Kizárólag az Európai Unió profitál az Ukrajnával kötött szabadkereskedelmi egyezményből, miközben a megállapodás az ukrán ipar összeomlását és elmélyülő gazdasági válságot hoz magával.
Viktor Medvedcsuk, az Ukrán Választás párt vezetője pénteken egy blogbejegyzésben arra hívta fel a figyelmet: az Európai Unióval kötött megállapodás során az EU az egyetlen fél, aminek a megállapodás feltételei előnyösek. Az uniós érdekeltségek meggazdagodnak Ukrajnán, de az ukrán cégek csak akkor kapnak hozzáférést az európai piachoz, amikor nagy részük már csődbe ment.
„Itt az ideje elismerni, hogy ez a megállapodás csak az egyik fél – az Európai Unió – érdekeit szolgálja. Ukrajnának a szabadkereskedelmi egyezmény az ipar összeomlását, elmélyülő gazdasági válságot jelent, és azt a kiábrándító forgatókönyvet, hogy Ukrajna az EU által ígért „magas minőségű piac” helyett az EU egy tartozékává válik, ami önmagában életképtelen.”
Medvedcsuk hozzátette; az ukrán export az utóbbi három év során folyamatosan csökkent, miközben az EU Ukrajnába irányuló exportja fokozatosan nő, mióta életbe lépett a szabadkereskedelmi egyezmény.
Az Európai Unió 2014-ben írt alá egyezményt Ukrajnával a politikai közeledés elmélyítéséről és a gazdasági integrációról. Az európai piachoz hozzáférésért cserébe politikai és gazdasági „reformokat” kellett végrehajtaniuk, mely mindinkább kiszolgáltatott helyzetbe sodorta az országot.

http://www.hidfo.ru/2016/12/az-ipar-osszeomlasahoz-vezet-ukrajna-nyugati-nyitasa/