2016. december 16., péntek

A német Zöldpárt javasolja az amerikai dróntámadások kivizsgálását

Hans-Christian Ströbele, a német Zöldpárt képviselője kezdeményezte azoknak a dróntámadásoknak a kivizsgálását, melyeket az amerikai hadsereg Németország területén, a Ramstein légibázisról irányít.
A Zeit német lap beszámol arról, hogy a Zöldpárt kezdeményezte annak kivizsgálását, kik felelősek a németországi létesítményből indított amerikai dróntámadásokért – beleértve amerikai állampolgárokat is -, mert ezek az esetek a német törvényeket sértik.
Korábban Andrej Hunko, a Die Linke párt képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Ramstein légibázisról az amerikaiak dróntámadásokat indítanak, ami a nemzetközi jog sértését jelenti, ezért a bázist be kell zárni.
Az USA drónprogramját 2002 óta a CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) irányítja, teljes titoktartás mellett. A program részeként az amerikai elnök közvetlen utasítására gyilkolnak meg más országokban olyan embereket, akiket az amerikai nemzetbiztonságra veszélyesnek ítélnek.
Emberi jogi szervezetek szerint ilyen műveletekben az amerikaiak eddig legkevesebb 2500 civilt bombáztak le. A drónprogram sajátossága, hogy az ilyen civil halálesetek után senkit nem vonnak felelősségre, és a helyi hatóságok számára is közel lehetetlen a felelősök felkutatása, mert a program teljesen átláthatatlan módon működik.

http://www.hidfo.ru/2016/12/a-nemet-zoldpart-javasolja-az-amerikai-drontamadasok-kivizsgalasat/

A NATO engedélye nélkül nem épülhet európai hadsereg

Exkluzív interjút adott a Szputnyik hírügynökségnek Ljubiša Diković, a szerb hadsereg vezérkari főnöke; szerinte a NATO jóváhagyása nélkül nem jöhet létre egységes európai hadsereg.
Az amerikai elnökválasztás előtti kampány során a republikánus jelölt, Donald Trump számos alkalommal kijelentette; amennyiben az európai országok azt akarják, hogy a NATO megvédje őket, kezdjenek el nagyobb összeggel hozzájárulni a katonai szövetség költségvetéséhez. Trump kijelentései miatt az Európai Unióban sokan újra az európai hadsereg létrehozásának szükségességéről kezdtek beszélni.
Az interjú során azonban Ljubiša Diković azt mondta, ez a kezdeményezés egy illúzió, mert az európai országok többsége NATO-tagállam, emiatt az európai hadsereg is a NATO ernyője alatt működne.
„Nehezen tudnám elképzelni, hogy Európa saját katonai struktúrát kezdene létrehozni a NATO jóváhagyása nélkül”
– mondta.
Diković az interjú során egyértelművé tette, hogy Szerbia katonailag semleges ország, ezért függetlenül attól, hogyan alakul az európai biztonsági környezet, fenntartják katonai együttműködésüket Belorussziával és Oroszországgal.
Szerbia jelenleg több mint 60 országgal folytat katonai együttműködést, többek között Oroszországgal, Kínával és az Amerikai Egyesült Államokkal. Elmondása szerint a különböző nagyhatalmakkal együttműködésben folytatott közös programok nem zárják ki egymást; a közelmúltban Szerbia közös terrorellenes hadgyakorlatot tartott Oroszországgal és Belorussziával, „Szláv Testvériség” néven. Diković azt mondta, ezek a gyakorlatok nem irányulnak senki ellen, az orosz katonák jelenléte Szerbia védelmét, és az ország katonai semlegességének fenntartását szolgálja.


http://www.hidfo.ru/2016/12/a-nato-engedelye-nelkul-nem-epulhet-europai-hadsereg/

Volt kormányfő: a Nyugat beavatkozott Ukrajna belügyeibe


Mikola Azarov volt ukrán kormányfő pénteken elismerte, hogy a Nyugat beavatkozott Ukrajna belügyeibe a 2014-es Maidan-téri tüntetések során.
A nyugati országok beavatkoztak Ukrajna belügyeibe a 2014-es Maidan-téri események során Mikola Azarov volt ukrán kormányfő szerint, aki pénteki nyilatkozatában emlékeztetett, hogy akkoriban egy prominens amerikai szenátor nyílt felhívást tett az ukrán kormány elmozdítására.
„Ami akkor Kijevben történt, az külföldi országok részéről egy durva beavatkozás volt Ukrajna belügyeibe. Ez vitán felül álló tény. John McCain nagy tömeg előtt beszédet mondott a Maidan téren, és felszólította az embereket a kormány elmozdítására.” (alább Káin bélyegének beszéde Kijevben, 2013. december 15-én)
Azarov a moszkvai bírósági meghallgatáson visszaemlékezett arra, hogy az EuroMaidan történése előtt az Európai Unió “figyelmeztette” az ukrán kormányt egy puccs lehetőségére, hozzátéve, hogy az EU-val a társulási egyezmény aláírása az előfeltétele annak, hogy Ukrajna elkerülje a rezsimváltást.
Azarov kijelentése szerint, miután az ukrán kormány nem írta alá a társulási egyezményt, „kemény tárgyalásokat” folytattak Stefan Füle akkori uniós biztossal, aki egy találkozó során azt mondta;
„amennyiben a kormány nem írja alá a társulási egyezményt, egy másik kormányfő és egy másik elnök majd aláírja.”
A későbbiekben ez valóban így történt; az ukrán kormányt és az akkori államfőt utcai harcokkal egybekötött alkotmányos puccsal elmozdították a hatalomból, majd az atlantista puccsal hatalomra jutott új kormányfő, Arszenij Jacenjuk, és a puccs után alkotmányellenes módon kiírt elnökválasztással az államfői székbe ültetett Petro Porosenko már aláírta az Európai Unióval a társulási egyezményt. A megbuktatott kormányfő és államfő, Mikola Azarov és Viktor Janukovics a puccs során el kellett meneküljön az országból.

http://www.hidfo.ru/2016/12/volt-kormanyfo-a-nyugat-beavatkozott-ukrajna-belugyeibe/

Északi Liga: önpusztító jellegű a szankciók meghosszabbítása

Egy olasz országgyűlési képviselő szerint nincs szilárd politikai alapja az Oroszország ellen hozott szankcióknak, és Olaszország számára nem csak logikátlan, de mazochista jellegű is lenne a szankciók meghosszabbítása.
Paolo Grimaldi, az Északi Liga titkára által kiadott közleményben az áll; pártja nem támogatja a szankciók további meghosszabbítását, mert arról az emberek megkérdezése nélkül döntöttek az Európai Unió vezetői, miközben közvetlenül a gazdáknak, a hazai gazdaságnak okoz károkat.
Grimaldi a közleményben kifejti, hogy az olasz vállalatok 3,5 milliárd euró bevételtől estek el az utóbbi egy év folyamán, mert Brüsszel és az EU vezető nem voltak hajlandóak érdemi vitát folytatni az Oroszország ellen hozott gazdasági korlátozásokról, amit végül az emberek megkérdezése nélkül újabb hat hónapra meghosszabbítottak.
A politikus azt mondta, hogy az új kormányfő és brüsszeli szponzorai részéről a szankciók meghosszabbítása „politikailag nem megalapozott, és Olaszország nézőpontjából logikátlan, valamint mazochista jellegű intézkedés”, hiszen Olaszország kormánya ezzel a hazai gazdaságnak okoz kárt.
Grimaldi korábban elismerően nyilatkozott a magyar kvótareferendumról is, amivel szerinte Magyarország egész Európának példát mutatott annak kapcsán, hogyan kell döntést hozni a társadalmat érintő főbb kérdésekről.


http://www.hidfo.ru/2016/12/eszaki-liga-onpusztito-jellegu-a-szankciok-meghosszabbitasa/