or
Néhol több ezer beteg jut egy háziorvosra, míg másutt a környező településekre kell sietnie annak, aki az egészségével küszködik. Magyarország mind a 6343 praktizáló körzeti orvosa a végletekig túl van terhelve, az utánpótlás pedig közel sem fedezi a kihulló doktorokat, hiszen a fiataloknak se praxisra, se rendelőre nincs pénzük.
A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint Pest és Bács-Kiskun megyében kell a legtöbb pácienst kezelnie egy háziorvosnak, a legjobb dolguk Csongrád megyében van a szakembereknek: a térség legnagyobb részében maximum 1424 beteg jut egy szakemberre. Utoljára 1992-ben volt 6343 főnél kevesebb házirovos. Ennyiren rendelnek napjainkban.
hor
A térkép azt mutatja, hogy a környező országokban 100 ezer lakosra hány orvos jut. Magyarország a mezőny végén kullog
– Összesen nagyjából háromezer betegem van, ez naponta 60-80 embert jelent alsó hangon. Magyarországon ugyan szabad orvosválasztás van, de a saját körzetét minden háziorvosnak el kell látnia. Mivel a hozzám tartozó területen ipari fejlesztések folynak, a körzetben élő lakosokon kívül 15 munkásszálló ellátására is én vagyok a jogosult – mesélte Dr. Ágh László (64). A 15 mosonmagyaróvári háziorvos közül ő 38 éve praktizál a városban, fél éve nyugdíj mellett. Mint mondja, a magyar orvosoknak nagyjából az egyharmada 65 év feletti. – Mi nem megyünk nyugdíjba, mi itt halunk meg a rendelőnkben, a praxisok ugyanis nem eladhatók és nincsenek elegen, akik pótolhatnának minket.
László reggel 8-kor fogadja az első pácienst, addig van a rendelőben, amíg jönnek betegek.
– Nem lehet a végtelenségig fokozni egy orvos leterheltségét, amire nem gondolnak a döntéshozók. Évek óta kérem az önkormányzatot, hogy találjanak ki valamit, de nem segítenek. Egyszerűbb több beteget rásózni egy orvosra – magyarázta a doktor, hozzátéve, minél több beteget lát el, annál kevesebbet keres, ugyanis egy meghatározott beteglétszám felett csökken a finanszírozás. A degresszió általában felső korlátos, azaz egy pont felett semmilyen támogatás nem jár.
– Ha nem foglalkoznék üzemorvoslással is, a rendelőm fűtését sem tudnám kifizetni – árulta el Ágh doktor.
Nem kevésbé túlterheltek a Baranya megyei Harkány háziorvosai sem, ők összesen ketten vannak, plusz egy gyermek háziorvos. Hármukra összesen 5082 páciens jut, ugyanis négy környező településen nincsen praktizáló orvos.
– Mindenkinek gondot okoz a bejutás, ha valakinek nincs autója és el akar menni az orvoshoz, annak vizsgálattal együtt az egész folyamat legalább 4 órát vesz igénybe, mert csak 3 óránként járnak buszok. Régen épp ezért hagyomány volt a stoppolás. Az akut eseteknél van mozgó ügyelet, a háziorvos és a gyerekorvos pedig hetente váltja egymást, de csak 2-2 órát vannak itt egy héten. Télen, ha olyanok az útviszonyok, csak mentőt tudunk hívni – panaszolta Alpár György (37), Drávaszerdahely polgármestere.
Több pénz, több fiatal?
Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság 2016-ban 10 milliárd forintot szán a háziorvosi ellátórendszer korszerűsítésére, az Egészségügyi szakképzési rendszer működésére pedig 3.072 milliárd forintot fordítanak. 3.74 milliárdot a Rezidens Támogatási Program ösztöndíjaira és az új szakorvosjelöltek foglalkoztatására szán a kabinet, ezzel próbálva itthon tartani a fiatal orvosokat. Hogy a jövedelmük a szakvizsga után se csökkenjen, további 2.5 milliárddal támogatja őket az állam.
Baljós kilátások
Jelenleg 300 ezren nem kapnak Magyarországon megfelelő háziorvosi ellátást. Tíz év múlva ez a szám a tizenötszörösére, 4,65 millióra emelkedhet.
(blikk)
Bal-Rad komm: A közegészségügyön belül a háziorvosok helyzete ismét csak a félig teli-vagy félig üres pohár esete! Míg vannak térségek, ahol a háziorvosoknak semmi okuk-anyagi értelemben-a panaszkodásra, sok térségben “kenyérgondjaik” vannak.
“…Ha nem foglalkoznék üzemorvoslással is, a rendelőm fűtését sem tudnám kifizetni…Évek óta kérem az önkormányzatot, hogy találjanak ki valamit, de nem segítenek…”
-Egy OLYAN RENDSZERBEN, ahol a rendelőbe betoppanó-betántorgó-becsoszogó betegtől elsőként a panasza megkérdezése helyett a Tb.-kártyáját kérik és vizslatják, sok jóra a beteg ne számítson.
Összeesküvéselméletek gyártására adhat jó okkal alapot a körzetiorvosi rendszer háziorvosítása. Amellyel együtt járt a finanszírozás átstruktúrálása is. Ezzel együtt a politizáló önkormányzatokra való rábízása. Már csak azért is, mert a rendszerváltást követően alig akadtak önkormányzatok, amelyekben a jóságos doktornénik-doktorbácsik ne lettek volna jelen-mint KÖZBIZALOMNAK ÖRVENDŐ HELYI POTENTÁTOK! AKKOR-amikoriban a nagy átszervezés bonyolódott-nekik is szépnek-jónak tűnt a dolog! Támogatták is! De hogy mi lett aaz eredmény?-az már látható!
HOGY MI LESZ A VÉGEREDMÉNY?
“…Jelenleg 300 ezren nem kapnak Magyarországon megfelelő háziorvosi ellátást. Tíz év múlva ez a szám a tizenötszörösére, 4,65 millióra emelkedhet…”
-Magyarország lakosságának a fele NEM JUT ORVOSI ELLÁTÁSHOZ! Hiszen ha valaki nem jut el háziorvoshoz, hogyan tovább ha beteg? Tíz év múlva…! Az pedig itt van ám!
Ismét egy újabb vészcsengő szólalt meg Magyarországon! Amit csak azok hallanak, akik a csengőgombot nyomják!
Mert ahol a csengőnek szólnia kéne, ott azon törik a fejüket, hogy Rasinak kelengyeajándékul oda kéne adni a turizmus-üzletágat!
Emlékszik még valaki erre?:
47. §
(1) A Magyar Népköztársaság védi a dolgozók egészségét, és segíti a dolgozókat munkaképtelenségük esetén.
(2) A Magyar Népköztársaság ezt a védelmet és segítséget széles körű társadalombiztosítással és az orvosi ellátás megszervezésével valósítja meg.