Új magyar kezdet és ukrán típusú káosz egyaránt jöhet a politikai elemző szerint.
Terjedelmes írásban foglakozik az aktuális magyarországi helyzettel Tölgyessy Péter, aki az Indexen közölt tanulmányának első részében arról értekezik, hogy az Orbán Viktorral szembeni elégedetlenség és „a hatalmának alapjait mindenfelől feszítő ellentétek” veszélyesek lehetnek kormányára. A volt SZDSZ-es politikus és exfideszes képviselő arra az alaptételre épít, hogy a megalkotói által mozdíthatatlannak tervezett Fidesz-hatalom ellen egyszercsak fellépett a társadalom. Ezzel együtt pedig „váratlanul elképzelhetővé vált a hosszú évtizedekre berendezkedni kívánó rezsim visszafordíthatatlan megroppanása”.
Tölgyessy a jelenséget „rendszerellenes haragnak” nevezi. Az emberek most ébredtek rá arra, mit jelenthet saját jövőjükre nézve a Fidesz tartós berendezkedése. De a tiltakozások során azt is megtapasztalhatták, közös elszánással eredményt érhetnek el, meghátrálásra késztethetik a társadalmi rendszer továbbépítésében eltökélt kormányt. „A történtekben az elmúlt negyedszázad általános lecsúszását megfordító új magyar kezdet esélye is benne van, ám a minden korábbinál megoldhatatlanabb bajokhoz vezető, ukrán típusú káosz felé vivő mozgás lehetősége is” – írja tanulmányában Tölgyessy Péter.
Milyen reakciót adhat erre a kormány?
Először is minden eszközzel küzdeni fog azért, hogy a demonstrálók a közrend megbontójaként lejáratódjanak, a tiltakozások idővel elhaljanak, és ne tudják tartósan meghatározni a közvéleményt. Másodszor Orbán továbbra is alkalmazza azt az ellenségkép-teremtő, felelősségáthárító taktikát, amit egészen kivételesen képes használni. „Először a bankok és Brüsszel, most inkább a nemzetközi áruházláncok, a külföldiek által mozgatott civil szervezetek és az Egyesült Államok az aktuális legyőzendő ellenfelek. A Fidesz-hatalomnak folyamatos mozgósításra, harcra, háborúra van szüksége” – idézi fel a tanulmány szerzője.
A fiataloknak is van véleményük
„A Fidesz-hatalom reményeik feladását kívánja a Nyugat világát minden korábbinál inkább közvetlenül ismerő fiataloktól” – folytatja gondolatmenetét Tölgyessy. Ezek a fiatalok már nem ismerik a Kádár-rendszer reflexeit, viszont lázadnak az ellen a rendszer ellen, amelyik egyre kevésbé kínál nekik elfogadható jövőt. A tiltakozásuk ugyan elcsitulhatnak időről időre, de a folyamatos feszültség megmarad.
„Amennyiben a miniszterelnök nem képes a tiltakozó megmozdulások dinamikáját megtörni, akkor a hatalmának alapjait mindenfelől feszítő ellentétek olyan erővel összegződhetnek, hogy az már veszélyes lehet a kormányára. Ez esetben viszont a 1989-es hosszú tárgyalásos átmenettől eltérően, nem elhanyagolható eséllyel, haragos emberek szabályos kelet-európai rendszerváltása jöhet, annak minden következményével együtt” – zárul Tölgyessy Péter elemzése.
(hir24)
Bal-Rad komm: Fogadjuk el Tölgyessy tájékozottságát alaptételként. Tekintve, hogy nálunk valamivel több információja és rálátása lehet a dolgokra.
Ha ezt tesszük, félelmetes jövőkép rajzolódik ki a magyarok előtt.
1. – Ha Orbán marad (nem marad!) az katasztrófa
2. – Ha Orbánt így-vagy úgy elkergetik-az is katasztrófa!
Miért is?
„…A történtekben az elmúlt negyedszázad általános lecsúszását megfordító új magyar kezdet esélye is benne van, ám a minden korábbinál megoldhatatlanabb bajokhoz vezető, ukrán típusú káosz felé vivő mozgás lehetősége is…” -és Tölgyessy állításában itt van egy óriási csúsztatás! “Megfordító új magyar kezdet” a jelen társadalmi struktúrában-értsd: “demokráciában” (azaz a kapitalizmus polgáriasodott keretei között) lehetetlen! Pontosan a hihetetlen mértékű országlepusztítás, és felduzzasztott államadósság okán, valamint az áldozathozatalra képtelen, valójában lebutított fiatalság és a társadalom kohéziós erejének totális széjjelverése okán. Ezt csak tetézi a jelenlegi szövetségesi rendszer szigorú felügyeleti gyakorlata, és a gyarmati lét, valamint a KÜLSŐ SEGÍTSÉG TELJES HIÁNYA egy ország-és társadalom-újjáépitő folyamat elindításához!
Ráadásul HIÁNYZIK AZ A POLITIKAI ERŐ IS, amely generálhatná ezeket a folyamatokat! (Ha ma létre is jönne ilyen erő, már talán akkor is késő lesz!)
“…Ez esetben viszont a 1989-es hosszú tárgyalásos átmenettől eltérően, nem elhanyagolható eséllyel, haragos emberek szabályos kelet-európai rendszerváltása jöhet, annak minden következményével együtt…”
-Az USA szemmel láthatóan szeretné elkerülni Magyarország “majdanizálását”! A jelek szerint ezt a Fidesz belülről történő szétmállasztásával igyekszik elősegíteni. Amennyiben a megsebzett vad (Orbán) sarokba fog szorulni, jöhet a “pesti Majdan”! Erre viszonylag kevés az esély, hiszen mind az USA, mind pedig az EU számára nagyon “kellemetlen” lenne egy vérző-lángoló Magyarország! Valószínűbb, hogy Orbán föladja, és menlevelet kap! A latorszövetségektől éppúgy, mint a honi ellenmaffiáktól. És távozik szép csendben, teli batyuval. Bántatlanul, büntetlenül. Cimboráival együtt.
MARAD VISZONT MAGYARORSZÁG! ÚGY-AHOGY! KIFOSZTVA, KISZOLGÁLTATVA! REMÉNYTELENSÉGBEN ÉS NYOMORBAN!
Mi meg merjük kockáztatni a kijelentést: olyan politikai terrorban, hogy a most szidott demokrácia ahhoz képest vidám busójárás! Hát ez lesz “az új magyar kezdet”! Magyarok nélküli Kárpát-medence bevégződéssel!