Kedves Olvasónk!

Az ukrajnai konfliktus politikai rendezésével kapcsolatban új nemzetközi jogi szempontok kerültek előtérbe. Egy ENSZ nyilatkozat a népek önrendelkezése és a területi integritáshoz való jog viszonyáról szól, a másik az ukrán függetlenségi nyilatkozatban szereplő semlegességről.

A Magyar Békekör úgy véli, mindkettőnek szerepe lesz Ukrajna jövőbeli státuszának meghatározása szempontjából.

Az 1970. évi ENSZ-nyilatkozat az államok közötti baráti kapcsolatokra és együttműködésre vonatkozó nemzetközi jog elveiről rögzíti, hogy a területi integritás tiszteletben tartásának elve alkalmazandó „azokra az államokra, amelyek tevékenységük során betartják az egyenlőség elvét, a népek jogait és önrendelkezését, következésképpen kormányaik képviselik az adott területen élő összes embert.” (A nyilatkozatból következik, hogy az egyenlőség be nem tartása, a népek jogainak és önrendelkezésének tiszteletben nem tartása esetén az érintett állam nem jogosult területi integritásának tiszteletben tartására, tekintve, hogy kormánya nem képviseli a területén élő összes embert – a szerk. megj.)

  • 1990. július 16: Ukrajna parlamentje kikiáltotta az ország szuverenitását, és alkotmányba foglalta semlegességét. Az alkotmány IX. cikke szerint  „Az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság ünnepélyesen kinyilvánítja azon szándékát, hogy tartósan semleges állammá váljon, mely nem vesz részt katonai blokkokban, és betartja az atommentesség három alapelvét: nem fogad el, nem gyárt, és nem vásárol nukleáris fegyvert.”

https://bekekor.wordpress.com/2023/09/30/nemzetkozi-jogi-adalekok-ukrajna-jovobeli-statuszahoz/