A bajor rendőrség kedden kiadott közleménye szerint nemrég letartóztatták Marburgban azt a személyt, aki fegyvert és lőszert adott el a müncheni gyilkosságok elkövetőjének.
Július 22-én egy iráni származású személy ölt meg kilenc embert Münchenben. Az elkövető, miután tüzet nyitott és kilenc civilt meggyilkolt, magával is végzett. Később olyan információk jutottak nyilvánosságra, miszerint a Dark Web segítségével, Szlovákiából vásárolt lőfegyvert. A bajor rendőrség keddi közleményében az áll, az elkövető 2016 májusában állapodott meg az értékesítővel a Dark Weben keresztül, majd utóbbi Marburgba utazott, ahol átadta a lőfegyvert.
Később a német hatóságok a fegyvertartási törvények szigorítását sürgették, valamint egy közös európai szabályozás életbe léptetését a fegyvertartásra vonatkozóan. Ezáltal azt akarnák elérni, hogy a bűnelkövetők ne tudjanak fegyverhez jutni az Európai Unió más tagállamaiban sem. Ez az intézkedés azonban teljesen értelmetlen lenne, hiszen az Európai Unióról éppen az elmúlt egy év migrációs válsága tette nyilvánvalóvá, hogy nem tudja lezárni saját határait. Idegen országokból emberek százezrei özönlenek ellenőrizetlenül az EU területére, sokan kapcsolatba sem kerülnek a hatóságokkal, hiszen gyakorlatilag nincs határvédelem. Ezek az emberek annyi fegyvert hoznak magukkal az Európai Unióba, amennyit akarnak.
Az EU külső határainak hermetikus lezárása nélkül tehát a fegyvertartás szigorúbb szabályozása sem korlátozná az illegális fegyverhez jutás lehetőségeit, az emberek önvédelemhez való jogát viszont tovább korlátozná.
Milos Zeman, a Cseh Köztársaság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugat-európai országok hibás reakciót adnak a fokozódó terrorveszélyre, és a közrend megbomlására. Az államfő szerint egy ilyen helyzetben a fegyvertartás szabályozásának enyhítésére lenne szükség, hogy az emberek megvédhessék magukat egy terrortámadás esetén, és olyan bűnözőkkel szemben, akik illegális úton eddig is gond nélkül fegyverhez jutottak.


http://www.hidfo.ru/2016/08/elfogtak-a-muncheni-gyilkos-fegyvercsempeszet/