áramlat magyarországi szakaszát. A magyarok minél gyorsabban meg akarják építeni az Ukrajnát elkerülő gázvezetéket, amely szerintük Közép-Európa biztonságát szolgálja - írta a vezető lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza "Orbán gázos szövetsége Putyinnal" című cikkében. A lap emlékeztetett: Orbán Viktor szerint elsősorban Magyarország érdekei vezérlik politikáját, azonban az Európai Parlament már felszólított ennek a projektnek a leállítására, az Európai Bizottság szerint pedig a résztvevők szerződései megsértik az uniós jogot.

Ez a gázvezeték ráüti a pecsétet az orosz gáz monopóliumára Közép-Európában, megnehezítve a szállításokat a Gazprom konkurenseinek - írta a lap. Budapest azonban nem akarja látni a kockázatot, s példaképpen Szijjártó Péter külügyminiszter moszkvai nyilatkozatát idézte, amely szerint az Oroszországgal való együttműködés növeli Közép-Európa energetikai biztonságát.

Az elemzés kiemeli, hogy Orbán következetesen támogatja a Gazprom terveit, ismertetve ennek lépéseit, és azt, hogy az Európai Unió mellett már az Egyesült Államok is bírálja a magyar vezetés Oroszországgal való egyre szorosabb gazdasági együttműködését.
Napi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése