Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint az EU széthullásának réme kísérti Európát, és a további föderalizáció elidegeníti az embereket az Európai Unió intézményeitől, ami az EU alapelveinek semmibe vételét jelentené.
Tusk az Európai Néppárt megalakulásának 40. évfordulója alkalmából azt mondta az egybegyűlteknek, “az azonnali és teljes integráció ideája által megszállottan megfeledkeztünk arról, hogy az európai állampolgárok többsége nem osztozik ebben a lelkesedésben. Ma az euroszkepticizmus, sőt, az europesszimizmus alternatívájává vált a mi jövőképünknek. Egyre többen vannak és egyre hangosabbak, akik megkérdőjelezik az egyesült Európa alapelvét. A szakadás szelleme kísérti Európát, szerintem erre nem a föderalizáció a legjobb válasz.” – mondta. “Ma mi vagyunk felelősek az utópiák és a valóság ütközéséért. Egy nemzetállamok nélküli Európa utópiája, – egy ütköző érdekek nélküli Európa, ami saját értékeit kivetíti a külvilágra.”
Tusk a valóság és utópiák ütközésére hozott hasonlatát jól példázza Angela Merkel politikája, aki a bevándorlással kapcsolatban szintén egy olyan utópiát – (multikulturalizmus) dédelgetett, amit a lakosság többsége elutasít. Merkel kompromisszum-mentes idealizmusának köszönhetően a német kormány elveszítette kétharmados tömegbázisát, és ma már nem rendelkezik a demokratikus többség támogatásával.

http://www.hidfo.ru/2016/06/az-utopiak-es-valosag-utkozeserol-beszelt-donald-tusk/