A brit rendőrség leállítja az információmegosztást az amerikaiakkal

A manchesteri rendőrség leállította az információmegosztást az amerikai partnerekkel, mert az amerikai fél bizalmas információkat hozott nyilvánosságra, ezzel segítve a terroristákat.
Manchster hatóságai leállították a hírszerzési információk megosztását az amerikaiakkal, mert az amerikai sajtóban olyan információk jelentek meg, melyek hátráltatták a terrortámadás kapcsán folyamatban lévő nyomozást.
A BBC beszámolója szerint a folyamatban lévő nyomozásról már semmilyen információt nem adnak ki az amerikaiaknak.
A hétfő éjjeli öngyilkos merénylet után az amerikai sajtó még az előtt nyilvánosságra hozta az elkövető nevét, hogy azt a brit hatóságok közölték volna. Ezzel a terrorszervezetet előnyösebb helyzetbe hozták, hiszen a hálózat tagjai megtudták az elkövető nevét, ami lehetővé tette, hogy az öngyilkos merénylővel laza kapcsolatban lévő személyek eltűnjenek a hatóságok szeme elől, mielőtt még megkezdődnek a rajtaütések, vagy bizonyítékokat tüntessenek el még a házkutatások kezdete előtt.

http://www.hidfo.ru/2017/05/a-brit-rendorseg-leallitja-az-informaciomegosztast-az-amerikaiakkal/


A brit és amerikai titkosszolgálatok közti együttműködés végleg veszélybe sodródhat, miután a New York Times újabb fotókat közölt a manchesteri terrortámadásról. A fotók az amerikai titkosszolgálatoktól szivárogtak ki, ami már második ilyen eset a május 22-én történt terrortámadás óta.
A brit és amerikai titkosszolgálatok hagyományosan szoros együttműködést folytatnak, ráadásul az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok egyaránt tagja az Öt Szem szövetségnek – Kanada, Ausztrália és Új-Zéland mellett -, melynek keretén belül a résztvevő titkosszolgálatok érzékeny információkat osztanak meg egymással.
A második világháború után létrehozott Öt Szem szövetség egy hírszerzési megállapodás, mely szerint az öt ország egymás közt állandó információmegosztást folytat. Az Egyesült Királyság a GCHQ kommunikációs ügynökségére hagyatkozik, ami a kommunikációs adatok elemzését folytatja, beleértve e-maileket, telefonokat és más elektronikus információt – de más ügynökségek, mint az MI5 és MI6 szintén részei ennek az együttműködésnek, ami magában foglalja az amerikai NSA, FBI, CIA hivatalait és számos más szervezetet. Diplomáciai és politikai szinteken egyaránt összefonódnak ezek az országok, ám ezt az együttműködést veszélybe sodorta a manchesteri merénylet kapcsán történt kínos kiszivárogtatás.
Az amerikai sajtó korábban nyilvánosságra hozta az öngyilkos merénylő Salman Abedi nevét, amivel kellemetlen helyzetbe hozta a brit hatóságokat, hiszen ezzel nagy mértékben megnehezítette a folyamatban lévő nyomozati tevékenységet. Később kiderült, hogy ez nem egy elszigetelt eset volt; a New York Times újabb fotókat hozott nyilvánosságra a robbantás után maradt romokról, ami szintén az amerikai titkosszolgálatoktól szivárgott ki, nem brit forrásból. Az ehhez hasonló kiszivárogtatások pedig alapjaiban megrendíthetik a szövetséges országok egymásba vetett bizalmát. A brit rendőrség ráadásul éppen most szüntette be az amerikaiakkal folytatott információmegosztást, ezt követően történt az újabb kiszivárogtatás.
A kiszivárogtatások a most zajló nyomozati tevékenységet vakvágányra juttathatják, mert Abedi családját és társait már azt megelőzően tájékoztatták arról, hogy a hatóságok velük foglalkoznak, hogy a rendőrség elkezdte a rajtaütéseket és házkutatásokat – ami azt jelenti, hogy az esetleges terroristák elmenekülhettek a hatóságok elől, emellett a hátramaradóknak rengeteg idejük volt bizonyítékokat eltüntetni. Theresa May brit kormányfő ma Brüsszelben találkozik Donald Trumppal, és sajtóhírek szerint ezt a kérdést is megvitatják majd.
Korábban a brit és amerikai titkosszolgálatok közti nagyon szoros együttműködés egy másik kiszivárogtatásnak köszönhetően tudódott ki; Edward Snowden, a CIA volt alkalmazottja 2013-ban hozott nyilvánosságra információkat a CIA és a GCHQ által folytatott globális adatgyűjtésről.
Snowden akkor két projektet – PRISM és Tempura – leplezett le, melyek részeként mindkét ország globális megfigyelést folytat az interneten és internetkapcsolattal rendelkező okoseszközökön keresztül. A GCHQ által gyűjtött adatokat az Öt Szem együttműködés keretén belül más országokkal is megosztották, így minden, amit a britek az évek során összegyűjtöttek, most veszélyeztetve van azáltal, hogy az amerikai titkosszolgálatok már nem képesek megakadályozni a bizalmas információk kiszivárgását.

http://www.hidfo.ru/2017/05/a-kiszivarogtatasok-miatt-veszelyben-az-ot-szem-szovetsege/