„Érvényes tudomány” – Szerző: SFS, Megvásárolható Tudomány
„Érvényes tudomány” – Szerző: SFS, Megvásárolható Tudomány

Magadhoz vetted már a napi propaganda adagodat?
Aki még nem tette, íme, egy jókora falat a Huffington Post-tól, ami azt állítja, hogy az összeesküvés elméletek követői szó szerint bármit elhisznek, ami szó szerint nem igaz, mert a Huffington Post állítását szó szerint nem hittem el.
Íme, a legújabb képtelenség:
„A csapat 1000 felhasználót vizsgált, akik egy része tudományos, mások pedig összeesküvés elméletekkel foglalkozó oldalakhoz írtak hozzászólásokat a Facebookon belül. Azt találták, hogy az összeesküvés oldalakat megtekintők szinte kizárólag hasonló oldalak böngészésével töltötték az idejüket az Interneten.
Ezzel ellentétben, akik tudományos oldalakat olvastak, többet vizsgálódtak és az oldalak szélesebb körét tekintették meg különböző témákban.
A kutatók nem elégedtek meg az első megállapításokkal, így a következő fázisban 5000 troll hozzászólást is közzétettek a vizsgált oldalak mindkét típusán.
Például:
‘Tudtátok, hogy a repülők által kibocsátott ’chemtrail’ csíkok vegyi elemzése a Viagra jelenlétét mutatta ki?’
Megdöbbentő, de az összeesküvés tábor tagjai szó szerint mindent elhittek, függetlenül attól, hogy milyen nevetséges túlzásokig vitték a trollok a hozzászólásokat. Egy ponton a párbeszédek már-már szatírába fordultak, de ez sem csökkentette a hozzászólók hiszékenységét.
Valóban? Én pedig úgy gondolom, hogy manapság sok tudós bármit hajlandó igazolni, ha kellően megfizetik, a fősodrású média pedig gondolkodás nélkül szétkürtöli állításaikat.
A modern tudományos diktatúra varázslatosan csillogó zászlaja alatt élünk. Támogatni kell egy törekvést? Az állam, és a mögötte álló milliárdosok által finanszírozott tudomány rendelkezésre áll, hogy megmondja nekünk, mit gondoljunk, hogy lehetőleg mindenki irányítható és az alapvető túlélés szintjén maradjon.
Lássuk a másik oldalt!
Néhány napja a világ egyik legismertebb orvosi folyóiratának (The Lancet) főszerkesztője azzal a megdöbbentő kijelentéssel állt elő, hogy a tudományos irodalom fele hamis:
„A tudomány ellen szóló vádak egyértelműek: a tudományos irodalom nagy része, akár fele, hamisnak bizonyulhat. A tanulmányokra a kis mintacsoportok, apró hatások, helytelen feltárási elemzések és durva érdekellentétek jellemzők, ha pedig ehhez hozzáadjuk, hogy manapság sokan a megkérdőjelezhető fontosságú, de divatosnak számító trendeket tűzik ki kutatásaik céljául, láthatóvá válik, hogy a tudomány a sötétség felé vette az irányt.”
Ez a kijelentés elég aggasztó, figyelembe véve, hogy az ilyen (a gyógyszer- és egészségipar által szponzorált) tanulmányok alapján fejlesztik ki az új, elvileg az emberek javát szolgáló gyógyszereket és oltásokat, vagy képezik a leendő orvosokat. (forrás)
Az állam nem nagyon szeretné, ha önállóan gondolkoznánk, ehelyett arra ösztönöz, hogy ezt a tevékenységet engedjük át a tudománynak.
Az igazság azonban az, hogy manapság az ember már nem hihet az egykor talán rangosnak számító folyóiratokban olvasható írásoknak pusztán azért, mert ott megjelentek. Először meg kell vizsgálnunk, hogy ki írta, kicsoda fizette azt, aki írta és miért. A fősodrású média örömmel és nagy szeretettel ír ezekről a „tudományos” tanulmányokról, amennyiben az beleillik az aznapi tervbe.
Hányszor fordult azonban elő, hogy egy később tévesnek vagy hamisnak bizonyult tanulmányról ismét írjanak, hogy helyrehozzák a tévedést? Nem túl gyakran és nem túl nagy hírveréssel.
A fenti példával élve vajon a kutatók troll kérdései a „tudományos kutatások állításaira” is vonatkoztak?
Elég valószínű, hogy kétirányú utcáról van szó. Ahogy az Interneten keringő és igen találó mondás állítja:
„Egy nemrég végzett kutatás megállapította, hogy az emberek bármit elhisznek, amennyiben a mondat úgy kezdődik, hogy ’egy nemrég végzett tudományos kutatás megállapította’.”
Az ’összeesküvés elmélet’ kifejezést a fősodrású média vezette be a köztudatba Kennedy elnök meggyilkolása után, azzal a céllal, hogy az emberek ne nagyon vagy csak nagyon félve tegyenek fel olyan kérdéseket, amik túlságosan eltérnek a kormány által tálalt magyarázattól.
Érdekes végiggondolni, hogy miképp terjedt el és vált egyre átfogóbbá a kifejezés az elmúlt 50 évben.
A nagy médiumok úgy beszélnek az összeesküvésekről, mintha a címke már eleve hiteltelenné tenné őket.
A szótári definíció szerint az összeesküvés „egy törvénytelen vagy káros, titkos szövetkezést” jelent. Az évek során számos dokumentált összeesküvés történt, amelyek közül nem egyet éppen az állam, egy adott ország állama hajtott végre.
Egy bűntett elkövetésére irányuló összeesküvés a büntető törvénykönyvben is meghatározott, büntetendő tett. A múlt héten például 15 kínai állampolgár összeszövetkezett, hogy hamis útlevek segítségével mások tegyék le helyettük a főiskolai vizsgát.
A fősodrású média úgy beszél az összeesküvésekről, mintha azok csakis hiszékeny emberek agyszüleményei lehetnének, nem pedig létező események.
Mi a helyzet a propagandával? A fenti gondolkodásmód szerint ez is csak egy összeesküvés elmélet. Nem lehet más, hiszen akkor ki olvasná a fősodrású oldalakat?
Ami engem illet, inkább hívjanak az összeesküvés elméletek bolondjának, mint tartsanak olyan embernek, aki mindent gondolkodás nélkül elhisz és vakon követi a ma már nyíltan korrupt kormány ideológiáját, illetve kérdezés nélkül elhiszi a „tudomány” köntösében tálalt, a fogyasztók számára gondosan becsomagolt információ adagocskákat.
Továbbmegyek. Büszkén viselem a címkét.

„Őrizd meg, amit rád bíztak és kerüld a szentségtelen, üres szavakat, fordulj el a hamisan tudománynak nevezett álismeret ellenvetéseitől, melyet hirdetnek némelyek, kik a hitet elhibázták.” I. Timóteus 6:21-22
Kapcsolódó: Adrian Salbuchi: A készülő világkormány