Az ukrajnai válsággal kapcsolatos orosz kihívás és a fundamentalista iszlám, így az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet jelentette fenyegetés állt a középpontjában azoknak a tárgyalásoknak, amelyen a  Magyar Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai helyettes államtitkára is részt vett az elmúlt négy napban Washingtonban.
A védelmi és a külügyminisztériumban, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsában, a kongresszusban és politikai kutatóintézetekben folytattak magas szintű megbeszéléseket. A helyettes magyar államtitkár tájékoztatta partnereit Magyarország az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban milyen azonnali megerősítő intézkedéseket tett, beleértve, hogy egy századot telepített két hónapra Litvániába. Rámutatott, hogy a balti országnak jelenleg csak két NATO-szövetségese, az Egyesült Államok és Magyarország állomásoztat katonákat a területén. A magyar katonák helyét karácsony után más erők veszik át.

Az Ukrajnának nyújtott magyar segítség keretében a Honvédkórház sebesülteket fogad, valamint ukrán katonák tűzszerész- és angol nyelvi képzést kapnak. Magyarország emellett egy tisztet küld a NATO kijevi összekötő irodájába.

Washington számon kérte, hogy Magyarország hosszabb távon mivel járul hozzá a NATO Készenléti Akciótervéhez (Readiness Action Plan, RAP). Ennek keretében a tervek szerint egy magyar harcoló lövészszázad vesz majd részt a szövetség Nagyon Magas Készenlétű Közös Alakulatában (Very High Readiness Joint Task Force,VJTF), amely a NATO Reagáló Erő (NATO Response Force, NRF) része. Hatalmas elnevezések... Viktor,Viktor...de mit szól majd ehhez Putyin, ha összefutnak netán...

A honvédelmi tárca képviselője beszámolt tárgyalópartnereinek arról, hogy Magyarország növelni fogja védelmi kiadásait. A helyettes államtitkár megerősítette, hogy az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Erő (International Security Assistance Force, ISAF) mandátumának idén decemberi lejárta után Magyarország több mint 100 fővel vesz részt az Eltökélt Támogatás Műveletben (Resolute Support Mission, RSM) is.

Az IÁ elleni küzdelemmel kapcsolatban a helyettes államtitkár ismertette Magyarország álláspontját, hogy Magyarország mint a terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció aktív tagja, az amerikai légierő segítségével több mint 50 tonna lőszert szállított az iraki kurd pesmerga erőknek. Megemlítette, hogy a magyar felajánlás eredetileg 224 tonna volt, de ennyire végül nem volt szükség. A magyar kormány emellett vizsgálja annak lehetőségét, hogy ezen túlmenően hogyan tudna hozzájárulni az IÁ elleni küzdelemhez. Vagyis itt a megfelelési kényszer fonja a szálakat.

Az atlantista összeborulás keretében a magyar honvédség képviselteti magát az Egyesült Államok fegyveres erőinek Középső Parancsnokságán (CENTCOM), amely a közel-keleti és a közép-ázsiai régióért felelős, és amelynek székhelye a floridai Tampában van. „A megtett és a tervezett intézkedések komoly elismerést váltottak ki partnereimből, egyértelműen dicsérő visszajelzéseim voltak” – mondta. „Minden partneremmel rendkívül jó hangulatban beszéltem. Elismerik Magyarország teljesítményét a védelem területén ” – tette hozzá a helyettes államtitkár.
Hírfigyelő Szolgálat