A Walesben szervezett NATO csúcstalálkozó első napján a 28 tagállam vezetői közös nyilatkozatban felszólították Oroszországot, hogy "adja vissza a Krím félszigetet Ukrajnának." A NATO azt is követeli Moszkvától, hogy "szüntesse be a kelet-ukrajnai fegyveresek támogatását, vonja vissza csapatait, és hagyjon fel az ukrán határon átnyúló hadműveletekkel."
A NATO az elmúlt évek során szinte teljesen körbekerítette Oroszországot az amerikai csapásmérő erővel. Orosz katonai szakértők szerint a nyugati katonai tömb két éven belül nyílt katonai offenzívát kezdhet Oroszország ellen. Ami most a NATO-csúcstalálkozón elhangzott, az egyértelműen ultimátumnak tekinthető.
Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerint ami Ukrajnában történik, az veszélyezteti az euroatlanti térség biztonságát és stabilitását. A főtitkár szerint a nyugati katonai szövetség egy "csomagot" állít össze Ukrajnára vonatkozóan. Ez a bizonyos intézkedéscsomag az ultimátum másik része, ehhez fog hozzákezdeni a NATO, ha Oroszország nem hajlandó visszavonulni saját határairól. A Krím-félsziget lakosságának abszolút többsége orosz, orosz állampolgársággal rendelkezik, a terület pedig az Oroszországi Föderáció része, vagyis a NATO-nak területi követelései vannak Oroszországgal szemben.
Az Oroszországgal szembeni területi követelések megalapozását a NATO az elmúlt hónapokban fejezte be. Az alábbi térkép azt mutatja, hogy tavasztól kezdődően mely európai országokban vannak folyamatos NATO-hadgyakorlatok. A márciusi állapotok azóta mit sem változtak, az Egyesült Államok és európai protektorátusa azóta jelentős számú haderőt összpontosított az orosz határ mentén.
Hazánk szintén érintett ebben a háborús készülődésben. A médiacsenden időnként átjutó hírekből is tudni lehet, hogy az Orbán-kormány aktívan részt vesz nem csak az illegitim ukrán kormány fegyverzésében, de az Oroszország elleni háborús készülődésben is. Az Ukrajnának intézett fegyvereladásokat követően az is napvilágra jutott, hogy a Magyar Honvédség harcoló alakulatot küld Litvániába határvédelmi feladatokra. Honvédségi forrásból származó információnkat érdemben semmi nem cáfolta, ellenben a Magyar Nemzet publikációja is - forrás említése nélkül - közli, hogy Magyarország valóban 100 katonát küld a balti államokba. Mindezt egy előre be nem jelentett NATO-hadgyakorlatra hivatkozva, amit szintén közvetlen az orosz határ mentén kezdenek meg.
Emellett nyilvánvalóan se a közleményt megfogalmazó személyek, se az olvasóközönség nem gondolja komolyan, hogy árvízvédelmi feladatokra küld Magyarország, Szlovákia és Románia katonákat egy olyan országba, ahol fél éve háború van.
A Magyar Nemzet híre szerint Magyarország a NATO csúcstalálkozón önkéntes alapon jelenti be, hogy hozzájárulunk a balti régió "stabilitásához". Vagyis egyértelműen nem szokványos hadgyakorlatról van szó, hanem háborús készülődésről, amit a NATO-vezetők által kiadott ultimátum csak alátámaszt. Mindezt tetézi az a sajtóinformáció, miszerint a NATO már Nyugat-Ukrajnában is hadgyakorlatot tart. "Árvízvédelmi készülődés", vagy ahhoz is belső információk megszellőztetése fog kelleni, hogy bejelentsék, Magyarország egy Nyugat-Ukrajnában tartott NATO-hadgyakorlaton is részt vesz?


http://www.hidfo.net/2014/09/05/nato-ultimatumot-adott-oroszorszagnak