2014. szeptember 12., péntek

Orosz válaszok

Világbékétlenség...

Reális kép a központi bank ma publikált jelentéséből;
"Az eddig felállított szankciókat illetően - beleértve a nyugati pénzügyi piacokhoz való hozzáférés korlátozását az orosz cégek számára - elhúzódó hatásra számítunk. Ez korlátozni nem fogja a 2015-ös gazdasági növekedést." - közölte a jegybank.
A központi bank jelenlegi prognózisa szerint jövőre 0,9-1,1 százalékos GDP növekedést könyvelhet el Oroszország. Hozzátették, hogy az inflációs cél 4,5 százalékon marad 2015-ben is, míg a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzés jelenleg 4,5-5 százalékon áll.
Az Oroszország, Kína és a közép-ázsiai országok közötti gazdasági együttműködés erősítésére szólított fel ma Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután az Európai Unió újabb szankciókat léptetett életbe Moszkva ellen. A Kreml vezetője a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) dusanbei csúcstalálkozóján úgy nyilatkozott, hogy Moszkvának szorosabbra kell fűznie a gazdasági szálakat Ázsiával, különösen Kínával. Habár Putyin nem hivatkozott nyilatkozatában Brüsszel ma bevezetett újabb kényszerintézkedéseire, mindenesetre leszögezte: tovább kell növelni együttműködésük hatékonyságát, hogy legyőzhessék a jelenkor kihívásait. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken hangsúlyozta, hogy az Európai Unió gátolja a béke megteremtését Ukrajnában azzal, hogy szigorítja a kényszerintézkedéseket Moszkva ellen.
Az EU által ma életbe léptetett gazdasági szankciókat az orosz pénzügyi, energetikai és hadiipari szektort érintő amerikai kényszerintézkedések kísérik, amelyek bevezetését csütörtökön jelentette be Barack Obama amerikai elnök. A kelet-ukrajnai válság miatt utoljára a hidegháború időszakában tapasztalt mértékben elhidegült a viszony Washington és Moszkva között;

Washington előzőleg július 17-én szigorította és bővítette ki az Oroszország elleni szankciókat. Akkor az volt az újdonság, hogy míg korábban Washington jobbára csak magánszemélyeket és cégeket sújtott Moszkva ukrajnai politikája miatt, az újabb büntetőintézkedések már egész gazdasági szektorokat érintett. Az akkori intézkedés kiterjedt az energia- és fegyveriparra, tovább több bankra, így a Banka Moszkvira, a Gazprombankra, a Roszszelhozbankra, a Vnyesekonombankra és a VTB bankra.
A pénteken ismertetett amerikai lépés tovább szigorította a bankok elleni szankciókat és a listára felkerült a Szberbank is. Ez kizárólag csak az oroszországi Szberbankra vonatkozik, a pénzintézet legfeljebb 30 napra vehet fel hitelt külföldön, csakúgy, mint a szankciós listán szereplő többi bank is.
German Gref, a Szberbank vezetője az amerikai bejelentés után nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy megemelik a devizabetétek utáni kamatot.
Pénteken tovább szigorította Washington a szankciókat az orosz olajcégekkel szemben is. Mostantól nem lehet a Gazprom Nyeftynek, a Lukoilnak, Szurgutnyeftyegaznak és a Rosznyeftynek eladni mélytengeri és sarkköri olajkutatáshoz szükséges termékeket, szolgáltatásokat és technológiákat. Ezen felül a Gazprom Nyefty és a Transznyefty esetében Washington megszigorította a külföldi finanszírozás feltételeit.
Az új szankciós listára felkerült továbbá a Rosztyeh orosz állami fegyvergyártó vállalat is.

Az orosz elnök a tádzsik fővárosban elmondott beszédében azt is megemlítette, hogy a regionális biztonsági szervezet országai - Oroszország mellett Kína, Tádzsikisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán - megvitatták a kelet-ukrajnai helyzetet és a blokkot érő egyéb biztonsági fenyegetéseket. Az SCO közleményében hangsúlyozta, hogy az egyoldalú rakétaelhárító rendszerek kiépítése aláássa a globális békét és a biztonságot. A regionális szervezet ezzel hallgatólagosan az Egyesült Államokat bírálta, amiért korábban egy európai rakétavédelmi terv megvalósítására adott utasítást Kelet-Európában, ami ugye javában zajlik.
Oroszország védőintézkedéseket fog hozni, amennyiben Ukrajna ratifikálja a EU-s társulási szerződést - mondta az orosz gazdasági miniszter pénteken. Az orosz állam az intézkedések keretében importtarifát vezetne be az ukrán termékekre. Az uniós szankciók kapcsán pedig kifejtette, hogy Oroszország nem szeretne válaszul megtorló intézkedésekkel élni, de nyitva hagyják ennek lehetőségét - idézte Alekszej Uljukajev gazdasági minisztert az Interfax orosz hírügynökség.

Gölöncsér Miklós

Megjelent a devizahiteles törvény

Benyújtotta az igazságügyi miniszter a parlamentnek azt a 47 oldalas törvényjavaslatot, amely a devizahitel-szerződések tisztességtelen pontjainak elszámolásáról szól.
A törvényjavaslat rendkívül sok mindenre kitér, többek között néhány meglepő részletre is:
  • A túlfizetéseket tőke-előtörlesztésként kell figyelembe venni, ami a bankok számára a legrosszabb, az adósoknak a legjobb forgatókönyv.
  • A bankoknak az MNB későbbi rendelete alapján kell kiszámolniuk a visszajáró összeget, ami a kormány becslései szerint közel 1000 milliárd forint. Az MNB a számítások, az ellenőrzés és a kikényszerítés során is nagy feladatokat kap.
  • A végtörlesztők is kaphatnak vissza: nekik 10 ezer forint ellenében külön kérniük kell az elszámolást. Az eszközkezelősökre és az árfolyamgátasokra speciális elszámolás vonatkozik.
  • 2015. január 15-e és január 29-e, illetve február 14. és 28. között kell elküldeniük a bankoknak az elszámolást.
  • Első értelmezésünk szerint a bankok a jövő évi (és esetleg későbbi) társasági adójukból levonhatják azt az adóösszeget, amit korábban az elszámolás alapján nem kellett volna befizetniük.
  • Kamatemelési moratóriumot hirdetnek legkésőbb 2016. április 30-áig.
A törvény bonyolultabb elszámolásokat tartalmaz, mint amire sokan számíthattak, ezért hosszú időbe telhet, míg minden egyes szövegrészlet várható hatásait pontosan felmérhetjük.

Hírfigyelő Szolgálat



Kamatemelési moratóriumot vezetnek be 2016. április 30-ig

MTI: “Az elszámolási törvény alapján a bankoknak vissza kell térniük a tisztességes kamatszintre, egyúttal a jogszabály kamatemelési moratóriumot vezet be legkésőbb 2016. április 30-ig – közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón, amelyen a Fidesz-KDNP tapolcai évadnyitó frakcióülésének döntéseiről számolt be.
Tájékoztatása szerint azoknál az ügyfeleknél, akiknek még élő szerződésük van, úgy számolnak el, hogy a banknak a tisztességtelenül elvett pénzösszegeket úgy kell kezelnie, mintha azzal az ügyfél előtörlesztett volna.
Emellett vissza kell térni a szerződéskori kamatszintre, hiszen ez jelenti azt, hogy tisztességtelenek az egyoldalú kamatemelések – mondta Rogán Antal.
A kamatemelési moratórium értelmében pénzügyi intézmény egyoldalú kamat-, költség- vagy díjemelésre nem lesz jogosult.”
Bal-Rad komm: Jó reggelt kívánok! Jobb későn, mint soha.
De ezt már vagy 4 éve meg kellett volna csinálni. Akkor amikor szemmel láthatóan irreálisan kezdtek emelkedni a kamatok, – kiderült, hogy a kamatemelés érdekében manipulálták a devizapiacot, s egyre jobban fény derült a bankok disznóságaira. Hány kilakoltatást lehetett volna megelőzni egy ilyen törvény korábban történő bevezetésével? – Rengeteget.
A liberális kormányokra (Gyurcsány, Bajnai), ez a kritika nem érvényes, mert az a SEMMI, amit azok csináltak devizaügyekben, – egyenesen kritikán aluli volt.




Jövő februártól csökkennek az első devizahiteles törlesztőrészletek

MTI: “A devizahiteles törlesztőrészletek jövő februártól, a pert indító bankok ügyfelei esetében pedig márciustól csökkenhetnek az elszámolási törvény nyomán. A törlesztőrészletek 25-30 százalékkal lehetnek kevesebbek – közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón, amelyen a Fidesz-KDNP tapolcai évadnyitó frakcióülésének döntéseiről számolt be. Szólt arról is, hogy az elszámolás képletéről a jegybank határoz majd, a pénzintézeteknek pedig összesen mintegy ezermilliárd forintot kell visszafizetniük az ügyfeleiknek. Kamatemelési moratóriumot is bevezetnek legkésőbb 2016. április 30-ig.
Pénteken nyújtotta be a kormány a törvényjavaslatot a parlamentnek, amely szeptember 16-án kezdi tárgyalni, és szeptember 24-én szavaz róla. A 400 érintett pénzintézetnek minden fogyasztói deviza- és forinthitellel el kell számolnia, ami összesen mintegy 1,3 millió családot – nagyságrendileg 680 ezer deviza- és 650 ezer forintalapú hitelt – érint – ismertette.
Elsőként a devizahitelesek esetében kell elszámolni a tisztességtelen árfolyamrés alkalmazása és egyoldalú szerződésmódosítások miatt: a nem perelő bankoknak 2015. január 15-29. között kell elküldeniük ügyfeleiknek az elszámolást, a perelő 79 pénzintézetnek pedig február 14-28. között.
Előbbi devizahiteles ügyfeleknek februártól, utóbbiaknak márciustól csökkennek a törlesztőrészletei – tájékoztatott.
A forinthiteleseknél – a kifogásolt tisztességtelen egyoldalú szerződésmódosítások ügyében – 2015. január 5-12. közé esik majd a perindítás időszaka – közölte Rogán Antal. A nem perelő bankoknak április 16-30. között, a perelőknek pedig augusztus 15-29. között kell elküldeniük az elszámolást a forinthiteles ügyfeleiknek.
Ismertetése szerint egy átlag devizahiteles esetében 25 százalékkal csökkenhetnek a törlesztőrészletek és a kamatok, de olyan is lehet, akinél ez eléri a 30 százalékot.
Azoknál az ügyfeleknél, akiknek még élő szerződésük van, az elszámolás során a banknak a tisztességtelenül elvett pénzösszegeket úgy kell kezelnie, mintha azzal az ügyfél előtörlesztett volna, így csökkenni fog a tőke, ennek következményeként pedig a kamat.
A frakcióvezető bejelentette azt is, hogy az elszámolási törvény alapján a bankoknak vissza kell térniük a szerződéskori kamatszintre – hiszen ez jelenti azt, hogy tisztességtelenek az egyoldalú kamatemelések -, egyúttal a jogszabály kamatemelési moratóriumot vezet be legkésőbb 2016. április 30-ig. A kamatemelési moratórium értelmében pénzügyi intézmény egyoldalú kamat-, költség- vagy díjemelésre nem lesz jogosult.
A 2016-os határidőig az Országgyűlés újabb jogszabályokat fogad majd el, hogy a bankok áttérjenek az átlátható árazásra. Arra számítanak ugyanis, hogy ha kialakulnak a tisztességes árazáson alapuló hitelezés feltételei, akkor az emberek is bátrabban mernek majd kölcsönt felvenni.
A speciális esetekről szólva Rogán Antal kifejtette: akinek már lezárult a szerződése, annak esetében a banknak készpénzben kell elszámolnia az említett határidőkkel. A 2009. július 26. előtt megszűnt hitelek esetében az elévülés miatt a pénzintézetnek nem kell elszámolnia.
A banknak – az ügyfél kérésére – a végtörlesztőkkel is el kell számolnia, ezekben az esetekben azonban a végtörlesztéskor érvényesített kedvezmény mértékét a pénzintézet jogosult levonni – közölte. A végtörlesztők ezt jövő márciusban kezdeményezhetik a bankjuknál, amely novemberben köteles elszámolni.
Az árfolyamgátba belépett ügyfeleknél szintén lesz elszámolás, de náluk az összeget először a gyűjtőszámláról kell levonni, és azt követően lehet a meglévő tőketartozást csökkenteni.
Azt is elmondta a politikus, hogy az elszámolási törvény a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) hatalmazza fel arra, hogy rendeletet alkosson arról, milyen képletek alapján történjen meg a pénzintézetek ügyfelei felé az elszámolás. Szintén az MNB joga lesz, hogy minden egyes hitelszerződésnél és ügyfélnél ellenőrizze az elszámolást. A jegybank határoz majd az elszámolási formanyomtatványról is.
Rogán Antal kérdésre közölte, ezermilliárd forint környékén van az az összeg, amelyet a magyar bankrendszernek vissza kell fizetnie a családok számára.
A devizahitelek forintosítását firtató kérdésre megerősítette: fenntartják az erre vonatkozó szándékukat, de erről döntés még nem született.
A most zajló devizahiteles eljárásokban a bankok részleges pernyeréseiről a politikus azt mondta: az államnak ezekben az esetekben fellebbeznie kell. “A legutolsó fordulóig képviselni fogjuk a magyar családok érdekeit” – rögzítette.
A frakcióvezető a most bejelentett lépéseket úgy értékelte, hogy “az apró betűk korszaka Magyarországon véget ért”. “Az elszámolás lezárultával át kívánunk térni a tisztességes és fair bankrendszer időszakára” – mondta Rogán Antal.”
Bal-Rad komm: “Jövő februártól…márciustól…” – És addig? Szabad a vásár? Addig a bankok fosztogatnak még egy utolsót?
“A 2009. július 26. előtt megszűnt hitelek esetében az elévülés miatt a pénzintézetnek nem kell elszámolnia.” - Ezek szerint, akiket azelőtt fosztottak, lakoltattak ki, – azoknak már semmi esélyük arra, hogy visszakapják azt, amit a bankok és a végrehajtók jogtalanul elvettek tőlük?
“Egy átlag devizahiteles esetében 25 százalékkal csökkenhetnek a törlesztőrészletek és a kamatok, de olyan is lehet, akinél ez eléri a 30 százalékot.” - Ez szerintünk még mindig TÚL KEVÉS! – Ne szeressük még ennyire sem a bankokat!

Bújtatott 2/3-os törvénykezés van Magyarországon

Mindig olvasd el az "apró betűs" részeket is...

A kormány az "Egyes törvényeknek a költségvetési tervezéssel, valamint pénzpiaci és a közüzemi szolgáltatások hatékonyabb nyújtásával összefüggő módosításáról" című salátatörvényt is benyújtotta a parlamentnek. Ebből kiderül, hogy az államháztartásról szóló törvény módosítására készül.
A ma délután beterjesztett javaslat 14. pontja rendelkezik az államháztartásról szóló törvény módosításáról. A módosítás értelmében a jövőben a parlamenti választások évében elég lenne a következő évi költségvetési törvényt október 31-ig benyújtani, más években megmaradna az október 15-i határidő.

Ha a változtatást elfogadja a parlament, akkor az az idei évben azzal a következménnyel jár (tekintve, hogy tavasszal parlamenti választások voltak), hogy a kormány további bő két hetet nyert magának a 2015-ös költségvetési törvény benyújtása ügyében.

Idén egyébként október 12-én önkormányzati választások is lesznek Magyarországon, a következő 5 évre választunk polgármestereket és képviselő-testületi tagokat.
A törvény-páholy...


A törvénymódosítás részletes indoklása szerint a parlamenti választások évében a kormánynak több idő áll rendelkezésére, hogy benyújtsa a központi költségvetésről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. "Megjegyzendő, hogy a benyújtási határidő esetén is biztosította központi költségvetési törvényjavaslat december 31-éig történő elfogadása, nincs szükség a központi költségvetési törvényjavaslat elfogadására vonatkozó eljárási határidők módosítására sem" - szögezi le az indoklás.

"Figyelemmel arra, hogy а helyi önkormányzat megalapozott költségvetési koncepciót а központi költségvetési törvényjavaslat ismeretében tud készíteni, indokolt annak garantálása, hogy а polgármesternek az országgyűlési választások évében is elegendő ideje legyen а költségvetési koncepció benyújtására. Ennek érdekében а rendelkezés а költségvetési koncepció benyújtására vonatkozó határid őt а központi költségvetésről szóló törvényjavaslat Országgyűlésnek történő benyújtására vonatkozó határidőt követő harmincadik napban állapítja meg, tehát az országgyűlési választások évében november 30-áig kell azt benyújtani а képviselő-testületnek. А módosítása központi költségvetést megalapozó törvényjavaslat tekintetében а benyújtás időpontjának meghatározása helyett а hatálybalépés időpontjához mint feltételhez kapcsolja annak benyújtását" - olvasható az indoklásban.

Mi lett volna az idei menetrend?

A júliusban nyílvánosságra hozott tervezési körirat (A 2015-ös büdzsé tervezési köriratában csupán egyetlen - már ismert - szám derül ki: a kormány ezek szerint 2,8%-os hiánycélt tűzött ki. Új makropálya csak augusztusban lesz, de a korábbi kevés számhoz képest ezúttal még kevesebb adatot közölt a tárca....) szerint a 2015-ös költségvetést az alábbi ütemezés alapján készítették volna:
  • augusztus 8-ig döntés születik a fejezetgazdák számára tervezhető számokról
  • augusztus 31-ig a fejezetgazdák a keretszámaikat részletesen visszatervezik
  • szeptemberben megtörténik az esetleges korrekciók átvezetése
  • szeptember 30-áig a nemze
  • augusztus 1-jéig a kormány dönt a makrogazdasági mutatókról, a központi alrendszer kiadási és bevételi főösszegeiről és a tervezhető hiány mértékéről
  • tgazdasági miniszter átadja a tervezetet a Költségvetési Tanácsnak
  • október 15-ig pedig benyújtja a parlamentnek


Bíró Dalma

Egészségünk záloga a tiszta víz napi fogyasztása

Fogyaszd tisztán!!!

Szerencsére sok józan gondolkodású orvos van világszerte, aki felemelte a szavát a társadalomban eluralkodott tudatlansággal kapcsoltban a vízfogyasztás jelentőségéről. Ők úttörő munkát végeznek abban, hogy rávegyék az embereket arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek az orvostudományban hidratálásnak nevezett hétköznapi fontos tevékenységünknek.

A vízfogyasztás fontossága - Idézeteken keresztül

„Ha az orvosi szakmának valaha is a legfelsőbb bíróság előtt kell számot adnia mulasztásos bűneiről, az első kérdés, amivel szembe kell majd néznünk: »Miért hanyagoltuk el a víz, mint terápiás eszköz használatát majdnem húsz évszázadon keresztül?«” – Dr. R. Lincoln Graham.
„A legegyszerűbb igazság, hogy a dehidratáció betegségekhez vezet. Mindenki tudja, hogy a víz jót tesz a szervezetnek. De úgy tűnik, nem tudják, hogy mennyire létfontosságú az ember jólétéhez. Nem tudják, mi történik a testtel, ha nem kapja meg a napi vízszükségletét.” – Dr. Batmanghelidj.
„Sok gyerek nem iszik elég vizet, mert cukros üdítőkön és gyümölcsleveken nevelkedett fel. – Donald K. Brown.
„Legtöbbünk nem issza meg a szükséges vízmennyiséget, ami a javuláshoz szükségeltetik, ezért alulhidratáltan működünk és ennek következményeként különböző betegségektől szenvedünk.” – Julian Whitaker.
„Bőrünkön keresztül elpárolog fél liter víz, a lélegzettel eltávozik naponta 350 milliliternyi, a széklettel elveszítünk legkevesebb 150 milliliternyit. Ez eddig összesen egy liter, úgy, hogy »nem csináltunk semmit«. Az ember nem kaktusz, víz kell neki!” – Dr. Lenkei Gábor

A vízfogyasztás hiánya szellemi leépüléshez is vezethet

„Nem kell a sivatagban eltévedned ahhoz, hogy érezd a dehidratáció hatásait. Szinte minden ember, akivel nap mint nap találkozol, dehidratált. Mennyien panaszkodnak, hogy nincs elég energiájuk? Amerikában ez az első számú panasz. Az elégtelen mennyiségű energia az első jele annak, amikor a vér, a szövetek, a szervek nem kapnak elég vizet, illetve a májad és az agyad, ami a legkevésbé tolerálja a vízhiányt. Ez arra engedett néhány kutatóorvost következtetni, hogy az Alzheimer kór is az agy hosszútávú dehidratációjából ered… Ők nem bolondok, csak szomjasak.
„…Minden alkalommal, amikor megmozdítod valamelyik testrészed, hacsak egy ujjad vagy lábujjad is, víz szükségeltetik hozzá. Ezért van a dehidratált embereknek annyi fájó területük és fájdalmuk főleg az izületi részeken – akár már egész korai fiatalkorban. Ezért van az is, hogy miért néznek ki az emberek olyan öregnek, ugyanis a dehidratált belső szerveik ellopják a vizet a bőrtől, hogy működni tudjanak. Máj, vese, hasnyál, gyomor, belek…


Ne feledd;
normális körülmények között is 24 óra alatt majdnem három liter vizet veszítesz!

Mit gondolsz, mi történik, ha nem pótolod a vízellátást?
A tested egy aszály-állapotba kerül. Csupán 2% esés a hidratációban zavarossá teszi a rövid távú memóriádat, ez az, amikor nem jut eszedbe a barátaid neve, egyszerű számtani feladatok feladják a leckét és elfelejted hova raktad le a kulcsodat. Mivel az amerikaiak 75%-a krónikusan dehidratált, nem csoda, hogy sokan becsavarodnak. Mégis, a megoldás nagyon egyszerű: hideg, tiszta víz. Igyál meg 8-10 pohár tiszta vizet minden nap és meg fogsz lepődni, hány betegség fog eltűnni. Ne aggódj, nem vagy bolond, csak dehidratált.”. Az agyontartósított, agyoncukrozott, széndioxidozott külömböző levek, szemét kólák nem pótolják a kristályos vízet. Sőt! Nem véletlenül vagy egyre szomjasabb, kívánósabb elfogyasztásuk során. A sok felsorolt adalékanyag és természetes/mesterséges cukor éppen hogy vizet von el a szervezetből felszívódása során. Bármilyen meglepő, de a frissen facsart természetesen és teljesen egészséges natúr gyümölcslevek sem helyetesíthetik a vizet. Egyszerűen szükségünk van rá az emésztésnél, a tisztulásnál!


Ez a víztiszta mélység egészséges magasságokba repít

A legegészségesebb víz az erdei forrásokból vagy a bevizsgált ásott, illetve fúrt házikutakból nyerhető – akinek lehetősége van rá, ezt fogyassza, a csapvíz helyett… Sajnos az agyonreklámozott ásványvízzel is vannak kétségek - eleve a széndioxiddal dúsítás, de más határértékekkel sincs minden rendben a szakma szerint.

Dr. Madarasi Pál

Újabb amerikai szankciók az aratógépek miatt

Az Egyesült Államok újabb szankciókat hirdetett Oroszország legnagyobb hitelezői, a Sberbank, a Gazprombank és a Rosszelkhozbank ellen, valamint hozzáadott több állami tulajdonú technológiai vállalatot és öt energetikai céget a szankciós listához. Egy másik hitelintézmény, a Moszkva Bank szintén a tiltólistára került. Az olajszektorban korlátozásokat vezetnek be a Gazprom, a Gazprom Nyeft, a Lukoil, a Szurgutnyeftegaz és a Rosznyeft vállalatokra.
Hídfő.net | Gazprom
Az Egyesült Államok továbbra is arra hivatkozva hozza a szankciókat, hogy Moszkva állítólag közvetlen katonai beavatkozást hajtott végre Ukrajnában. Miközben az amerikai külügy által a világ elé tárt műholdas fotókról bebizonyosodott, hogy azok nem az orosz hadsereg harceszközei a kelet-ukrajnai gabonamezőkön, hanem aratógépek, az amerikai külügy továbbra is annak megfelelően cselekszik, mintha cáfolhatatlan bizonyítékokat mutatott volna be az orosz katonai beavatkozásra vonatkozóan.
Ugyanakkor az Egyesült Államok fenntartja annak a lehetőségét, hogy visszavon egyes oroszellenes lépéseket, ha a kelet-ukrajnai milíciák betartják a minszki megállapodást. Ennek értelmezése nem teljesen egyértelmű, hiszen Kijev a megállapodás megkötését követően azonnal megszegte a fegyvernyugvásról szóló egyezményt. German Gref, a Sberbank elnöke viszont kifejtette, hogy a szankciók csak papíron tűnnek kemény lépéseknek, azok a gyakorlatban szinte semmit nem jelentenek, a Sberbank könnyedén ellensúlyozza a nyugati piacokon intézett befektetéseit más régiókban.


http://www.hidfo.net/2014/09/12/ujabb-amerikai-szankciok-az-aratogepek-miatt

Delfinek semmisíthetik meg a betolakodó amerikai flotta egy részét

Szergej Menyailo, Szevasztopol jelenlegi kormányzója a Ria Novosztyinak nyilatkozott a Krím-félsziget egy olyan sajátosságáról, ami a közelmúlt eseményeit tekintve kifejezetten érdekes vonatkozásnak tekinthető.
A Krími Állami Akváriumban tovább zajlik az a kiképzési program, melynek során a Védelmi Minisztérium delfineket képez ki katonai bevetésekre. Eredetileg a Szovjetunió kezdte meg a delfinek katonai célokra felhasználását, a jelenleginél jóval kegyetlenebb programmal, mellyel a haditengerészet szolgálatába állította a tengeri emlősöket, esetenként öngyilkos jellegű küldetésekre. A Szovjetunió felbomlását követően egészen 2012-ig az ukrán haditengerészet folytatta a programot a Krími Állami Akváriumban. A félsziget Oroszországhoz csatlakozását követően azonban Moszkvához került a program, amit mostanra kivettek Szevasztopol városi igazgatása alól és közvetlen az orosz Védelmi Minisztérium fennhatósága alá helyeztek át.
Hídfő.net | Krími delfin program
Menyailo elmondása szerint jelenleg összesen két olyan komplexum van a világon, ami ehhez hasonló, a tengeri emlősöket katonai célokra használó programon dolgozik. Az egyik az Egyesült Államok területén, San Diegoban, a másik Szevasztopolban található. Utóbbiban jelenleg 13 delfint képeznek ki az amerikai haditengerészet fegyverzeteinek megsemmisítésére, valamint felderítési célokra. Ha az ukrán helyzet a nyugati országok forgatókönyvének megfelelően alakul, és a NATO haditengerészeti bázist létesített volna a Krím-félszigeten, mostanra mindkét, ilyen jellegű program az Egyesült Államok ellenőrzése alá került volna.


http://www.hidfo.net/2014/09/12/delfinek-semmisithetik-meg-betolakodo-amerikai-flotta-egy-reszet

Obama diplomáciai csapdát állítana Szíriának

Barack Obama a Világkereskedelmi Központ összedőlésének évfordulóján tartott megemlékezések hatását kihasználva bejelentette, hogy az Egyesült Államok légicsapásokat akar végrehajtani Szíria területén. Az Egyesült Államok egy nemzetközi koalíciót hívott össze a térségi országokból, amely a Perzsa-öböl országai mellett Egyiptomot, Jordániát, Libanont és Törökországot tömörítené (Törökország azonban nem írta alá az erre vonatkozó megállapodást). A térségi országok "támogatása" nemzetközi látszatot adna az amerikai légierő beavatkozásainak Szíria területén.
Hídfő.net | Barack Obama
Obama az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre hivatkozva jelentette be szándékát a légicsapásokra, ami a nemzetközi médiában tálalva részben hitelesíti is az amerikai beavatkozást. A lényeget azonban elfelejti közölni a nyugati média: az Egyesült Államok úgy akar légicsapásokat végrehajtani Szíria területén, hogy azt a legitim szíriai kormány nem engedélyezi. Szíria külügyminisztériuma már kiadta állásfoglalását erre vonatkozóan, miszerint a szír légtér megsértése lenne egy iyen eset.
Ez a vonatkozás a leglényegesebb, ugyanis az Iszlám Állam elleni beavatkozás nemzetközi látszatúvá tételével az amerikai külügy megpróbál nemzetközi politikai látszatúvá tenni egy tisztán katonai kérdést, vagy éppen morális háttérrel felruházni azt. Ha egy amerikai drón/vadászrepülőgép behatol Szíria légterébe, és azt a szír kormány nem engedélyezi, az nem nemzetközi politikai kérdés, hanem a szír légtérvédelem hatókörébe tartozó feladat. Ha Obama légicsapást akar végrehajtani Szíria területén, a légtérbe behatoló amerikai vadászgépet a szír légvédelem le fogja lőni. Ez a feladata ugyanis, védelmezni a szír légteret az idegen behatolóktól.
Az amerikai elnök épp erre számít: ezzel ugyanis újra célkeresztbe helyezheti Szíria legitim kormányát az amerikai külügy. Ha Szíria nem lövi le a légterét sértő amerikai gépet, az annak igazolása, hogy a szír hatóságok nem tudják biztosítani az ország egészének légterét, vagyis a terrorista-probléma súlyosságára hívja fel a figyelmet. Ha a szír légvédelem lelövi a légteret sértő amerikai gépet, Obama ki fogja jelenteni, hogy Szíria a terroristákat támogatja. Hiszen nem engedik, hogy a nemzetközi koalíció elpusztítsa a terroristákat, vagyis a terroristák oldalán állnak.
Szíria látszólag csapdahelyzetben az amerikai légicsapások felemlegetése miatt. Ennek ellenére ez csak a nemzetközi diplomáciában csapdahelyzet, nem katonai vonatkozásaiban. A kérdés pedig tisztán katonai kérdés, nem politikai. Ha az amerikai légierő gépe sérti a szír légteret, a szír légvédelem le fogja lőni.
A szír kormány azonban nincs egyedül ebben a látszólagos politikai csapdában. A kínai külügyminisztérium már jelezte, hogy Kína nem támogatja Obama légicsapásait Szíria területén. A KM szóvivője bejelentette, hogy "a nemzetközi közösségnek együtt kell dolgoznia a terrorizmus elleni harcban, beleértve egyes országok erőfeszítéseinek támogatását". Azonban azt is hozzátette, hogy a terrorizmus elleni harc során "tiszteletben kell tartani a nemzetközi szabályokat, az érintett országok szuverenitását, függetlenségét és területi integritását". Egyértelmű tehát Kína álláspontja is: aki Szíria területén harcolna a terroristák ellen, és azt a szír kormány beleegyezése nélkül teszi, az Szíria szuverenitását, függetlenségét és területi integritását sérti. Ez az álláspont egyértelműen nem az amerikai, hanem a szíriai külügyminisztérium korábbi állásfoglalásával egyezik meg.


http://www.hidfo.net/2014/09/12/obama-diplomaciai-csapdat-allitana-szirianak

Észak-Oszétia kitünteti a Donyeckben harcoló önkénteseket

Taimuraz Mamsurov, Észak-Oszétia elnöke 'Oszétia dicsőségéért' érdemrendet adományozott tíz észak-oszétiai lakosnak, akik csatlakoztak a dél-kelet ukrajnai milíciához és önkéntesként részt vettek a Donyecki Népi Köztársaság védelmében.
Hídfő.net | Oszétia dicsőségéért érdemrend
Az államfő az önkéntesek kitüntetése kapcsán elmondta, hogy az érdemrendet a Donyecki és Luganszki Népi Köztársaság térségében civilek, nők, gyermekek és idősek önkéntes védelmezéséért kapják. "Látjuk, mi történik Ukrajnában - a saját népüket gyilkolják. Azt mondják, ez az ő belügyük. Ahogy az pedig minden egyén magánügye, hogy szabadon oda mehessen, ahova akar, és azt tegye, amit akar. Valaki úgy döntött, hogy odamegy a háború sújtotta térségbe és önkéntesként részt vesz a családok, otthonok védelmében. Ez nem olyan döntés, amiért hibáztatni lehetne őket."
Észak-Oszétia 'Oszétia dicsőségéért' érdemrenddel jutalmazza a bátrakat, akik nem tétováztak és felvették a harcot a nyugati zsarnoksággal szemben. Három önkéntes, aki életét vesztette a donyecki harcokban, posztumusz kitüntetésben részesült. Követendő példa minden térségi állam számára.


http://www.hidfo.net/2014/09/12/eszak-oszetia-kitunteti-donyeckben-harcolo-onkenteseket

A Hewlett-Packard hivatalosan is bűnös vesztegetésben

Hídfő.net | A Hewlett-Packard hivatalosan is bűnös vesztegetésben
A Hewlett-Packard orosz leányvállalatát -HP Russia- elmarasztalták vesztegetés miatt az Észak-Karolinai Bíróságon. A bíróság 58,7 millió $ bírságot szabott ki. A bíróság indoklása szerint a cég hivatalos személyek vesztegetése miatt lett büntetve.
"A HP Russia-t vesztegetés miatt marasztaljuk el. Tudomásunkra jutott, hogy a HP egy rejtett alapot működtet, amin több millió dollár található. Ennek a rejtett alapnak a célja a kormányzati tisztségviselők megvesztegetése megrendelésekért. A HP Russia vizsgált esetében a vesztegetések egy 35 millió € értékű szerződés megnyeréséhez vezettek. A törvények megsértése miatt a HP-t összesen 58.770.000 $ bírsággal súlytjuk." - áll az USA Igazságügyi Minisztériumának közleményében.
A HP ellen a jelenleg folyó eljárásban már a céget összesen 108 millió $-ra büntették, orosz, mexikói és lengyel kormánytisztségviselők vesztegetése és vesztegetési kísérlete miatt.


http://www.hidfo.net/2014/09/12/hewlett-packard-hivatalosan-bunos-vesztegetesben

Megnyitották a Sanghaj Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóját

Megnyitották a Sanghaj Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóját Dusanbéban, Tádzsikisztán fővárosában, ahol a tagállamok államfő fognak tanácskozni a szervezet további terjeszkedéséről, valamint az együttműködések bővítéséről. A megnyitó ünnepségen Emomali Ramon tádzsik államfő kifejtette, hogy fokozni kívánják a szervezet jelenlétét a globális politikában, ennek érdekében számos nemzetközi probléma, többek közt regionális konfliktusok is megvitatásra kerülnek. Miután az államfők zárt ajtók közt lefolytatták az első tárgyalásokat, az államfők tanácsa szélesebb formátumban kerül megtartásra, melyben a megfigyelő országok küldöttei is részt vesznek.
Ramadan Rahimzoda belügyminiszter közölte, hogy a nemzetközi helyzetre tekintettel rendkívüli biztonsági intézkedéseket kellett hozni mind a rendőrség mind a védelem terén. Az országban gyakorlatilag háborús készültség van.
Dusanbéban 12 ország államfői gyűltek össze. A Sanghaj Együttműködési Szervezet hat tagján felül (Oroszország, Kína, Kazahsztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Kirgizisztán) a megfigyelő országok, partnerországok képviselői és Türkmenisztán elnöke is megjelent. India külügyminiszteri szinten képviseltette magát. A jelenlegi csúcstalálkozón várható döntés a szervezet bővítéséről, az előzetes hírek szerint Irán teljes jogú tagsága kerül megvitatásra.
Hídfő.net | Sanghaj Együttműködési Szervezet államfői

http://www.hidfo.net/2014/09/12/megnyitottak-sanghaj-egyuttmukodesi-szervezet-csucstalalkozojat


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/22/Supranational_Asian_Bodies.svg/380px-Supranational_Asian_Bodies.svg.png

Sanghaj Együttműködési Szervezet: közös erővel a nyugati felforgatás ellen

Sanghaj Együttműködési Szervezet: közös erővel a nyugati felforgatás ellen

A Sanghaj Együttműködési Szervezet államfői ma határoztak arról, hogy a 2014-15-ös időszakban Oroszország veszi át a szervezet elnökségét. A döntést Emomali Rahmon tádzsik elnök jelentette be egy zárt ajtók mögött folytatott tárgyalást követően. Az elnök egyben azt is bejelentette, hogy a szervezet a következő ciklusban közös erőfeszítéseket tesz a terrorizmus, az extrémizmus és a kábítószer-kereskedelem visszaszorítására, ennek koordinálását pedig Oroszország fogja lebonyolítani.
Hídfő.net | Emomali RahmonEmomali Rahmon, Tádzsikisztán elnöke
A bejelentés látszólagos "sablonossága" ellenére igen mély tartalommal bír. Oroszországban ugyanis mindhárom jelenség jelentősen más dimenziót képvisel, mint a nyugati országokban. A közép-ázsiai térségben és Oroszországban a kábítószer-kereskedelem túlnyomó része arra vezethető vissza, hogy Afganisztánban az amerikai jelenlét óta sokszorosára nőtt a kábítószer-termelés, ami a környező országokban fejti ki bomlasztó hatását. A terrorizmus elleni harc is egész más dimenziót jelent, a Sanghaj Együttműködési Szervezet tagállamaiban terrorista szervezetként vannak nyilvántartva olyan csoportok, melyeket az Egyesült Államok és más nyugati országok a "demokratizálódási folyamat" részeként támogatnak. A terrorizmus elleni harc ebben a viszonylatban a szíriai lázadók elleni közös fellépést is jelentheti adott esetben, de érthető a Kaukázusban zajló felforgatás közös erővel felszámolására is.
Extrémizmus alatt pedig leginkább a Kirill pátriárka által megfogalmazottakat kell érteni; a nyugati hedonista életvitel, a liberalizmus az extrémizmus legveszélyesebb formája. Emellett a vallási alapú extrémizmus, vagyis a liberális média által elkövetett vallásellenes, egyházellenes kirohanások is többévi szabadságvesztéssel büntetendőek Oroszországban. Példának okáért; az orosz extrémizmus-értelmezés alapján a liberális Index.hu átlagos, bármilyen vallási témát érintő publikációja alapján 18 év börtönbüntetés járna az elkövetőnek.
Extrémizmus továbbá az illegális bevándorlók által a többségi lakosság ellen elkövetett bűncselekmények, ahogy a nyugati pénzen fenntartott szélsőjobboldali szervezetek kisebbségek elleni agitációja is extrémizmus. Mindezek felszámolására a Sanghaj Együttműködési Szervezet közös erőfeszítéseket fog tenni, Oroszország elnökségével.
A Sanghaj Együttműködési Szervezet Eurázsia mintegy kétharmadát foglalja magában, több mint 1,5 milliárd embert, a Föld lakosságának egynegyedét. Ennek a másfél milliárd embernek Moszkva elnöksége alatt lehetősége van arra, hogy végleg leszámoljon a liberalizmussal és annak romboló hatásaival.

http://www.hidfo.net/2014/09/12/sanghaj-egyuttmukodesi-szervezet-kozos-erovel-nyugati-felforgatas-ellen

A donbasszi “tűzszünet” utolsó napja? Történések összefoglalója

Tart a “fegyverszünet” Donbasszban! Véresen komoly fegyverszünet.

Még kilenc óra, és egyhetes lesz a “fegyvernyugvás”! Viszonylag egybehangzó vélemények szerint Európa legvadabb háborúja kezdődik az egyhetes “béke” után. A felek felkészültek a folytatásra. Az “előjáték” a prológra már tegnap elkezdődött, és jelenleg is tart.

Nézzük hát, mi is történt Donbassz frontjain ma reggelig?

Donyeck: folyamatos tüzérségi tűzpárbaj. A repülőtéren még mindig bujdokló valcmanista latortüzérség lövi a várost. Azokat meg a milicia tüzérsége.

Krasznogorovkát a latrok sorozatvetőkkel lőtték

Gyebalcsevotól kissé délre kézifegyverekkel és aknavetőkkel vivtak tűzpárbajt a felek.

Jelenovkánál három milicista elesett egy blokkposztot ért latorgránát becsapódásakor.

Berezovoje mellett két rendőrt lelőttek a váratlanul felbukkant bérgyilkosok.

Majorszkánál kissebb csetepaté volt.

Szeverodonyeckben már ott állomásozó valcmanisták verekedtek össze harkovból frissen érkezett kollégáikkal.

Pervomajszknál a milicisták “lepisszentettek” egy hangoskodó zsoldoscsapatot. A horda nyolc egyedének már nem kell zsoldot folyósitani Nyalókakirály kincstárából.

Kijevben éjjel fél tizen kettőtől kb. egyórás lövöldözgetés volt. Ljasko banditái kaptak össze egy játékteremben nemzeti gárdistákkal. A jelentések szerint a vitában legalább három ilyen – olyan bandita kinyikkant.


http://balrad.wordpress.com/2014/09/12/a-donbasszi-tuzszunet-utolso-napja-tortenesek-osszefoglaloja/