Szergej Menyailo, Szevasztopol jelenlegi kormányzója a Ria Novosztyinak nyilatkozott a Krím-félsziget egy olyan sajátosságáról, ami a közelmúlt eseményeit tekintve kifejezetten érdekes vonatkozásnak tekinthető.
A Krími Állami Akváriumban tovább zajlik az a kiképzési program, melynek során a Védelmi Minisztérium delfineket képez ki katonai bevetésekre. Eredetileg a Szovjetunió kezdte meg a delfinek katonai célokra felhasználását, a jelenleginél jóval kegyetlenebb programmal, mellyel a haditengerészet szolgálatába állította a tengeri emlősöket, esetenként öngyilkos jellegű küldetésekre. A Szovjetunió felbomlását követően egészen 2012-ig az ukrán haditengerészet folytatta a programot a Krími Állami Akváriumban. A félsziget Oroszországhoz csatlakozását követően azonban Moszkvához került a program, amit mostanra kivettek Szevasztopol városi igazgatása alól és közvetlen az orosz Védelmi Minisztérium fennhatósága alá helyeztek át.
Hídfő.net | Krími delfin program
Menyailo elmondása szerint jelenleg összesen két olyan komplexum van a világon, ami ehhez hasonló, a tengeri emlősöket katonai célokra használó programon dolgozik. Az egyik az Egyesült Államok területén, San Diegoban, a másik Szevasztopolban található. Utóbbiban jelenleg 13 delfint képeznek ki az amerikai haditengerészet fegyverzeteinek megsemmisítésére, valamint felderítési célokra. Ha az ukrán helyzet a nyugati országok forgatókönyvének megfelelően alakul, és a NATO haditengerészeti bázist létesített volna a Krím-félszigeten, mostanra mindkét, ilyen jellegű program az Egyesült Államok ellenőrzése alá került volna.


http://www.hidfo.net/2014/09/12/delfinek-semmisithetik-meg-betolakodo-amerikai-flotta-egy-reszet