recession02Mint az alábbi hír mutatja, hiába hivatkoznak arra, hogy kilábaltunk a pénzügyi csődből, ez természetesen most sem igaz. A recesszió nem ért véget. De nem is érhet, hiszen amíg tonnaszámra nyomtatják a fedezetlen dollárokat, eurókat, és minden papíralapú ígérvényt, addig mitől jönne bármi is rendbe.
Amikor előfordulhat, hogy a bankok minden további nélkül elvegyék az emberek pénzét, szintén nem érhet véget. Ehhez a tömeges a pénzelvételhez amúgy még csak csőd sem szükséges, elegendő pusztán a politikai akarat. Amikor azt mondják, hogy zárolják a bankszámlákat ilyen-olyan mondva csinált okok miatt. Ezek célja rendszerint a bankok által kivitelezett politika nyomásgyakorlás.
A bankcsődökben sem a tulajdonosokat, sem a felső-vezetőket nem szokta különösebb kár érni, ellentétben a kisebb-nagyobb befektetőkkel, főként a maradék állami felelősség alatt működő befektetőkre gondolunk, melyekért az állam tartozik helytállni.
Mivel a banki csalás továbbra is virul, és az úgynevezett bankcsődök sem érnek véget, bátran állíthatjuk, semmivel sem kisebb kockázat a cihában tartani a megtakarításainkat, mint valami bankban.

Szász Gerda – Szabad Riport

recession01Újabb bank ment csődbe az Egyesült Államokban
Még nincs vége a januárnak, de már a második idei bankcsődről érkezett hír az Egyesült Államokból. Tavaly tizennyolc bank zárt be Amerikában, egy évvel korábban huszonnégynek kellett lehúznia a rolót.
Az állami betétbiztosítási alap (FDIC) honlapjára felkerült adatok szerint idén másodikként az illinoisi Highland Community Bank ajtajára került lakat. Abban a szövetségi államban tavaly öt bank ment csődbe.
Január elején egy floridai bank, a First National Bank of Crestview zárt be.
A betéttulajdonosokat fejenként 250 ezer dollárig (mintegy 69 millió forint) biztosítja az amerikai betétbiztosítási alap.
A csődhullám öt éve tetőzött, a bezárt bankok száma 2010-ben 157-re nőtt az egy évvel korábbi 140-ről. Négy éve 92 bank ment csődbe, három éve 51. A 2007 vége óta csődbe jutott bankok száma csaknem ötszáz.

forrás MTI