Mindig olvasd el az "apró betűs" részeket is...

A kormány az "Egyes törvényeknek a költségvetési tervezéssel, valamint pénzpiaci és a közüzemi szolgáltatások hatékonyabb nyújtásával összefüggő módosításáról" című salátatörvényt is benyújtotta a parlamentnek. Ebből kiderül, hogy az államháztartásról szóló törvény módosítására készül.
A ma délután beterjesztett javaslat 14. pontja rendelkezik az államháztartásról szóló törvény módosításáról. A módosítás értelmében a jövőben a parlamenti választások évében elég lenne a következő évi költségvetési törvényt október 31-ig benyújtani, más években megmaradna az október 15-i határidő.

Ha a változtatást elfogadja a parlament, akkor az az idei évben azzal a következménnyel jár (tekintve, hogy tavasszal parlamenti választások voltak), hogy a kormány további bő két hetet nyert magának a 2015-ös költségvetési törvény benyújtása ügyében.

Idén egyébként október 12-én önkormányzati választások is lesznek Magyarországon, a következő 5 évre választunk polgármestereket és képviselő-testületi tagokat.
A törvény-páholy...


A törvénymódosítás részletes indoklása szerint a parlamenti választások évében a kormánynak több idő áll rendelkezésére, hogy benyújtsa a központi költségvetésről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. "Megjegyzendő, hogy a benyújtási határidő esetén is biztosította központi költségvetési törvényjavaslat december 31-éig történő elfogadása, nincs szükség a központi költségvetési törvényjavaslat elfogadására vonatkozó eljárási határidők módosítására sem" - szögezi le az indoklás.

"Figyelemmel arra, hogy а helyi önkormányzat megalapozott költségvetési koncepciót а központi költségvetési törvényjavaslat ismeretében tud készíteni, indokolt annak garantálása, hogy а polgármesternek az országgyűlési választások évében is elegendő ideje legyen а költségvetési koncepció benyújtására. Ennek érdekében а rendelkezés а költségvetési koncepció benyújtására vonatkozó határid őt а központi költségvetésről szóló törvényjavaslat Országgyűlésnek történő benyújtására vonatkozó határidőt követő harmincadik napban állapítja meg, tehát az országgyűlési választások évében november 30-áig kell azt benyújtani а képviselő-testületnek. А módosítása központi költségvetést megalapozó törvényjavaslat tekintetében а benyújtás időpontjának meghatározása helyett а hatálybalépés időpontjához mint feltételhez kapcsolja annak benyújtását" - olvasható az indoklásban.

Mi lett volna az idei menetrend?

A júliusban nyílvánosságra hozott tervezési körirat (A 2015-ös büdzsé tervezési köriratában csupán egyetlen - már ismert - szám derül ki: a kormány ezek szerint 2,8%-os hiánycélt tűzött ki. Új makropálya csak augusztusban lesz, de a korábbi kevés számhoz képest ezúttal még kevesebb adatot közölt a tárca....) szerint a 2015-ös költségvetést az alábbi ütemezés alapján készítették volna:
  • augusztus 8-ig döntés születik a fejezetgazdák számára tervezhető számokról
  • augusztus 31-ig a fejezetgazdák a keretszámaikat részletesen visszatervezik
  • szeptemberben megtörténik az esetleges korrekciók átvezetése
  • szeptember 30-áig a nemze
  • augusztus 1-jéig a kormány dönt a makrogazdasági mutatókról, a központi alrendszer kiadási és bevételi főösszegeiről és a tervezhető hiány mértékéről
  • tgazdasági miniszter átadja a tervezetet a Költségvetési Tanácsnak
  • október 15-ig pedig benyújtja a parlamentnek


Bíró Dalma