2016. április 21., csütörtök

Európa viharban áll, világos beszédre van szükség

Gyöngyösi Márton hidfo.ru
Alig egy nappal ezelőtt jutott nyilvánosságra, hogy a Jobbik jelenlegi alelnökei közül három nem indulhat jelöltként a következő tisztújító kongresszuson. A vezetői posztok körüli találgatások látható bizonytalanságot okoztak a párt jövőjét illetően – és a nyilvánosság visszajelzései alapján legalábbis kompromisszumos megoldás várható, ha el akarják kerülni a párt leépülését.
Magyarország aligha engedheti meg magának, hogy vezetői pártoskodjanak, stabil politikai erői egymást bomlasszák fel, miközben az ország a kontinens egészét érintő civilizációs konfliktus kellős közepén áll. Gyöngyösi Márton szerdai felszólalásában arra hívta fel a figyelmet; a kontinens egészének stabilitását veszélyezteti, hogy az európai országok olyan néptömegeket engednek be, melyek integrációjára nyilvánvalóan nem képesek, hiszen a területükön élő más kultúrájú lakosok integrációját sem tudták megvalósítani az évtizedek során. A migrációs válság megoldásához való felelős hozzáállás az lenne, ha olyan hosszú távú megoldást tudna ajánlani az Európai Unió, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok különválasszák a háború elől menekülőket, és a jobb megélhetés reményében érkező embertömegeket. Ehhez azonban a problémák egyértelmű és világos megfogalmazására van szükség, aminek alapjai az utóbbi hónapok során kezdenek mindinkább megkérdőjeleződni.
Szemmel láthatóan olyan folyamatok zajlanak a jobboldali ellenzék soraiban, ami felszámolná mindazon biztonsági garanciákat, melyek eddig lehetővé tették, hogy hazánk meg tudja védeni a migrációs válság kezelése során mutatott “nemzeti minimumot”. Gyöngyösi szerint arra kellene törekedni, hogy a gazdasági bevándorlókat uniós szinten egyszerűen kiutasítsuk, a menekültek pedig a hazájukhoz lehető legközelebb elhelyezkedő országban kerüljenek elhelyezésre, hogy a háborús helyzet rendezésével rövid időn belül hazatérjenek. A pártelnök sokak által vitatott döntésével kapcsolatos spekulációk során azonban számos helyen felmerült: elképzelhető-e, hogy a közeljövőben a Jobbik prominens alakjai már ehhez hasonló véleményeket sem fogalmazhatnak meg nagy nyilvánosság előtt, helyüket pedig a liberális politikai fősodorhoz igazodó, pártinstrukciók mentén tett nyilatkozatok veszik át?
Rig Lajos tapolcai választási győzelmét követően még – az akkori viszonyok mentén – előrevetíthető volt a Jobbik további erősödése, kormányerőssé válása. Ez az eredmény azonban annak segítségével volt lehetséges, hogy egymás mellett működött a párt “radikális” és “néppárti” vonala, melyek egymást kiegészítve tették lehetővé a mérföldkő jellegű előrelépéseket. Bár felmerültek olyan “találgatások”, mely szerint a látványos győzelem annak volt köszönhető, hogy a Simicska-médiabirodalom is rásegített, Tapolca előtt még emellett állt rendelkezésre a nemzeti radikális sajtó. Vona Gábor “nem várt” “döntését” követően azonban a Novák Előd mögött felsorakozók a pártelnök leváltásáról kezdtek beszélni. Mások pedig előrevetítették, hogy egy következő melegfelvonuláson már Jobbikos vagon is lesz.
Gyöngyösi Márton nyilatkozata minden bizonnyal az a “nemzeti minimum”, amit a párt közelgő tisztújító kongresszusát követően nagy nyilvánosság előtt továbbra is meg kell tudjon fogalmazni. Ellenkező esetben a Jobbik a teljes széthullást kockáztatja, – de egy ilyen belpolitikai történés minden bizonnyal a baloldali mezőny tekintetében sem maradna következmény nélkül.

http://www.hidfo.ru/2016/04/europa-viharban-all-vilagos-beszedre-van-szukseg/

Ezért hanyatlik a turizmus Törökországban

Hotel Majesty Club La Mer Törökország hidfo.ru
Törökország turizmusa a közelmúltban komoly veszteségeket kellett elszenvedjen, amit szakértők különböző külpolitikai tényezőkkel magyaráznak. Egy isztambuli napilap, a Milliyet most áttekintette, mik voltak azok a hibák, melyek elindították a törökországi turizmus hanyatlásának folyamatát.
Mehmet Tezkan szerint a törökországi turizmus visszaesése nem egyetlen eseményre, hanem belpolitikai és külpolitikai ballépések sorozatára vezethető vissza. Az első nagy hibát akkor követte el Törökország kormánya, amikor beavatkozott a szíriai belpolitikába, és megkísérelte elmozdítani Bassár el-Aszadot. Ennek eredményeként 3 millió ember menekült el az országból a polgárháború elől. Több ezren belefulladtak az Égei-tengerbe, amit mostanra “a halál tengerének” is neveznek.
“Ön szívesen töltené a vakációt egy olyan tengerparton, ami ilyen kilátással rendelkezik? Szívesen feküdne egy olyan tenger mellett, ami gyermekek holttestét sodorhatja partra?”
Tezkan szerint a második nagy hiba, amit Ankara elkövetett, hogy nem volt hajlandó elismerni; a dzsihádizmus egyre fokozódó fenyegetést jelent. “Ennek eredményeként a terroristák probléma nélkül átutaztak az országon, és az Iszlám Állam ma már Törökország területén is működik, célpontba vesz külföldi turistákat”.
Harmadsorban pedig Törökország turizmusa azt követően sodródott történelmi válságba, hogy a török hadsereg lelőtte az orosz légierő egy gépét Szíria felett. Azt követően az orosz turisták kerülni kezdték Törökországot, ennek következtében az általuk hozott bevétel is kiesett. Tömegesen kezdték eladni a tengerparti ingatlanokat, ami további gazdasági problémák forrásává vált. “Megszakítottuk a kapcsolatokat, ennek eredményeként elveszítettük az oroszokat, akik a turizmus iparágát felszínen tartották.”
Végül, de nem utolsó sorban – írja Tezkan – Ankara nem tett semmit annak érdekében, hogy megelőzze a Kurdisztáni Munkáspárttal a háborút, és békés megoldást találjon a kurd kérdésre. “Ennek eredményeként a török városok a második világháború óta nem látott káoszba süllyedtek. Nem csodálkozhatunk, hogy a külföldi turisták nem jönnek többé.”


http://www.hidfo.ru/2016/04/ezert-hanyatlik-a-turizmus-torokorszagban/

Szíria

A Pentagonra hivatkozva közölte tegnap a The Wall Street Journal, hogy Szíria északi részén Aleppo és Latakia tartományban orosz tüzérség ténykedik.
Deir ez-Zor térségében a latorbandák eléggé meggondolatlan módon-támadást indítottak a kormányhadsereg ellen. Komoly csata alakult ki, amelynek során a kormányerők 104. deszantosbrigádja, a Köztársasági Gárda, és a Shaytat törzsi milíca a főként tadzsikokból verbuvált dzsihadista hordát széjjelverte.
sra
Ezzel együtt is eléggé szorult helyzetben vannak a tartományi fővárosban körbezárt kormányerők. A város északnyugati részén fekvő légibázist mindenképpen tartaniuk kell, hiszen csak légi úton kap a város mintegy százezer lakója ellátmányt. A légibázi területét meg már ostromolják a terroristák.
dez
Damaszkusz tartomány Kelet-Guta részében a kormánycsapatok tegnap Ramah Al-Aza “dzsihadista hadúr”-a “Jaish al-Islam”-helyi kegyurának frissen lefejezett tetemére bukkantak, miután széjjelszórták a martalócbandát.
Aleppotól délre az “egyesített latorhordák” Khan Tumen, Barneh és Zitah települések kormányerői ellen indítottak attakot. Ez is rossz ötlet volt, mert éppen arrafelé kószált a szír légierő néhány gépe. Nem is tartott az egész cirkusz két óránál tovább. Tetemes martalócélőerő és három tank bebukása láttán a banditák jobbnak látták, ha inkább az irhájukat mentik. Gondjaikat szaporítja, hogy az Aleppoban rekedt hordatársak izolálásán ügyködő szír légierő folyamatosan a fejük fölött repked.
Aleppotól északra a török határ és a város között mindenki lő mindenkire. A cirkusz egyik előadója a török határvédelem. Ők a dzsihadista IÁ és a határ között Törökország irányába menekülőkre lődöznek nagy buzgalommal.
Alepponál/ban még mindig a városba beszorult brigantibandák “puhításával” foglalkoznak a kormányerők.
Daraa tartományban is latorháború dúl. Az an-Nuszra itt próbál meg revansot venni az IÁ-n egyéb más térségekben elszenvedett sérelmei miatt.

dra
Homsz tartományban végleg felszámolták a Palmüra környékén még itt-ott felbukkant IÁ-bűnbandákat. A sátánfattyak maradéka bemenekült a Mount Murbat Al-Hassan hegyei közé.
baz
De hogy a szír helyzet még bonyolultabb legyen: Az ország északi Hasaka tartományának Qamishli nevű városában kiújultak a kormányhadsereg és a helyi kurd milíciák közötti ellenségeskedések.
http://www.balrad.com/2016/04/21/sziria-117/


A kurdok egy önálló államot akarnak létrehozni ha ez sikerül indokot adnak a törökök szárazföldi beavatkozásához (Szaudi támogatással ) .Ezt úgy lehetne megakadályozni ha Putyin megfenyegeti a kurdokat hogy ők is lehetnek célpontok a terroristák mellet .