A német belföldi hírszerzés két alkalmazottja ellen indult büntetőeljárás, amiért pénzt adtak az al-Kaida terrorszervezet tagjainak, hogy ezáltal további információhoz jussanak a szervezettel kapcsolatban. A Berliner Morgenpost jelentése szerint a két személyt terrorszervezet támogatásával vádolják.
A nyomozás egy boszniai állampolgár, Irfan Peci által szolgáltatott bizonyítékok mentén indult el, aki korábban a Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) belföldi hírszerző ügynökség informátoraként működött, és az al-Kaidához köthető Globális Iszlám Média Front propagandaszervezet német ágát működtette.
A német lap Peci tavaly megjelent könyvére hivatkozik, amiben kijelentette, hogy 500 eurót kapott BfV tartótisztjétől, amit egy dzsihádista vezetőnek kellett továbbítania, hogy ezáltal elnyerje a bizalmát, és további információhoz juthasson az al-Kaida tevékenységével kapcsolatban. A szerző szerint korábban 300 eurót adott a Német Tálib Mudzsahedin csoportnak is, amit szintén tartótisztje tudtával tett.
A német belföldi hírszerzés korábban is kritikák kereszttüzébe került már annak okán, hogy informátorokat szervez be szélsőjobboldali szervezetek körében, és gyakran figyelmen kívül hagyja a beszervezett személyek törvénysértéseit.
Hans-Christian Ströbele, a Zöld Párt országgyűlési képviselője követelte, hogy a hatóságok vessék alá szigorú vizsgálatnak “azt a tarthatatlan helyzetet, hogy a szövetségi hírszerző szolgálatok a német adófizetők pénzén terrorszervezeteket finanszíroznak.”
A német törvények alapján a terrorista csoportok támogatása 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A képviselő arra szólította fel a hatóságokat, hogy a hatályos törvényeket ne csak a hírszerzés ügynökeivel, de informátoraikkal is tartassák be.


http://www.hidfo.ru/2016/02/terrorszervezetet-finanszirozott-a-nemet-belfoldi-hirszerzes/