2014. július 15., kedd

Összeomlik a költségvetés

Egyetlen nap alatt 200 milliárd forint elköltéséről határozott a kormány. Olyan összeg ez, amelyet a költségvetés elkészítésekor egyáltalán nem terveztek a büdzsébe. Választani kell: a 2,9 százalékos hiánycél vagy az államadósság száll el. Esetleg egyik sem, de újabb megszorítást jelentene a lakosságnak.
Összesen 152 milliárd forinttal emelte meg az idei év hiánycélját Varga Mihály, gazdasági miniszter az erről szóló törvénymódosításában, amelyet tegnap délután nyújtott be a parlamentnek.
A jelentős tétel – amellyel 1136,6 milliárdra emelkedik a büdzsé pénzforgalmi hiánya – államosításra kell a kabinetnek. Ebből vásárolják meg a Főgáz Zrt-t (77 milliárd), az Antenna Hungária Zrt-t (56 milliárd) és az AVE Magyarország Kft-t (14 milliárd). A maradék 5 milliárdból pedig a szlovák-magyar gázvezeték összekapcsolásáért felelős Magyar Gáz Tranzit Kft-t vásárolják meg…
…A Költségvetési Tanács figyelmeztetése szerint jelentősen megnőtt annak az esélye, hogy ha a költségvetést még tudja is tartani a kabinet, az államadósság-csökkenéstől búcsút vehetünk. Márpedig amellett, hogy Alaptörvényben rögzített szabály írja ezt elő, az Európai Bizottság is ezt várja a magyar államtól – arról nem is beszélve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban az államadósság ellen vívott szabadságharcot nevezte kormánya egyik legfontosabb céljának.
Amennyiben a következő hónapokban bármilyen tétel tovább növeli a hiányt – mondjuk az őszre várt uniós büntetés, amely akár a 100 milliárdot is elérheti -, elkerülhetetlenné válik a költségvetés bevételi oldalának erősítése. Ez pedig nem jelent mást, mint újabb adóemeléseket, vagy egyszeri terheket cégek, termelő szektorok nyakába. Ezeket a sarcokat pedig végső soron a családok kénytelenek megfizetni.

(Stop)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése