Íme a T. Ház legcsendesebb tagja! Bíró Márktól (Fidesz) távol állnak a parlamenti szópárbajok, hiszen eddig még egyszer sem szólalt fel.
bíró
Az Országgyűlés néma leventéje pedig nem is újonc már. Még 2010-ben választották be, vagyis öt év is kevés volt neki, hogy valami fontos problémára hívja fel a figyelmet.
Ennek ellenére a kormánypárti képviselő felmarkolta a neki járó fizetést és juttatást, s nem is kis összegbe került az adófizetőknek. Az előző ciklusban Nógrád megyei listáról jutott be, ezért négy éven át havi 394 230 forintos alapfizetése mellé 414 ezres választókerületi pótlékot is kapott, hozzá a 116 ezer forintos lakhatási támogatást. Az új ciklusban pedig havi bruttó 748 ezer forintos fizetésért „intézi” az ország ügyeit. Így a Blikk számítása szerint a fél évtized alatt Bíró közel 55 millió forintot kapott az Országgyűléstől – annyit, amennyit a most 241,6 ezres bruttó havi fizetésért robotoló átlagember éppen 19 év alatt rak össze. Ám mivel a honatyák munkatársait, laptopját, de akár irodáját is fizetik a közösből, Bíró után az egyéb költségekre újabb tízmilliók mehettek el.
Tény, hogy a parlament nemcsak a vitákból áll, de egyéb más fronton sem tűnik a munka hősének a képviselő. Jelenleg csak egy bizottság (honvédelmi) tagja, ami minimálisan elvárt. Frakciótisztsége nincs, s a háttérfeladatok ellátásában sem jeleskedik – legalábbis a parlamenti honlap adatai szerint. Bíró öt év alatt tíz indítványt nyújtott be, míg a legtöbb társa ennek alaphangon 10-20 szorosát; de például az MSZP-s Demeter Márta – aki első évét tölti a T. Házban – egy év alatt 396-ot.
(blikk)