Nagyon úgy tűnik, hogy Maradék-Ukrajna jelenlegi LEGFŐBB gondját napjainkban Donbassz mellett Kárpátalja adja. Az egyszerű munkácsi banditaösszecsapás olyan hullámokat kezd verni, ami kezd lassan túlnőni sima ukrán belügyön. Ugyanakkor a kijevi hatalom elkapkodott-másrészt pedig határozottan rossz lépései a kárpátaljai helyzet kezelésére olyan válságot eredményezett, ami már a hatalom csúcsait remegteti.
muszl
Valcman elhamarkodottan kiszivárogtatott elgondolásai kijevi kormányberkekben is komoly ellenérzéseket váltott ki. A Jacenyjuk adminisztráció szemmel láthatóan szembe megy az elnökivel. Ugyanakkor pipogya lépések botor és elbaltázott sorozatát lépték meg. A Jobb Szektor ugyan ugrik a valcmani lehetőségre, ám ereje kevés az ajándék birtokbavételéhez, viszont zűrzavar keltéséhez éppen elgendő.
Valcman is rájött a hülyeségeire!-de már késő. Ma már a fél világ a kijevi rezsim ballépéseit taglalgatja. A lehetőségeket, az eshetőségeket, és a következményeket. Az alábbi rövid idézet egy nagyon hosszú elemzésből származik.
(http://topwar.ru/78859-strana-404-zakarpate-kak-rassadnik-separatizma)
“Есть все основания полагать, что между венгерскими и украинскими спецслужбами существовала негласная договоренность: Киев не вмешивается в дела Закарпатья, в первую очередь венгерской общины, а Будапешт не вдается в подробности внутриполитических игр в Киеве. Но в свете последних событий все меняется.”
“Minden okunk megvan azt feltételezni, hogy a magyar és az ukrán titkosszolgálatok szóban azért megegyeztek: Kijev nem foglalkozik Kárpátalja ügyeivel, elsősorban is nem foglalkozik a magyar közösséggel, és cserébe Budapest nem fogja firtatni a Kijevben zajló belső politikai játszma részleteit.”
Ám az idő és a történések már túlhaladtak a feltételezéseken. Olyannyira, hogy a Podkarpatszkoj Rusz (a Kárpáti Ruszinok Köztársasága) vezetője Petro Gecko hivatalos oldalán megjelent bejegyzés a kárpátaljai helyzet nagyon komoly elmérgesedésére is rávilágít.
A kárpátaljai ruszin szervezetek Koordinációs Tanácsa és Nemzetközi Közgyűlése mára virradóan közös nyilatkozatot adott ki a Kárpátalján kialakult helyzetről.
Tekintettel a szöveg hosszára, annak szó szerinti fordítására nem vállalkozhatunk, viszont “rövidített, lényeges, magyarított” változatát közzétesszük.)
“Határozottan elítéljük a Jobb Szektor Kárpátalja destabilizálására tett erőszakos kísérleteit, amellyel szeretnék megszerezni a régió feletti ellenőrzést. A PSz által végrehajtott terrorcselekmények a hivatalos hatalom ellen irányulnak Kárpátalján.
Ebben a helyzetben MI SZOLIDARITÁST VÁLLALUNK a központi és regionális hatóságokkal annak érdekében, hogy sikerrel legyenek képesek fellépni a térség destabilizálása ellen, és hogy képesek legyenek megakadályozni a szélsőséges nacionalista és pro-fasiszta szervezetek működését.
A kormány (Kijev) számíthat a kárpátaljai ruszinok Koordinációs Tanácsának és Nemzetközi Közgyűlésének közreműködésére a régióban működő szélsőséges szervezetek ténykedésének visszaszorítására tett erőfeszítések sikere érdekében.
A Munkácson történt fegyveres konfliktus magyar és ruszin áldozatokat is követelt. Ez a tény pedig arra utal, hogy a szélsőséges szervezetek-köztük a Jobb Szektorral-politikai térnyerése a Kárpátalján élő nemzeti kisebbségek elleni népirtáshoz vezethetnek.
Kifejezzük abbéli szándékunkat, hogy szervezeteink minden lehetséges segítséget megadunk a központi és regionális adminisztrációnak a fenyegetés elhárításához.
Egyetértünk és szolidárisak vagyunk a kijevi kormány belügyminisztériumának intézkedéseivel, amelyekkel megakadályozták az illegális hatalomátvételt Kárpátalján.”
(A teljes eredeti szöveg itt: http://getsko-p.livejournal.com/565459.html)


https://balrad.wordpress.com/2015/07/15/karpatalja-banditaharcnak-indult-de/