Az MNB azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztosokat rendeltek ki, akik átvették a cég irányítását. Befagyasztották az ügyfelek pénzét, feljelentést tettek a rendőrségen is – bűncselekmény gyanúja merült fel az MNB szerint.
A tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt az MNB ma közzétett végzésében azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét, továbbá felügyeleti biztosokat rendelt ki az intézményhez – közölte a Privátbankár.hu szerkesztőségével a felügyelet.
Súlyos visszaélések gyanújáról ír a felügyelet
A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a Buda-Cash Brókerház Zrt.-vel szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálata során a Zrt. tevékenységét érintően észlelt súlyos visszaélésekre utaló információkra tekintettel a cég tevékenységi engedélyét ideiglenes intézkedés keretében azonnali hatállyal felfüggesztette, továbbá a mai naptól felügyeleti biztosokat rendelt ki a társasághoz.
Átvették az irányítást
Az MNB végzésében közzétett ideiglenes intézkedését az intézmény működése kapcsán az érdekeltek – elsősorban a befektetők – halaszthatatlan védelme indokolta. A felügyeleti biztosok ma átvették az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről.
Befagyasztották az ügyfelek pénzét
A jegybank ezzel párhuzamosan rendelkezett arról, hogy az intézkedések hatálya alatt – a tényállás és a jogsértések teljes körű feltárása érdekében – az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel.
Az intézkedések visszavonásig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig maradnak életben.
A rendőrségen is feljelentést tettek
Tekintve, hogy az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB a tegnapi napon az illetékes rendőr-főkapitányságnál büntető feljelentést tett. A jegybank felügyeleti eljárásának eredményéről és esetleges további intézkedéseiről a nyilvánosságot folyamatosan tájékoztatni fogja – írja a jegybank.
Hétfő este rendőrök nyomoztak a társaságnál
Az Index hétfő éjszaka arról írt: tegnap rendőrök voltak a társaság irodaházánál. “A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozati cselekményt hajtott végre” – tájékoztatta a lapot a rendőrség. A társaság sajtókapcsolati igazgatója szerint a vezetők közül senki semmilyen rendőrségi eljárásról nem kapott tájékoztatást, legkorábban a reggeli órákban tudnak reagálni.
(privatbankar)