2016. december 16., péntek

Volt kormányfő: a Nyugat beavatkozott Ukrajna belügyeibe


Mikola Azarov volt ukrán kormányfő pénteken elismerte, hogy a Nyugat beavatkozott Ukrajna belügyeibe a 2014-es Maidan-téri tüntetések során.
A nyugati országok beavatkoztak Ukrajna belügyeibe a 2014-es Maidan-téri események során Mikola Azarov volt ukrán kormányfő szerint, aki pénteki nyilatkozatában emlékeztetett, hogy akkoriban egy prominens amerikai szenátor nyílt felhívást tett az ukrán kormány elmozdítására.
„Ami akkor Kijevben történt, az külföldi országok részéről egy durva beavatkozás volt Ukrajna belügyeibe. Ez vitán felül álló tény. John McCain nagy tömeg előtt beszédet mondott a Maidan téren, és felszólította az embereket a kormány elmozdítására.” (alább Káin bélyegének beszéde Kijevben, 2013. december 15-én)
Azarov a moszkvai bírósági meghallgatáson visszaemlékezett arra, hogy az EuroMaidan történése előtt az Európai Unió “figyelmeztette” az ukrán kormányt egy puccs lehetőségére, hozzátéve, hogy az EU-val a társulási egyezmény aláírása az előfeltétele annak, hogy Ukrajna elkerülje a rezsimváltást.
Azarov kijelentése szerint, miután az ukrán kormány nem írta alá a társulási egyezményt, „kemény tárgyalásokat” folytattak Stefan Füle akkori uniós biztossal, aki egy találkozó során azt mondta;
„amennyiben a kormány nem írja alá a társulási egyezményt, egy másik kormányfő és egy másik elnök majd aláírja.”
A későbbiekben ez valóban így történt; az ukrán kormányt és az akkori államfőt utcai harcokkal egybekötött alkotmányos puccsal elmozdították a hatalomból, majd az atlantista puccsal hatalomra jutott új kormányfő, Arszenij Jacenjuk, és a puccs után alkotmányellenes módon kiírt elnökválasztással az államfői székbe ültetett Petro Porosenko már aláírta az Európai Unióval a társulási egyezményt. A megbuktatott kormányfő és államfő, Mikola Azarov és Viktor Janukovics a puccs során el kellett meneküljön az országból.

http://www.hidfo.ru/2016/12/volt-kormanyfo-a-nyugat-beavatkozott-ukrajna-belugyeibe/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése