schengeni-ovezet-hidfo-ru
Az Európai Unió döntéshozói három hónappal meghosszabbították azt az időszakot, amelyben az EU tagállamai felülbírálhatják a schengeni egyezmény által adott jogosultságokat. A tagállamok nemzeti hatókörben korlátozhatják az uniós állampolgárok szabad mozgásának jogát.
Az Európai Bizottság elfogadta, hogy a tagállamok felülírhatják a schengeni egyezmény rendelkezéseit, vagyis saját határellenőrzést működtethetnek, ezzel korlátozva az uniós állampolgárok szabad mozgását. Ausztria, Németország, Dánia, Svédország, és a nem EU-tag, ám a schengeni zónában részt vevő Norvégia a továbbiakban három hónapon át bármilyen intézkedéssel korlátozhatja a személyek mozgását az országhatárokon át.
A bizottság azzal indokolta a döntést, hogy a migrációs válság miatt nagy létszámú, nem EU-s állampolgár tartózkodik a schengeni övezet területén, akiket a válság rendeződéséig a hatóságok nyomon kell kövessenek. Az indoklás szerint továbbra is nagy létszámban érkeznek migránsok Görögországba, és az ő ellenőrizetlen továbbutazásukat már meg akarják akadályozni, emiatt engedélyezett a schengeni országok számára a határellenőrzés működtetése.
Dimitrisz Avramopulosz migrációügyi biztos szerint most rendkívüli körülmények vannak, melyek rendkívüli intézkedéseket tesznek indokolttá, ám a válsághelyzet elhúzódása ezeket a rendkívüli intézkedéseket teheti az új normává. Tehát az általa mondottak alapján elképzelhető, hogy a migránsok miatt véglegesen felfüggesztik a schengeni egyezményt, ezzel korlátozván az uniós állampolgárok szabad mozgását, ami az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya volt.

http://www.hidfo.ru/2016/10/harom-honapra-felfuggesztik-a-schengeni-egyezmenyt/