Az amerikai hadsereg európai parancsnokságának (EUCOM) képviselője kedden bejelentette, hogy a Németországban állomásozó 4. gyalogoshadosztály parancsnoki egységét áttelepítik Lengyelországba. Ennek deklarált célja, hogy az amerikai fegyveresek gyorsan a helyszínre érkezhessenek, ha egy térségi országban válsághelyzet formálódik.
A Defence24 lengyel hírportál a divízió műveleti parancsnokságának vezetőjét, Brent Williams-t idézve azt írja, hogy a jelenleg a Rajna-vidék-Pfalz tartományban (Baumholder) állomásozó 4. gyalogoshadosztályt áttelepítik Lengyelországba, Poznan területére. Az intézkedés célja, hogy az amerikai fegyveresek gyorsabban odaérhessenek, ha egy térségi országban „válsághelyzet” kezdődik.
A műveleti parancsnoki egység Németországból Lengyelországba költöztetése fokozza az amerikai fegyveres erők eredményességét, hatékonyságát, és a gyors haderőmozgatásra való képességét. A műveleti parancsnoki egység Lengyelországban tovább erősíti az amerikai fegyveres erők és európai szövetségeseink, az európai vezetők és civilek közti kapcsolatot, általánosságban fokozva ezáltal a szövetség arra való képességét, hogy bármilyen fenyegetésre vagy válságra reagálni tudjon Európában.” – mondta.

A lépés részét képezi az Atlanti Megoldás Hadműveletnek, amivel az amerikai hadsereg az úgynevezett orosz veszélyt próbálja ellensúlyozni Ukrajnában.
A NATO 2014 óta nagymértékben fokozta katonai jelenlétét Kelet-Európában. A nyugati országok azzal vádolják Oroszországot, hogy beavatkozott az ukrán válságba, de Moszkva mindeddig tagadott minden ezzel kapcsolatos vádat. A NATO a 2016-os varsói csúcstalálkozón hozott döntést arról, hogy további fegyveres erőt küld Oroszország határaira, a balti országokba.


http://www.hidfo.ru/2017/05/meg-tobb-amerikai-katonat-kuldenek-tersegunkbe/

Egy villámháborúhoz elegendő amerikai katona állomásozik Kelet-Európában

Curtis Scaparrotti, az amerikai fegyveres erők európai parancsnokságának vezetője azt mondta, már elegendő amerikai katona állomásozik Kelet-Európában ahhoz, hogy a NATO villámháborút vívjon Oroszország ellen.
Scaparotti kedden az amerikai törvényhozók előtt felszólalva arról beszélt, hogy még ez sem elég, több amerikai katonát kellene küldeni Kelet-Európába, amit szerinte az „orosz agresszió” tesz szükségessé. A szenátus egy albizottsága előtt elmondott beszédében azonban az európai NATO-erők vezetője kijelentette, hogy már elegendő amerikai haderő tartózkodik Kelet-Európában egy Oroszország elleni villámháborúhoz.
A tábornok szerint az USA „a világ legmodernebb fegyvereit” állomásoztatja állandó jelleggel Kelet-Európában, emellett elegendő szárazföldi haderőt egy villámháború megvívásához.
A beszámoló szerint a Pentagon 65000 fős haderőt állomásoztat Európában, ebből tízezer fő Németországban és Olaszországban teljesít szolgálatot. A kelet-európai országokba küldött több száz harckocsi és az ott állomásozó amerikai légierő azonban „a szükségesnél is nagyobb támogatást” jelent a NATO-nak. A Scaparotti által mondottakon felül az USA 150-200 atomfegyvert is tárol Európában, ennek egy részét Romániában.
A tábornok úgy összegezte ezt a fokú háborús készülődést, hogy az USA „mindig is kezdeményező szerepre törekedett a diplomáciában”.

http://www.hidfo.ru/2017/05/egy-villamhaboruhoz-elegendo-amerikai-katona-allomasozik-kelet-europaban/