Olaszországban folyamatban van egy népszavazás, amin az állampolgárok arról döntenek, hogy a kormány visszavonja-e a partvonaltól kevesebb mint 20 kilométerre található olaj- és gázlelőhelyekre adott kitermelési jogokat.
Matteo Renzi kormánya decemberben meghosszabbította minden, a partvonaltól 20 kilométeren belül található olaj- és gázlelőhely kitermelési jogait, amelyek így a készletek kimerüléséig lennének érvényesek. A referendum során a lakosság arról dönthet, hogy a lejáró kitermelési jogok meghosszabbítását visszavonja-e a kormány.
A civil szervezetek és kilenc regionális kormányzat kezdeményezésére indított referendum kimenetele kérdéses: Matteo Renzi olasz miniszterelnök arra buzdította a lakosságot, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson, mert az “igen” szavazatok győzelmének eredményeként az ország erősebb függésbe kerülne az energiaimport terén, és több ezer munkahely szűnhet meg.
Ugyanakkor, Renzi nyilatkozatával ellentétben a referendum eredménye nem sokat változtatna az ország importfüggőségén: Olaszország energiafelhasználásának 90%-át importból fedezi, miközben a referendumon kérdésessé váló készlet mindössze a hazai gázfelhasználás 3 százalékáért felelős (olaj esetében 1 százalék).
Az Il Sussidiario beszámolója szerint a részvételi arányról még nem lehet érdemben nyilatkozni, mert a szavazókörletek este 10-ig nyitva vannak, addig még nagy mértékben módosulhat az eredmény.

http://www.hidfo.ru/2016/04/olaszorszag-nepszavazassal-dont-az-olaj-es-foldgazkitermelesrol/