2015. február 24., kedd

Adósság: ezer milliárd egy hónap alatt

Azt, hogy az Orbán-kormány 2014 végén képtelen volt, akárcsak minimális államadósság-csökkentésre, az EU után az MNB is elismerte. Most megtudtuk azt is: a kudarc a vártnál is csúfosabb, hisz tavaly is bevetették a szokásos trükköket, mégis kudarcot vallottak.
Az Európai Bizottság országjelentése után a Magyar Nemzeti Bank is megerősítette a múlt héten: 2014-ben, minden vállalás és jogszabály ellenére a magyar kormány képtelen volt csökkenteni a GDP-hez viszonyított államadósság szintjét, így az az év végére 77,4 százalékon stagnált. Korábbi írásainkban jeleztük: a kudarc nagysága kiemelkedő, hiszen a bruttó nemzeti össztermék a tavalyi évben 3,3 százalékkal emelkedett, vagyis ha az adósságállomány nominálisan nem is csökken, a ráta mindenképp – jelentősen – mérséklődött volna a gazdasági élénkülés következtében.
A nominális adósság azonban dinamikusan emelkedett: míg 2013. decemberében 21,9 ezer milliárd forint volt az állam tartozásállománya, addig egy évvel később már 23,8 ezer milliárd. Vagyis egyetlen esztendő alatt – miközben az Orbán Viktor vezette kabinet lépten-nyomon a gazdaság fellendülésével és a makroadatok kiválóságával dicsekedett – 2100 milliárddal nőtt az adósság, vagyis közel 10 százalékkal – csupán egy év alatt.
És sajnos a fenti adat is csalóka. A tavalyi év közepén ugyanis sokáig 24,5 ezer milliárd fölött is járt a mutató. Ahogy korábban írtunk már róla: a kormány számos trükköt bevet annak érdekében, hogy a december 31-én készülő pillanatfelvételre kedvező képet tudjon kialakítani az államadósságról. E “trükkök százainak” keretében például állami vállalatok állampapír-állományát veszik vissza időlegesen, valamint a jegybanknál vezetett kormányzati folyószámlát is megcsapolják állampapír-visszavásárlás céljából. Természetesen az innen levett százmilliárdokat a következő év legelején vissza kell pótolni, hisz különben komoly bajba kerülne a központi költségvetés a havi kifizetésekkor.
Az Államadósság Kezelő Központ legfrissebb adataiból kiderül: ezeket a trükköket 2014-ben is alkalmazta a kormányzat, mégis kudarcot vallott az adósságcsökkentésben. Az elszámolási játék hatásait azonban már idén januárban ellensúlyozni kellett, így a tavaly december végi 23,8 ezer milliárdnyi államadósság csupán egyetlen hónap leforgása alatt 1000 milliárddal forinttal emelkedett. Idén január végére már 24,7 ezer milliárdot tett ki a nominális államadósság mértéke. Nagyságrendeket tekintve ugyan ezt a folyamatot láthattuk 2013 és 2014 fordulóján. Igaz, a mai szint megegyezik immár a tavaly mért legmagasabb adósság-mennyiséggel – és a trendeket figyelve az adósságállomány növekedésének folyamata nem áll le, sőt.
(Stop
A kérdés mindösszesen annyi, hogy ez a gyakorlat meddig folytatható még? Mert azért ezer milliárdos adósságnövekmény nem semmi ám egy hónap leforgása alatt! (Persze tegyük hozzá: a trendet 31 év -de van olyan adatunk is, hogy 42 éve- kemény-megfeszített egyre gyorsabb ütemű-rablássorozata és hazaárulása alapozta meg!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése