Belgrád – Olyan videofelvételt jelentettek meg az Iszlám Állam nevű terrorszervezet feltételezett tagjai, amelyben Szerbiát a Balkán központjaként és a szervezet első számú célpontjaként jelölték meg.
iá
A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint az internetre július 10-én feltöltött videó címe Mi vagyunk az iszlám kalifátus – kaszída. (A kaszída egy lírai arab műfaj.)
A bosnyák nyelvű felvétel szerint Szerbia után Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Albánia, Koszovó, Macedónia és Montenegró elfoglalását tűzte ki célul a dzsihadista szervezet.
A készítők sorra veszik a nyugat-balkáni országokat, és mindegyiknek üzennek néhány sorban.
“Örüljetek balkániak, jobb napok közelednek, eljönnek hozzátok a muzulmánok, mi vagyunk az iszlám kalifátus” – kezdődik a “mű”, amely Szerbiában az iszlám terjedését, Horvátországban a demokrácia bukását, Montenegróban területfoglalást jövendöl.
A készítők végül Barack Obama amerikai elnöknek azt üzenik: “Miénk a győzelem”.
A felvételt az önmagát népszerűsítő-tájékoztató portálnak minősítő Kalifátus Útja nevű internetes oldal YouTube-csatornáján osztották meg.
A portál célja az Iszlám Állam népszerűsítése, és legtöbbször dzsihádra (szent háborúra) szólító felhívásokat, valamint az IÁ harcát és katonáit dicsőítő felvételeket tesznek rajta közzé.
(MTI)