Az Egyesült Államok újabb szankciókat hirdetett Oroszország legnagyobb hitelezői, a Sberbank, a Gazprombank és a Rosszelkhozbank ellen, valamint hozzáadott több állami tulajdonú technológiai vállalatot és öt energetikai céget a szankciós listához. Egy másik hitelintézmény, a Moszkva Bank szintén a tiltólistára került. Az olajszektorban korlátozásokat vezetnek be a Gazprom, a Gazprom Nyeft, a Lukoil, a Szurgutnyeftegaz és a Rosznyeft vállalatokra.
Hídfő.net | Gazprom
Az Egyesült Államok továbbra is arra hivatkozva hozza a szankciókat, hogy Moszkva állítólag közvetlen katonai beavatkozást hajtott végre Ukrajnában. Miközben az amerikai külügy által a világ elé tárt műholdas fotókról bebizonyosodott, hogy azok nem az orosz hadsereg harceszközei a kelet-ukrajnai gabonamezőkön, hanem aratógépek, az amerikai külügy továbbra is annak megfelelően cselekszik, mintha cáfolhatatlan bizonyítékokat mutatott volna be az orosz katonai beavatkozásra vonatkozóan.
Ugyanakkor az Egyesült Államok fenntartja annak a lehetőségét, hogy visszavon egyes oroszellenes lépéseket, ha a kelet-ukrajnai milíciák betartják a minszki megállapodást. Ennek értelmezése nem teljesen egyértelmű, hiszen Kijev a megállapodás megkötését követően azonnal megszegte a fegyvernyugvásról szóló egyezményt. German Gref, a Sberbank elnöke viszont kifejtette, hogy a szankciók csak papíron tűnnek kemény lépéseknek, azok a gyakorlatban szinte semmit nem jelentenek, a Sberbank könnyedén ellensúlyozza a nyugati piacokon intézett befektetéseit más régiókban.


http://www.hidfo.net/2014/09/12/ujabb-amerikai-szankciok-az-aratogepek-miatt