A görög rendőrség könnygáz bevetésével és kábító gránátokkal verte szét a több mint ezer fős tömeget, ami a Kósz szigetre tervezett menekülttábor elleni tüntetésre gyülekezett vasárnap.
A The Telegraph brit napilap jelentése szerint mintegy ezer fő gyülekezett a szigeten, ahová a kormány állandó menekülttábor építését tervezi. A tüntetők az építési munkálatok megkezdése ellen kezdtek tömegdemonstrációk, Athén azonban brutális erővel verte szét a közbiztonság miatt aggódó civilek tiltakozó akcióját.
A lap jelentése szerint a megmozdulás eleinte békésen zajlott. Az építési munkálatok helyszínét rendőrsorfal állta körül, a civilek pedig passzívan tiltakoztak a helyszínen. Később aktivisták egy csoportja megpróbálta áttörni a rendőrsorfalat, hogy bejussanak az építési területre. Erre reagálva a rendőrség könnygáz bevetésével feloszlatta a tüntetést.
Görögországban jelenleg zajlik egy az Európai Bizottság által előirányozott program végrehajtása, melynek részeként öt új befogadó-központot létesítenek, ahol a tengeren át érkező menekültek regisztrációja zajlana. A központok Chios, Kósz, Lerosz, Leszbosz és Samos szigeteken épülnek. Kósz szigetén február 5. óta van jelen a készenléti rendőrség, és várhatóan a menekülttábor megépültéig védeni fogják a helyszínt.


http://www.hidfo.ru/2016/02/konnygazzal-oszlattak-a-menekulttabor-ellen-tuntetoket/