Exkluzív interjút adott a Szputnyik hírügynökségnek Ljubiša Diković, a szerb hadsereg vezérkari főnöke; szerinte a NATO jóváhagyása nélkül nem jöhet létre egységes európai hadsereg.
Az amerikai elnökválasztás előtti kampány során a republikánus jelölt, Donald Trump számos alkalommal kijelentette; amennyiben az európai országok azt akarják, hogy a NATO megvédje őket, kezdjenek el nagyobb összeggel hozzájárulni a katonai szövetség költségvetéséhez. Trump kijelentései miatt az Európai Unióban sokan újra az európai hadsereg létrehozásának szükségességéről kezdtek beszélni.
Az interjú során azonban Ljubiša Diković azt mondta, ez a kezdeményezés egy illúzió, mert az európai országok többsége NATO-tagállam, emiatt az európai hadsereg is a NATO ernyője alatt működne.
„Nehezen tudnám elképzelni, hogy Európa saját katonai struktúrát kezdene létrehozni a NATO jóváhagyása nélkül”
– mondta.
Diković az interjú során egyértelművé tette, hogy Szerbia katonailag semleges ország, ezért függetlenül attól, hogyan alakul az európai biztonsági környezet, fenntartják katonai együttműködésüket Belorussziával és Oroszországgal.
Szerbia jelenleg több mint 60 országgal folytat katonai együttműködést, többek között Oroszországgal, Kínával és az Amerikai Egyesült Államokkal. Elmondása szerint a különböző nagyhatalmakkal együttműködésben folytatott közös programok nem zárják ki egymást; a közelmúltban Szerbia közös terrorellenes hadgyakorlatot tartott Oroszországgal és Belorussziával, „Szláv Testvériség” néven. Diković azt mondta, ezek a gyakorlatok nem irányulnak senki ellen, az orosz katonák jelenléte Szerbia védelmét, és az ország katonai semlegességének fenntartását szolgálja.


http://www.hidfo.ru/2016/12/a-nato-engedelye-nelkul-nem-epulhet-europai-hadsereg/