A német sajtó szerint az Egyesült Államok azt tervezi, hogy még több atombombát helyez el Németországban – annak ellenére, hogy német vezetők rendszeresen felszólítják a most ott tárolt atomfegyverek kivonására.
Augusztusban az amerikai nukleáris biztonsági hivatal engedélyezte a B61 robbanótöltet új változatának, a B61-12-nek gyártását, amit 2020-tól kezdenek meg. A Der Spiegel német lap pénteken a birtokába jutott, kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva azt írta; az USA egy újabb nukleáris arzenált akar küldeni Németországba, mert a védelmi minisztérium azt tervezi, hogy átépíti a Tornado vadászbombázó gépeket, hogy azok alkalmassá váljanak a B61-12 hordozására és célba juttatására.
A Der Spiegel azt írja, az Egyesült Államok egy titkos, elkülönített, az amerikai hadsereg által szigorúan őrzött területet működtet a Büchel légibázison, amit hivatalosan a német és amerikai fegyveres erők közösen működtetnek. Ebben a létesítményben kerülnek elhelyezésre az új amerikai atombombák, melyek kihelyezéséről a Nobel-békedíjas Barack Obama külpolitikai indokra hivatkozva döntött.
A Spiegel emlékeztet, hogy németországi vezetők immár ismétlődő jelleggel szólítják fel az Amerikai Egyesült Államokat az atomfegyverek Németországból való kivonására, ennek ellenére tervezi az USA, hogy az újabb típusú tömegpusztító fegyvereket is Németországba hozza. Az atomfegyverek kivonásáról eddig amiatt nem született végső döntés, mert “nem sikerült konszenzusra jutni a tagállamok közt”. A valós döntést azonban az Amerikai Egyesült Államok hozza, hiszen az USA adja a NATO katonai költségvetésének abszolút többségét, így maga dönthet arról, hogy a NATO akarjon-e Európában amerikai atomfegyvereket tárolni.


http://www.hidfo.ru/2016/08/a-nobel-bekedijas-barack-obama-utolso-ajandeka/