Az Egyesült Államok számos európai országban és a közel-keleten is megpróbálja értékesíteni a Patriot rakétakomplexumot, de a légvédelmi rendszerről ismét kiderült, hogy a gyakorlatban nem megbízható. A New York Times szerint becsapódtak a Jemenből Szaúd-Arábiára kilőtt rakéták, mintha nem is lett volna légvédelmük.
Hamisak voltak azok a sajtóértesülések, mely szerint a múlt hónap folyamán Szaúd-Arábia elhárította a húszi felkelők Jemenből indított rakétatámadását – derült ki a New York Times beszámolójából. A lap szerint a Patriot rakétakomplexumok nem tudták lelőni a Burkam-2 rakétákat, amik így becsapódtak a rijádi repülőtér közelében.
A New York Times az esetről elérhető fotó- és videoanyagok elemzésére alapozva azt állítja, a rakéták behatoltak a szaúdi légtérbe és becsapódtak. A lap szemtanúkra is hivatkozik, akik arról számoltak be, hogy látták a robbanást néhány kilométerre a rijádi nemzetközi repülőtértől.
Mindez azt jelenti, hogy a Patriot rakétakomplexum ismételten megbízhatatlannak bizonyult; ez a rendszer kellett volna megvédje a szaúdi fővárost a Jemenből indított rakétáktól, amit Donald Trump amerikai elnök is konkrétan kijelentett néhány hete, amikor a Patriot komplexumok állítólag elhárították a rakétatámadást.
A lap szerint az amerikai kormány korábban is túlbecsülte a Patriot rendszerek képességeit.
Nem ez az első alkalom, hogy az amerikai gyártású Patriot rakétakomplexumok megbízhatatlannak bizonyultak. Korábban a török-szíriai határon is leszerepeltek a Patriotok, amikor ismeretlen hackerek átvették az irányítást a NATO rakétavédelme felett.
2015 júliusában a Local német napilap arról számolt be, hogy hackertámadás érte a NATO Törökországban állomásozó Patriot-rendszereit. A lap szerint magát a behatolást nem is vették észre a NATO-erők; a kibertámadás tényét akkor ismerték fel, amikor a Patriot rakétakomplexumok ki nem adott parancsokat kezdtek végrehajtani, és számos nemkívánt rakétaindítás történt.
Alig néhány héttel azután, hogy ismeretlen hackerek átvették az irányítást a NATO rakétaindítások felett, az USA és Németország egyaránt megkezdte a Patriot komplexumok kivonását Törökországból. Négy hónappal a hackertámadás után már a nemzetközi sajtó számára is ismert tény volt, hogy Törökország nem a NATO-tól vásárol rakétavédelmi rendszert, ehelyett Kínával és Oroszországgal folytat tárgyalásokat.
Később a török kormány az orosz Sz-400 rakétarendszer megvásárlásáról írt alá szerződést, az amerikaiak pedig jobb híján elkezdték a Patriot rakétakomplexumokat Kelet-Európában értékesíteni.

http://www.hidfo.ru/2017/12/szaud-arabiaban-is-kudarcot-vallott-a-patriot-raketakomplexum/