Világbékétlenség...

Reális kép a központi bank ma publikált jelentéséből;
"Az eddig felállított szankciókat illetően - beleértve a nyugati pénzügyi piacokhoz való hozzáférés korlátozását az orosz cégek számára - elhúzódó hatásra számítunk. Ez korlátozni nem fogja a 2015-ös gazdasági növekedést." - közölte a jegybank.
A központi bank jelenlegi prognózisa szerint jövőre 0,9-1,1 százalékos GDP növekedést könyvelhet el Oroszország. Hozzátették, hogy az inflációs cél 4,5 százalékon marad 2015-ben is, míg a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzés jelenleg 4,5-5 százalékon áll.
Az Oroszország, Kína és a közép-ázsiai országok közötti gazdasági együttműködés erősítésére szólított fel ma Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután az Európai Unió újabb szankciókat léptetett életbe Moszkva ellen. A Kreml vezetője a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) dusanbei csúcstalálkozóján úgy nyilatkozott, hogy Moszkvának szorosabbra kell fűznie a gazdasági szálakat Ázsiával, különösen Kínával. Habár Putyin nem hivatkozott nyilatkozatában Brüsszel ma bevezetett újabb kényszerintézkedéseire, mindenesetre leszögezte: tovább kell növelni együttműködésük hatékonyságát, hogy legyőzhessék a jelenkor kihívásait. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken hangsúlyozta, hogy az Európai Unió gátolja a béke megteremtését Ukrajnában azzal, hogy szigorítja a kényszerintézkedéseket Moszkva ellen.
Az EU által ma életbe léptetett gazdasági szankciókat az orosz pénzügyi, energetikai és hadiipari szektort érintő amerikai kényszerintézkedések kísérik, amelyek bevezetését csütörtökön jelentette be Barack Obama amerikai elnök. A kelet-ukrajnai válság miatt utoljára a hidegháború időszakában tapasztalt mértékben elhidegült a viszony Washington és Moszkva között;

Washington előzőleg július 17-én szigorította és bővítette ki az Oroszország elleni szankciókat. Akkor az volt az újdonság, hogy míg korábban Washington jobbára csak magánszemélyeket és cégeket sújtott Moszkva ukrajnai politikája miatt, az újabb büntetőintézkedések már egész gazdasági szektorokat érintett. Az akkori intézkedés kiterjedt az energia- és fegyveriparra, tovább több bankra, így a Banka Moszkvira, a Gazprombankra, a Roszszelhozbankra, a Vnyesekonombankra és a VTB bankra.
A pénteken ismertetett amerikai lépés tovább szigorította a bankok elleni szankciókat és a listára felkerült a Szberbank is. Ez kizárólag csak az oroszországi Szberbankra vonatkozik, a pénzintézet legfeljebb 30 napra vehet fel hitelt külföldön, csakúgy, mint a szankciós listán szereplő többi bank is.
German Gref, a Szberbank vezetője az amerikai bejelentés után nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy megemelik a devizabetétek utáni kamatot.
Pénteken tovább szigorította Washington a szankciókat az orosz olajcégekkel szemben is. Mostantól nem lehet a Gazprom Nyeftynek, a Lukoilnak, Szurgutnyeftyegaznak és a Rosznyeftynek eladni mélytengeri és sarkköri olajkutatáshoz szükséges termékeket, szolgáltatásokat és technológiákat. Ezen felül a Gazprom Nyefty és a Transznyefty esetében Washington megszigorította a külföldi finanszírozás feltételeit.
Az új szankciós listára felkerült továbbá a Rosztyeh orosz állami fegyvergyártó vállalat is.

Az orosz elnök a tádzsik fővárosban elmondott beszédében azt is megemlítette, hogy a regionális biztonsági szervezet országai - Oroszország mellett Kína, Tádzsikisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán - megvitatták a kelet-ukrajnai helyzetet és a blokkot érő egyéb biztonsági fenyegetéseket. Az SCO közleményében hangsúlyozta, hogy az egyoldalú rakétaelhárító rendszerek kiépítése aláássa a globális békét és a biztonságot. A regionális szervezet ezzel hallgatólagosan az Egyesült Államokat bírálta, amiért korábban egy európai rakétavédelmi terv megvalósítására adott utasítást Kelet-Európában, ami ugye javában zajlik.
Oroszország védőintézkedéseket fog hozni, amennyiben Ukrajna ratifikálja a EU-s társulási szerződést - mondta az orosz gazdasági miniszter pénteken. Az orosz állam az intézkedések keretében importtarifát vezetne be az ukrán termékekre. Az uniós szankciók kapcsán pedig kifejtette, hogy Oroszország nem szeretne válaszul megtorló intézkedésekkel élni, de nyitva hagyják ennek lehetőségét - idézte Alekszej Uljukajev gazdasági minisztert az Interfax orosz hírügynökség.

Gölöncsér Miklós