Még idén, a szervezet következő csúcstalálkozóján aláírhatják az Eurázsiai Gazdasági Unió és Irán közti szabadkereskedelmi egyezményt. A kereskedelemben dollár helyett nemzeti valuta használatára állnak át.
Az Eurázsiai Gazdasági Bizottság elnökének hétfői közleménye szerint még idén aláírhatják a szabadkereskedelmi egyezményt Iránnal, mert nemrég döntés született arról, hogy felgyorsítsák az iráni csatlakozási folyamatot.
Tigran Szargszjan hétfőn az Eurázsiai Kormányközi Tanács Asztanában tartott találkozóját követően azt mondta, a szabadkereskedelmi egyezményt már a szervezet következő, október 11-i csúcstalálkozóján aláírhatják.
“Döntés született arról, hogy felgyorsítjuk az ezzel kapcsolatos munkálatokat. A dokumentumot még 2017-ben aláírjuk” – mondta.
Az csatlakozási folyamat felgyorsítására azt követően került sor, hogy az Amerikai Egyesült Államok újabb szankciókat hozott Irán ellen. Az eurázsiai szabadkereskedelmi zónához csatlakozás jelentős gazdasági ellensúlyt képezhet a perzsa állam számára a nyugati szankciókkal szemben.
Oroszország és Irán 2016-ban megállapodott arról, hogy a kétoldalú kereskedelemben a dollár használatát fokozatosan beszüntetik és ehelyett csak a két ország nemzeti fizetőeszközét használják. Irán később számos más együttműködési projekt iránt is kifejezte érdeklődését, többek közt a Sanghaj Együttműködési Szervezet, az Eurázsiai Unió és a kínai Új Selyemút projektjeivel kapcsolatban jelezte érdekeltségét.
http://www.hidfo.ru/2017/08/iran-meg-iden-csatlakozik-az-eurazsiai-szabadkereskedelmi-zonahoz/