Több megszorítás mellett 15 százalékkal csökkentenék azoknak a nyugdíját Ukrajnában, akik a nyugdíjba vonulásuk után is dolgoznak – írta az UNIAN ukrán hírügynökség kedden.
Az ukrajnai nyugdíjreform keretében – amelynek alapjairól már megállapodtak az IMF nemzetközi valutaalap legfontosabb hitelező országaival – az ukrán kormány hétfő este javaslatot tett az ukrán parlamentnek a nyugdíj mellett dolgozók juttatásainak csökkentésére, a nők nyugdíjkorhatárának fokozatos, öt évvel való meghosszabbítására, valamint azon személyek nyugdíjjárulékának növelésére, akik kedvezményes nyugdíjra jogosultak.
A törvényjavaslat célja a közpénzek hatékony felhasználása és a nyugdíjbiztosítási alap stabilizálása – áll a kormány internetes közleményében.
A reformjavaslat alapján a nyugdíjakat az emberek átlagkeresetének megfelelően számolnák ki, azzal a kikötéssel, hogy befizették a nyugdíjjárulékot 2012 és 2014 között. A nyugdíj mellett dolgozóknak nagyjából eddigi juttatásaik 85 százalékát adnák meg, amely nem lehet kevesebb a rokkantnyugdíjnál.
Továbbá a kormányban, a törvényhozásban és az igazságszolgáltatásban dolgozóktól megvonnák a kedvezményes nyugdíjat.
Korábban a kormány azt javasolta, hogy az ország költségvetésében eszközöljenek változtatásokat, miszerint a nyugdíjalaptól vonjanak el 3,9 milliárd hrivnyát (1 hrivnya = 8,3 forint), valamint 23,2 milliárd hrivnyával csökkentsék a nyugdíj prémiumokra, és további 3,89 milliárd hrivnyával a nyugdíj deficitre szánt pénzeket.
(MTI)