Miután az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, valószínűleg Németországban fogják kiállítani az új brit útlveleket. A Brexit támogatói nem lelkesednek az ötlettől.
2019-től külföldön állíthatják ki a brit útleveleket, jelenleg két vállalat – egy német és egy francia cég – esélyes jelölt erre a feladatra – derült ki a The Guardian beszámolójából. Jelenleg a De La Rue brit cég állítja ki a dokumentumokat, de 2019 után lejár a szerződésük, és a bevándorlásügyi miniszter szerint külföldi cégek is pályáznak erre a lehetőségre.
A Times beszámolója szerint ebben a kérdésben még nem született végleges megállapodás, de valószínű, hogy 2019-től egy európai cég gyártja majd az új típusú dokumentumokat.
A brit politikusok már régóta vitatják ennek lehetőségét, és az online közösségi médiában is látványos vihart kavart ez a kérdés; az Európai Unióból kilépés támogatóinak nem nyerte el a tetszését, hogy a Brexit után “Berlinben gyárthatják a brit okmányokat.”
A Toryk egy képviselője, Andrew Rosindell szerint ezt az intézkedést “megalázásnak” tekintik – emiatt felszólította a kormányt, hogy egy Németországban vagy Franciaországban működő cég alkalmazása helyett brit céget válasszon erre a feladatra.
“Azt akarom látni, hogy az új brit útlevelet Nagy-Britanniában gyártják, egy brit gyárban, ami brit munkaerőt alkalmaz, mert ha nem így lesz, az káros a brit identitás megtartására nézve.”
Andrea Leadsom, az alsóház vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy mindenkinek támogatnia kell az Egyesült Királyság “globális szabadkereskedelmi nemzetként működését.”
“Ugyanakkor elismerjük, hogy Nagy-Britannia is sokat tud nyújtani az ipar és szolgáltatások terén a világ országai számára. […] Képesek vagyunk arra, hogy szabad piaci feltételek mellett versenyt folytassunk” – mondta.
Theresa May brit miniszterelnök azt követően jelentette be, hogy visszatérnek a korábbi arany és kék útlevél használatához – a mai vörös helyett -, miután kezdtek körvonalazódni a Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatos brit vállalások. Közleményét Brandon Lewis bevándorlásügyi miniszter kijelentése követte, miszerint a kék útlevelek kiadásá már következő év tavaszától megkezdhetik.

http://www.hidfo.ru/2017/12/kulfoldon-allitanak-ki-a-brit-utleveleket-az-eu-bol-kilepes-utan/